Lyckas med olivträd!


I dag hade jag tänkt skriva om hur man lyckas med olivträd. Sen höst och vinter är den perioden som är met avgörande för om olivträdet skall överleva vintern eller ej! Övervintring av olivträd är den mest kritiska perioden för ett olivträd i Sverige.

Mitt olivträd i orangeriet
Lyckas med olivträd!

Olivträdet behöver ljus över vintern

Det finns en sak som gör ett olivträd lite utmanande att övervintra och det är att det vill ha mycket ljus men svalt. Därför kan man inte förvara ett olivträd inomhus. Ett Olivträd behåller alla sina blad över vinteran och behöver därför så mycket ljus det kan få. Eftersom vinterhalvåret i Sverige är väldigt mörk så behöver olivträdet hjälp med ljus eller möjlihet att så i ett orangeri. Det behöver väldigt lite vatten. Kanske någon gång varje månad. Det behöver också stå svalt mellan 5-15 grader. Det är just kombiniationen av ljus och att samtidigt förvara olivträdet svalt som gör det extra utmanande för dom flesta.

Förr i tiden hade man orangerier på slott och herrgårdar där man förvarade sina olivträd. Olivträd räknades till en mycket exotisk växt. Ofta väldigt stora träd som stod i stora krukokr gjorda av trä.

Olivträd tål några minusgrader

Olivträd tål ett par minusgrader under tidig vår och sen höst. Men ett olivträd vill stå skyddat inomhus över vintern. Jag ställer in mitt olivträd i mitt orangeri i november.

Första året jag hade ett olivträd förvarade jag det i vårt showroom som är ljust och fint men lite för varmt. Det innebar att olivträdet tappade samtliga blad och jag var helt säker på att det var helt dött. Jag började vattna det sakta i mars månad och en gång i vecka så fick det lite näring. Det återhämtade sig och fick nya blad som slog ut. Men jag trodde helt ärligt att det var stendött. Så med det sagt så vill jag säga till dig att räkna inte ut ditt träd för tidigt utan sköt det som om du visste att det fanns liv. Olivträd är tåligare än man tror.

Börja näringsvattna i mars månad

Börja med att vattna olivtärdet med hälften av rekommenderad näring för olivträd i början på mars. Det är viktigt att inte vattna olivträdet för mycket. Vattna det lite grand en gång per vecka.

Vattning på sommaren

På sommaren vill olivträdet stå ute i solen på en varm och skyddad plats. Olivträdet skall vattnas varje dag och jag vattnar det så att vattnet täcker hela krukan och sedan får vattnet sakta sjunka ner. Det skall alltså aldrig stå i vatten. En gång i veckan så tillför jag näring för olivträd och doserar enligt instruktion.

Ett olivträd är en sådan fröjd för ögat och att det dessutom är grönt året om. Mitt olivträd trivs jättebra i orangeriet vintertid och har i alla fall hittills behållt alla blad. I orangeriet har jag mellan 2-10 grader på vinterhalvåret. Det är perfekt för ett olivträd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.