Odla dina egna Edamamebönor 2 kommentarer


I dag har jag planterat mina första Edamamebönor. Ni vet dom där ljusgröna underbara bönorna som man ofta äter i sallader och Poke Bowl, men som är otroligt dyra och som det dessutom är långvarig brist på i Sverige just nu efter som dom importeras. Jag tänker odla mina egna och hoppas så klart på fin skörd så att jag även kan stoppa i frysen.

Edamameböner heter egentligen Sojabönor rätt och slätt. Det finns en sort som faktiskt har nordiskt ursprung som säljs av de flesta frötillverkare som säljer frön. Storten heter Fiskeby V.

Dessa bönor skall sås under maj-juni när jorden är varm så i dag har jag sått 60 frön i dag och ställt i mitt orangeri så att jag kan driva upp plantor trots att det fortfarande är ganska kall och för att inte fåglar eller andra skall ta frön eller små plantor.

Jag drar upp dom i odlingslådor med plastlock för att det skall bli en bra och fuktig miljö när dom gror! Jag gör hål med ett verktyg och lägger ner varje frön och när man sedan planterar plantorna så planterar man dom lika djupt som man sått dom. Frön planterar man på mellan 3-6 cm djup.

Om man vill ha Edamamebönor så skall man skörda bönorna när dom inte är färdiga. de flesta bönsorter ger skörd väldigt fort under säsongen, men med just denna sorten så tar det lite längre tid och för mig är det alltså första gången jag sår dom här hemma. Spännande! Det är alltid roligt att pröva nya grönsaker och sorter!

Så nu hoppas jag på att plantorna skall titta upp om en vecka eller två!


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Odla dina egna Edamamebönor

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Greta,
   Jag är i spänd förväntan över vad detta kan bli för skörd. Jag lovar att uppdatera. I dag såg jag att några börjat komma upp inne i orangeriet! Jag har hört väldigt olika om skörd, och det är alltid så att det är bäst att testa själv och inte lyssna så mycket på andra! Roligt är det i alla fall!
   //Berith