Odlingstips och fakta om Jätteverbena


Här kommer odlingstips och fakta om Jätteverbena som är en av mina favoriter i rabatten eller i kruka. Jätteverbenan är näst intill den mest perfekta blomman. Det finns några saker jag tittar på särskilt när jag odlar och drar upp plantor när det gäller just blommor. Det är blomningtid. Det är den absolut viktigaste faktorn när jag väljer blommor. Sedan hållbarhet och om den går att använda som snittblomma. Jätteverbenan är dessutom en pefekt blomma för getingar och bin. Alltså är Jätteverbenan en allt igenom perfekt blomma.

Odlingstips och fakta om Jätteverbena
Odlingstips och fakta om Jätteverbena

Jag såg Jätteverbenan för första gången i verkligeheten i Skåne när jag och Stefan var på vår vanliga tur på Österlen. I parken i Ystad hade man satt Jätteverbenan i stora rabatter i hela parken och det var verkligen magiskt. Där och då började jag sluka all information jag kunde komma över om Jätteverbenan som jag aldrig någonsin tidigare sett i verklighet. Jag letade frön till Jätteverbenan och till slut hittade jag frön på Impecta.

Här nedan ser ni en av dom rabatterna i Ystad! Jätteverbenan liksom svävar ovanför de andra blommorna. Helt magiskt!

Jätteverbena
Jätteverbena i Ystad

Driva upp Jätteverbena från frö

När man skall driva upp Jätteverbena från frö så behöver man vara ute i god tid. Man bör sätta frön redan i januai då Jätteverbenan har en lång startsträcka. Det sägs att den är lite knepig att dra upp från frö, men jag har hittills inte upplevt det. Jag satte mina frön i helgen och denna gången provade jag att odla i torvbriketter och jag hoppas det fungerar. Täck sedan odlingen med gladpack och gör ett antal lufthål i och se till att vattna regelbundet. Innan har jag satt dom i små krukor med såjord vilket fungerat jättebra.

När jätteverbenan fått sina första kronblad (andra paret blad) så är det dags för den första omplanteringen. När man planterar om så sätter man dom i en lite större kruka. Jag brukar välja en som är 7x7cm.

Första omplanteringen

Vid första omplanteringen så sätter jag Jätteverbenan i vanlig plantjord eller blomjord. Nu behöver plantan mer näring för att växa sig stark. Jag näringsvattnar en gång i veckan med flytade näring som jag blandar med vattnet enligt instruktion.

Jag odlar mina Jätteverbena under belysning. När plantan blivit ca 30 cm hög så topppar jag plantan och sätter ner topparna i ett glas tills dom fått rötter. Det går också bra att sätta dom direkt i krukor med jord. Dom kommer se lite ledsna ut dom första dagarna men repar sig snabbt. Det är också nu Jätteverbenan behöver sin andra omplantering så att rötterna får plats. På så sätt får jag dubbelt så många plantor. Dom blir lika fina allihopa.

Jätteverbena

Här ser ni mina Jätteverbena i en av mina rabatter från i somras. Jag hoppas så klart att dom har övervintrat men det vågar jag inte vara säker på så jag har satt fröer även i år för att vara på den säkra sidan.

Jätteverbenan med sitt magiska ståtliga sätt är planterade bakom alla Dahlior och det blev så fantastiskt vackert.

Sätta tulpaner i krukor och rabatter och gräva upp dahlior!

Jag satte också Jätteverbena bakom alla Kronärtskockor och dom kompletterade verkligen varann och det blev precis så vackert som jag hade föreställt mig. Som en installation!

Odlingstips och fakta om Jätteverbena
Odlingstips och fakta om Jätteverbena
Odla Jätteverbena

Jätteberbenan är verkligen vacker och den blir otroligt vacker även i buketter! Så vill ni så en blomma som inte är så vanligt och väldigt vacker så pröva med Jätteverbenan. Ni kommer inte att bli besvikna. Sa jag att Jätteverbenan blommar hela sommaren till sen höst!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.