Förbereda för ny odlingssäsong!


Jag tänkte skriva lite om hur jag gör när jag förbereder för odlingssäsongen. När man skall börja plantera på våren så vill jag ha allting i ordning så jag har som vana att alltid diska varenda kruka redan på hösten. På så sätt så är allting klart till våren när jag skall sätta igång med odlingen. Det gör att det inte finns några tråkiga sysslor med att börja sin sådd. Längtar så! Jag har ett helt lager med nydiskade ca 500-600 krukor. Jag köper både krukor och odlingstråg som mängdvara. Så när det börjar bli dags är det egentligen bara att sätta i gång odlandet! Varje år verkar jag gå ett steg längre så det blir oftast lite mer plantor varje år, och jag sätter i alla fall minst 400-500 plantor varje vår! Redan nu kan man hitta fina odlingtråg i blomsteraffärerna, så har man inga så botanisera lite i blomsterbutikerna.

Här en bild från mars förra året när det var påsk som var ovanligt tidigt 2018, och redan den 1 april då hade jag ännu inte satt ut så mycket i orangeriet. Lite mölkpaket kan ni se i bakgrudnen. Det var ovanligt kallt förra året och plantorna fick stanna på insidan en stund.

Jag brukar börja med att inventera mina frön vid denna tiden på året. På hösten köper jag oftast lite nytt, men nu när det börjar blir läge för planteraing så gäller det att jag verkligen har allt jag vill. Just den här tiden på året brukar förfirmorna har bra erbjudanden så det är också en bra tid att komplettera med det man behöver. Nu när jag räknar i hop allt jag tänkt, och vill sätta så blev det bra mycket mer än 400-500 plantor. Skall kanske inte säga det till Stefan!? 🙂 Fönsterbrädorna kommer inte räcka till!

Jag använder oftast såjord, men jag skulle säga att det går lika bra med vanlig jord. Annars hade det varit omöjligt att så frön i färdiggödslade land och lådor på våren, så lägg inte så stor vikt vid just det. Däremot är det viktigt att man fuktar jorden innan man sätter ner fröna. Med tomater gör jag t e x så att jag lägger planteringsjord i botten och en lager med såjord på toppen. På så sätt får plantan lite mer näringsrik jord så fort den börjar växa lite grand vilket också gör att jag inte måste plantera om planotorna än på några veckor i alla fall. Sedan fuktar jag gjorden så det får rinna igenom och sedan sår jag frön enligt vad instruktioner som står på baksidan av varje förpåse. Det är nämligen lite olika hur djupt man skall så etc.

Jag tycker det är så härligt att titta på bilder för det gör att man inser att våren är om hörnet!

Att se hur tidigt man kan så och här ser ni löken som jag drog upp i krukor och sedan satte i pallkragar med skydd av fiberduk!

Något jag gjorde förra året i början på säsongen efter som det var så kallt länge, var att så sättlök inomhus för att sedan sätta ut i orangeriet! Det gick fantastiskt bra och jag kommer göra om samma sak i år oavsett hur säsongen startar för det gjorde att min lök blev klar mycket tidigare!

Här ser ni mina njuvindor som just kommit upp! Men det är också så klart från förra året. Jag skall sätta 40 stycken silvernjurvinda och 40 stycken njurvinda i år. De flesta skall jag sätta vid muren för det blev så fantastiskt vackert förra året så det skall jag göra om och jag tycker njurvindor över lag gör sig så fint i krukor också!

Här ser ni en bild av mina njurvindor där dom sitter längs hela muren.

Gurka sår jag inomhus i fönstret, det har fungerat fantastiskt de senaste två åren och detta året skall jag sätta vindruvor i orangeriet!

Detta med odling är verkligen ett sätt att låta våren komma tidigare! För mig börjar våren redan i slutet på januari och början på februari! Det gör att säsongen blir så mycket längre och dom där gråtrista månaderna januari och februari, inte längre alls är särskilt gråtrista utan faktiskt väldgt spännande! Så det är ett tips för dig som tycker dessa månader är trista. Köp lite frö och så något, om än i liten skala. Plantorna blir som små bebisar. Sedan behöver man inte gå ”all in” som mig och så 500 plantor!

Att plantera och så är i grund och botten väldigt enkelt. Köp ett så tråg och några plantor du vill ha, lite så jord och sätt i gång!

Har du inga krukor så använd mjölkpaket. Det går utmärkt att så t e x rädisor i på fönsterbrädan och då blir det något ätbart också! Pröva! Jag brukar vid den här tiden på året börja samla på mig lite tomma mjölkpaket som jag använder som krukor till t e x rädisor och kryddor. Sedan använder jag även mjölkpaket på höjden för tomatplantor eftersom dom har djupa rötter! Fungerar jättebra!

Hoppas du fick lite inspiration även om du inte är en ”odlare” för ibland kan det vara skönt och härligt och se till att våren kommer lite tidigare! 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.