Tips när du skall bygga växthus eller orangeri! 4 kommentarer


Planerar du för att bygga ett växthus eller ett orangeri i år? Jag hade länge gått och drömt om ett växthus innan vi började planera vårt orangeri förra våren. Hade jag vetat hur mycket jag skulle använda mitt orangeri och hur lustfyllt allting är med mitt orangeri så hade jag med all säkerhet gjort detta flera år innan.

Så vad skall man tänka på då när man skall planera sitt växthus eller orangeri? Här kommer några tips från någon som just har byggt ett orangeri!

  1. Först måste man bestämma hur man vill använda det. Skall det vara ett växthus eller ett orangeri?
  2. Skall det bara vara för att odla eller vill man även ha plats för fika och middagar och en lugn ro?
  3. Hur stort skall man föra det?
  4. Behövs bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden?
  5. Beställ i god tid för det är denna tid på året du fortfarande kan få det i god tid. Om du väntar några veckor så förlorar du avsevärd tid på att leveransveckorna skenar iväg.
  6. Planera att bygga växthuset på en vacker plats för det är också när du tillbringar tid på insidan du vill blicka ut över någonting vackert!

Jag tänkte kommentera lite runt dessa sex punkter.

Vad är skillnaden mellan ett växthus och ett orangeri? Ett växthus är en plats för odling och ett orangeri är en plats som man har möjlighet till att värma upp och på så vis kan övervintra vissa känsliga växter som olivträd, citrusträd, vindruvor, fikonträd. I mitt eget fall så ville jag har ett orangeri av två anledningar nämligen att både kunna ha middagar där ute under större delen av året och även kunna övervintra känsliga växter.

Jag hade bestämt mig från början att jag ville ha både odling och en plats för middagar och fika, men jag ville bara att den skulle planeras utifrån mig och Stefan, alltså inget större bord utan bara plats för oss två! När jag var yngre så planerade jag alltid för alla eventualiteter, nu för tiden planerar jag för oss, mig och Stefan för jag har lärt mig att det är som allra oftast vi två och dom situationer när vi är flera kan man lösa då!

Bygg alltid större än du tänkt är mitt förslag, och aldrig mindre än 10 kvadratmeter. När det väl är byggt så gör man inte gärna om det och bygger man mindre så tror jag att risken är mycket större att man inte använder det!

Ta reda på redan från början vad som gäller på din tomt och var du skall bygga det. Då blir det mycket enklare att välja modell. Gör också färdigt detta i god tid för när du väl bestämt dig vill du inte vänta på bygglov eller en bygganmälan.

Ta reda på leveranstider, ibland är de långa och om man inte vet om det i förväg så kan man bli rejält besviken för så fort solen tittar fram så börjar beställningarna komma in och då blir leveranstiderna längre. Vi beställde vårt orangeri i tid och önskade att få leveransen vecka 29! Huset levererades i tid och på ett proffsigt sätt.

Glöm inte heller att platsen du bygger på skall vara vacker. Det skall vara underbart att sitta på insidan och blicka ut över sin trädgård. Själv byggde vi vårt orangeri på en berghäll, vilket innebär att vi har underbar utsikt över vår lilla köksträdgård och allt vad det innebär och vi har gjort odlingslådor runt växthuset där vi planterat fjärilsbuddleja som kommer bli ca 2 meter hör med lila vackra blommor! Så vackert mot vårt svarta orangeri.

Känslan av att planera och se detta växa fram är svår att förklara. Lite som när man tapetserar och nästan inte kan bärga sig och se nästa våd! Orangeriet blev klart i augusti och jag har använt orangeriet på ett sätt jag inte ens kunnat föreställa mig.

Att nu börja planera för en helt ny säsong är en känsla som jag inte kan beskriva! Detta kommer bil en härlig sommar!

Att även se det i vinterskrud är en känsla det med, och i helgen satt vi i orangeriet och åt middag!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Tips när du skall bygga växthus eller orangeri!