Syrenbuddleja eller fjärilsbuske!


Under många år så var en av mina önskningar för trädgården att äga en Syrenbuddleja eller fjärilsbuske som den även kallas. I Skåne finns det Fjärilsbuddlejor överallt och jag och Stefan har varit mycket i Skåne eftersom han kommer därifrån. Där är klimatet lite mildare och man se Fjärilsbuddlejor överallt i trädgårdarna till skillnad från här hemma.

När vi sedan byggde vårt orangeri med tillhörande odlingslådor runt hela orangeriet så föll valet på Fjärilsbuddleja runt hela mitt svarta orangeri. Stefan åkte ner till Varberg och köpte 6 stycken i exakt den färgen som jag önskade,nämligen mörklila.

Det blev precis så vackert som jag hade föreställt mig, kanske ännu lite vackrare. Fjärilsbuddlja lockar till sig fjärilar som namnet antyder och det är växt som lockar till sig pollinerare, vilket är viktigt att tänka på i en trädgård.

Jag klipper ner min Syrenbuddleja till ca 50 cm varje vår. Då kommer nya grenar med massor av enormt vackra lila blommor! Någon gång vart trdeje år så kan man även klippa ner den ända ner till strax över marken för att få den att föryngra sig ytterligare.

Jag fullkomligt älskar min Syrenbuddleja. Min Syrenbuddljea börjar blomma i juli och blommar ända till september! Jag gillar växter som blommar mycket och länge. Blommorna blir 30-50 cm långa! Helt fantastiskta! Fonzen älskar att studera fjärilar så han är som Ferdinand. Sitter antingen i köksträdgården, eller på insidan av orangeriet och studerar fjärliarna!

Så om ni någon gång funderat på att skaffa en Syrenbuddlja, gör det! Dom är otroligt vackra och finns i flera fäger av rosa, lila och vitt, men även gult och rött som några ovanliga exemplar.

Dom vill stå i fullt solsken och behöver inte särskilt mycket vatten bara dom fått rota sig ordentligt! Ett tips från mig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.