Citronträd med ohyra och skötsel av citronträd 13 kommentarer


Jag har sedan två år tillbaka i tiden ett Citronträd. Första året råkade jag missa att plocka in citronträdet en natt när det blev frost. Citronträdet tappade samtliga blad. Trots att det såg stendött ut så kom den igen efter någon månad och blev åter lika fin. Så min första rekommendation är att inte ta något förhastat beslut och slänga ett citronträd som man tror har dött. Så här kommer mina tips om citronträd med ohyra och skötsel av citronträd.

Citronträd med ohyra och skötsel av citronträd
Citronträd med ohyra och skötsel av citronträd
Pretty Home Blog tipsar om skötsel av Citronträd

Sköldlöss och behandling av ohyra

Ohyra har jag också drabbats av och då framför allt sköldlöss. Sköldlöss drabbar ofta just citronträd eller citrusfrukter. Man upptäcker sköldlöss främst genom att man ser att bladen på citronträdet att de börjar blir klibbiga eller glansiga. Om man tittar noga så kan man se små sköldar på stam och grenar. Under själva skölden ligger sköldlössens ägg och det är viktigt att få bort precis allt!

Denna våren tappade mitt Citronträd alla blad och jag upptäckte att den var täckt av sköldlöss. Så här kommer mitt råd hur man får bort sköldlöss!

Vatten och såpa bästa medlet mot löss av alla slag

Jag tog en äggkopp med vatten och en skvätt med Grön Såpa. Jag använde tops och doppade dom i vattnet med såpa. Sedan rengjorde jag hela plantan och varje enskild gren runt om. Jag tog hela tiden nya tops och lade de redan använda i ett hushållspapper som jag sedan stoppade i en plastpåse och förslöt. Sedan slängde jag påsen i soporna. Inte en enda sköld skall finnas kvar!

Efter rengöring från sköldlöss så ser mitt citronträd ut så här

Nu bara en vecka senare har Citronträdet fått fina knoppar och även blad har börjar komma på flera av grenarna. Så ingenting är omöjligt men man måste vara noggrann. Självklart kommer jag hålla en extra koll på mitt citronträd framöver, då jag vill vara helt säker på att jag verkligen fick bort precis allt!

Det bästa husmorstipset som finns mot ohyra på växter

Ett tips som alltid är bra att ta till oavsett vad för typ av ohyra man fått, men framför allt löss av olika slag, är vatten med grön såpa. Jag har alltid en speciellt avsedd sprayflaska som jag har en såplösning i för att jag snabbt och lätt skall kunna säkerställa att utrota eventuell lössangrepp på vilken växt som helst. Det funkar alltid 100% så här långt.

Någon frågade mig om jag inte är rädd att jag tar för mycket såpa och mitt svar är och förblir NEJ inte det minsta. Om jag inte använder såpa så kommer växten garanterat att dö. Vad är då bäst? Att den får för mycket såpa eller att den dör? Hoppas det besvarar alla frågor om vilken mängd man tar, men jag skulle säga en tesked till en liten sprayflaska fungerar bra! Om det inte funkar. Ta mer såpa! Enkelt va? Spraya växten ett par gånger om dagen i alla fall. Så inom ett par dagar eller max en vecka så är allt borta och växten börjar återhämta sig.

Nu börjar bladen komma igen på mitt citronträd. En sköldlöss suger energi ur trädet och det är det som gör att den inte kan utveckla vare sig blad eller knoppar för blommor.

Skötsel av Citronträd

Så hur sköter jag då mitt citronträd annars när det inte har någon ohyra.

Jag vattnar Citronträdet en gång i veckan under vintertid. Jag vattnar det varannan till varje dag under sommaren. Citron träd älskar att man sprayar vatten både på blad och stam, så vill du att ditt träd skall trivas extra bra så ställ en sprayflaska med färskt vatten och spruta så fort du går förbi. Jag tillsätter också näring för medelhavsväxter en gång i veckan från mars till oktober! Under vintermånaderna så vattnar jag bara väldigt sparsamt så det inte torkar ut helt!

I november hade jag både citroner och massor med blommor.

Jag lät min citron och mitt olivträd vila i mitt showroom under vintern tidigare. Nu för tiden så står det i mitt orangeri. Huvudsaken är att man förvarar det ljust och helst där man kan ha det lite svalare.

Hoppas ni gillar mina tips och igen! Släng inte ett citronträd bara för att det verkar lite halvdött och trött, det repar sig snart bara du lägger manken till!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 tankar om “Citronträd med ohyra och skötsel av citronträd

 • Birgitta porath

  Hej tror jag hittat små ”sköldar ” på mitt träd
  Jag nyligen köpt av en vän
  Undrar nu
  Kan det vara så att svartmyror
  Äter dessa sköldar?
  Trädet har mycket blommor
  Och har växt till sig med nya blad
  Men ja det var kladdigt tidigare
  Mvh
  Ny på medelhavsväxter

