I dag blir det rabarberpaj


Att vara odlare innebär lyxen att kunna äta färska råvaror efter säsong av det man odlar. Den här delen av säsongen så är det rabarber som lockar. Jag älskar rabarber och jag har tre stycken rabarberstånd i min trädgård och tanken är att jag skall utöka med tiden! Det är mycket barndomsminnen med rabarber, när man fick en kopp socker av mamma att doppa rabarber i och äta rå!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är LRG_DSC02877.jpg

Nu när det växer så det knakar är det dags för vårens första rabarberpaj! Rabarberpaj är bland det bästa jag vet. Det är också ett sådant där fint minne från barndommen, när mamma gjorde vårens första rabarberpaj.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är LRG_DSC02877.jpg
Rabarber från egen odling

Att odla rabarber i sin trädgård är bara ett måste enligt mig, och det man inte hinner äta upp är perfekt att frysa in för framtida rabarberpajer.

Det kommer alltid nya recept på rabarberpaj men jag älskar smulpaj och när man själv odlar och har färska råvaror så vill man så klart göra det godaste möjliga så jag håller mig till en klassisk smulpaj!

För att göra en rabarberpaj så använder jag ca 1 kg rabarber!

Recept Rabarberpaj, 8 portioner

1 kg rabarber

2-2,5 dl socker (1-1.5 dl per 0,5 kg)

2 msk potatismjöl

Smuldeg

200 gram smör

4 dl mjöl

0,5 dl socker

Sätt på ugnen på 225 grader. Skala alla rabarber genom att dra av skalet med en kniv. Hacka rabarberna i små bitar som inte är strörre än en halv centimeter. Smörj en form och lägg alla rabarberbitar i och strö över potatismjöl och avsluta med socker.

Blanda alla ingredienserna till smuldegen för hand eller kör den i matberedaren. Se bara till att om du kör den i matberedaren att du avslutar i tid så det inte blir en deg, det skall bli smuligt!

Smula över degen över rabarberna så att dom täcks på alla ställen.

Sätt in i ugnen tills pajen får färg och lägg därefter över en bit folie tills rabarberna mjuknat.

Vispa vanlijvisp eller marsansås och servera till. Där har du väldens godaste paj till eftermiddagsfikat!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.