Från otillgänglig mark till köksträdgård och växthus! – Del 1 3 kommentarer


Jag tänkte jag skulle göra en liten sammanfattning i delar och i kronologisk ordning för er som är nyfikna på hur det såg ut från början och vad vi faktiskt åstadkommit sedan mitten av mars, steg för steg! Där den ena tanken har fött den andra!

Jag vill också ge er en inblick i hur lång tid det faktiskt tar om man gör allt själv!

Det började med att jag ville ha en egen köksträdgård. Jag hade gjort massor av odlingar inomhus tidigt i februari och ville verkligen kunna äta mina egna grönsaker. Dock blev det en operation i slutet på februari som jag kanske inte riktigt räknat med.

Nyopererad som jag var i slutet på februari, så insåg jag att jag inte skulle kunna göra mycket själv ännu. Så jag behövde jag hjälp.

Jag ville göra om den otillgängliga mark vi hade med bara sly, ojämnheter, skog, berg och blåbärsris, till något som både vi och vovvarna kunde nyttja på ett bättre sätt. Det enda vi gjort med denna del av trädgården hittills var att klippa sly varje år. Marken är en gammal skogsmark med berg under så det är inte lätt att göra något fint åt marken här. Det var då jag kom på att varför inte odla i pallkragar.

För att göra mig glad som låg där hemma och inget kunde göra efter operationen, då jag inte fick anstränga mig för läkningens skull, så åkte Stefan, snäll som han är, och köpte 12 pallkragar som han ställde sig och svartmålade i vårt förråd. Allt för att vi skulle kunna få ut odlingarna i tid.

Ja ni ser själva, att det ser inte speciell lockade ut även om vi här har tagit bort det värsta av sly och träd och kört 3 vändor till återvinningen med på en släpkärra.

Bara efter första röjningen med nedklippning och bortforsling av all sly tyckte vi båda att det såg riktigt fint ut! Vi kände oss nöjda men insåg vilket jobb det skulle bli för att alls kunna placera ens några få pallkragar där!

Det gick några dagar ytterligare och sedan när jag kände mig lite bättre bestämde vi oss för att börja gräva för att få pallkragarna på plats. Jag kanske inte var så mycket till hjälp just då för jag var fortfarande lite svag, men jag gjorde så gott jag kunde.

Vi började gräva, men eftersom det är berg överallt så var det inte så lätt. Det var delvis därför jag ville göra en köksträdgård med pallkragar så vi åtminstone kunde göra något bra med denna delen av tomten.

Vi fick gräva tills vi stötte på berg och försöka få ut nivåer som skulle passa för pallkragarna. Vi grävde och grävde och till slut kunde vi få dom på plats!

Vi fick gräva tills vi fick två nivåer där vi ställde tre pallkragar på höjden. Anledningen till att jag valde 3 pallkragar på höjden är helt enkelt att det är berg under så jag ville tillse att det fanns jord att växa i för våra grönsaker, och jag vill kunna odla vad jag vill. Dessutom kan till exempel inte odla potatis på samma ställe varje år så därför ville jag att alla skulle få samma djup överallt för att kunna ha växelbruk.

Jag kunde sedan sätta ut mina plantor med dubbla fiberdukar som skydd mot kylan. Lyckliga Berith! 🙂 Vi köpte även ett litet växhus på Plantagen som vi åkte runt i hela Göteborg för att få tag på. Det slutade med att vi köpte det sista i Kungsbacka, men dom kommer få in samma sort nästa år!

Vi fyllde ut med gårdsgrus runt om så det skulle se lite fint ut, och för varje steg vi gjorde så tyckte jag att det blev så himla fint. Vi hade hela tiden att jämföra med hur det sett ut innan!

Fantastiskt när jag kunde ta bort fiberduk och se mina små lådor med grönsaker och potatis. Inte visse jag då hur långt vi faktiskt skulle komma och det är så roligt att titta på bilder och minnas känslan man hade.

Grönsakerna frodades och vi har haft sallad och grönt ända sedan början på maj! Men planerna slutade inte här, utan nya ideér föddes hela tiden.

Jag har alltid drömt om ett växthus och redan tidigare på året hade vi börjat titta oss omkring vad vi skulle kunna tänkas ha. Tänk om vi skulle bygga ett växthus!?

Vi fikade ritade, planerade, gjorde om ritningarna, åkte och tittade, land och rike runt på olika typer av växthus men helt plötsligt hittade vi det vi ville ha. Vi gjorde noggranna efterforskningar om det skulle gå att montera så som vi ville ha det Åkte ut och pratade med tillverkarna. Ringde till huvudkontoret. Var nere i Malmö för att titta på ett som dom monterat en regning dag för att se konstruktionen i verkligheten! Sedan bestämde vi oss! Det blir ett sådant! 🙂

Fortsättning följer!

 

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Från otillgänglig mark till köksträdgård och växthus! – Del 1