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Birgitta,
   Det du skall göra om du hittar sköldar är att ta ett litet glas med vatten och mycket grön såpa, säg 2 korkar till 2 dl vatten. Tag tops och tag bort alla sköldar och dra gärna topsen på grenarna i övrigt. Du kommer se på toppsen om du får med ytterligare. Byt tops hela tiden. Titta sedan varje dag. Tag även en lite sprayflaska och spraya trädet med såp-lösning. Du måste var ihärdig för dom är svåra att få bort.
   Hoppas detta hjälper dig! Ställ ut trädet också nu under sommaren, men det kanske du redan gjort.
   MVH
   Berith

   • Lotta Gadelius

    Hej
    Bor på Öland
    Såpan är jätte bra, har gjort det i juni på mitt citrontäd, som jag fick för 2 år sedan och det blev jätte fint och har stått ute hela sommaren MEN nu den 3 september ser jag att det sitter en massa sköldägg igen. Det har flugit en mängd små svarta fluglliknande insekter och myror kryper runt, en masse. Hur får jag bort dessa dels när trädet står ute, eller på vintern i en inglasad veranda det är soligt under vintern.
    Vore tacksam för tips

    • pretty Inläggsförfattare

     Hej Lotta,
     De svarta flugliknande insekterna är med all säkerhet sorgmyggor. Dom ser ut ungefär som bananflugor fast svarta. Köp Nematoder och blanda med vatten enligt beskrivning och vattna de växter som har detta. De kommer försvinna dirket. Gör gärna om detta med en veckas mellanrum. Finns att köpa på t e x Blomsterlandet, men man får fråga om det för det förvaras i kyl.
     Sköldäggen tar du en liten kopp med mycket såpa och vatten och doppar örontopps i såpan och tar bort dom med. Dom kommer lossa lätt. Ha ett papper under så att du fångar upp alla.
     Håll sedan noga utsikt de närmasste veckorna. Titta varannan dag och tag med dig koppen med såpa.
     Spraya hela trädet med såpalösning!
     Jag är säker på att du får bort det. Var noga bara och gör om samma procedur under några veckor så är de snart ett minna blott!

     Låt mig gärna veta hur det går eller om du har fler frågor!
     Ha en fin kväll!!
     //Berith

 • Birgitta Perlman

  Tack för tips. Hur kommer sköldlössen dit från början?
  Mina 2 citronträd hade inget innan, nu är de fulla
  Satte ut dem och nu är de fulla av myror.
  Jag vet att myror sköter löss för att de avger ”klibb”

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Birgitta,
   Som all ohyra så finns det i naturen. De söker sig till lämpliga växter. Det är precis som med vanliga löss på växter. Myror äter löss och därför blir det ofta myror på växter som har löss.

   Ha en fin söndag!
   //Berith

   • Bodil Rubin

    Tack Birgitta för goda råd vad gäller citronträd som fått sköldlöss! Mitt 7-åriga träd är nu också drabbat 😫 Jag plockar bort och behandlar med såplösning så mycket som jag bara hinner! Myrorna vandrar upp och ner på stam och grenar. Är myrorna till extra skada eller äter de lössen? Märker att bladen är bleka och ådrorna blir allt tydligare. Så bekymrad över mitt fina träd som varje år blommat och burit rikligt med stora citroner. Men inget i år 😢

    • pretty Inläggsförfattare

     Hej Bodil, Bli inte orolig. Fortsätt bara men kontinuitet. Helst dagligen, ägna en liten stund. Myrorna gör ingen som helst skada. De äter lössen. De försvinner när lössen är borta.
     Om bladen ser ut så så skall du också ge den näring i flytade form. Se till att göra det en gång i veckan. Köp näring för citron eller medelhavsväxter.
     Trädet kommer igen ska du se! Ge den all din kärlek nu! 🙂 🙂

     //Berith

     • Bodil Rubin

      Tack snälla för ditt svar som lugnade min oro! Jag fortsätter leta efter de hemska sköldarna och ska bli mer regelbunden med att ge specialnäring. Igen ett stort TACK! 🙏🤗

     • Bodil Rubin

      Tack igen Birgitta för goda råd och peppning! Mitt favoritträd är på återgång! Bättre färg på bladen, kämpat regelbundet med sköldlössen, myrorna har slutat vandra och jag hoppas nu bara att trädet ska bli som förr. Friskt, blommande och fyllt av stora, fina citroner. Känner mig åter hoppfull!

     • pretty Inläggsförfattare

      Hej Bodil,
      Roligt att göra att det går framåt. Fortsätt bara nu så att dom inte får en ”lucka” och så att du verkligen får bort allt! Snart är ordningen återställd skall du se!
      //Berith

 • Christel Brander

  Hej, mitt citronträd har fått små vita luddiga saker på undersidan av vissa blad, det flyger så vita strips i trädet. Vad ska jag göra???? Snälla hjälp!!!!😔

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Christel, Det måste vara ullöss.
   Ta en del såpa till 5 delar vatten och spraya och torka av plantan. Se till att göra det varje dag under en tid för att få bort det.
   Det man måste vara när man fått ohyra är konsekvent och gärna behandla den 2 veckor efter man tror man fått bort allt, trots att man inte kan se några angrepp för att få bort allt och eventuella ägg.
   Lycka till!
   //Berith