Hur man odlar potatis i pallkrage och varför kupar man potatis


Jag har tidigare skrivit inlägg om att odla potatis i pallkrage. Själv har jag odlat på detta sätt de senaste åren. Det finns otroliga fördelar med att odla potatis i pallkrage. Några av fördelarna är att det blir fantastiska skördar på liten yta, och man kan göra flera sådder på en säsong så länge man gödslar ordentligt mellan sådderna. Det är enkelt och lättåtkomligt. Det man måste tänka på är att ha 3 pallkragar på höjden för att djupet för potatisen skall finnas.

Själv sätter jag 20 potatisplantor i en pallkrage med måtten 80×120 cm. För många låter det jättemycket. Jag har experimenterat mig fram till vad jag tycker är en lagom mängd. För mig har det fungerat superbra.

Potatis måste kupas som det heter. Det innebär att om man har ett vanligt land så gräver man upp jorden runt varje plantan när den blivit ca 10-15 cm hög. Detta för att skydda potatisen som växer under jorden att inte få gröna fläckar från solens strålar. När man odlar i pallkrage eller kurka så fyller man i stället på jord. Jag fyller på med en säck 50 liter jord istället för att kupa. Det blir perfekt i en pallkrage.

Det är nämligen så att när solens ultravioletta strålar träffar potatisen gör den så att potatisen får gröna fläckar av sitt eget klorofyll. Potatisen är då farlig att äta. Potatis innehåller nämligen solanin och när solen strålar träffar potatisen så färgas potatisen grön av sitt eget kolorfyll. Det i sin tur gör att potatisen ökar produktionen av gift. Därför slänger man en potatis som fått en grön fläck, man tar inte bara bort fläcken.

Det är själva anledningen till att man kupar potatis, och i pallkrage blir det väldigt enkelt att bara fylla på mer jord istället. Jag får alltid otroliga skördar. När jag började odla i pallkrage så var jag orolig för att jag inte skulle kunna få så mycket skörd längre. Tänk vad fel jag hade!

Jag sätter också alltid 3 plantor i en stor hink för att vara säker på att få färskpotatis till midsommar! Det funkar alltid bra, men hittills så har potatisen i pallkragen alltid hunnit bli klar i tid!

Så mitt tips till dig är att odla potatis. Det är så klart inte försent ännu. Jag sätter 2-3 skördar på en säsgon. Det tar nämligen ganska exakt 8 veckor för potatis från det att man planterar tills de är färdiga att ta upp!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.