Trädgårdsarbete i odlingszon 2


I helgen har vi verkligen jobbat på i trädgården. Jag älskar arbetsdagar där man redan har kylen full med mat så man behöver bara gå in och värma lite i microvågsungen. Fika finns också när man blir sugen. Det är så arbetsdagar skall planeras tycker jag. Så lite trädgårdsarbete i odlingszon 2 som jag bor i har verkligen kommit i gång. Det vi framför allt gjorde i dag var att gräva bort all jord för hand och bära bort i säckar och bygga upp en etage! Jädrar vad vi slet. Nu ser det ut så här fint på framsidan! Före och efter!

Före vi börade gräva och plocka bort alla tuvor och sten!
Trädgårdsarbete i odlingszon 2
Trädgårdsarbete i odlingszon 2

Vi har verkligen slitit i dag. Både jag och Stefan är helt slut! Jord, stenar och grästorvor som vi byggt upp på sidan av trädgården för att göra fint! Jag har gått fram och tillbaka med jordsäckar fulla och tömt och tillbaka igen och grävt! Puh! Resultatet gör så klart att det är värt det! Men vi har verkligen jobbat hårt.

Rensa löv och klippa ner Jättedaggkåpa

Jag har rensat bort alla löv ur rabatter och min ca 15 meter långa mur där min Jättedaggkåpa växter framför och redan börjat komma fram. Det är riskfritt eftersom Jättedaggkåpan är en tålig växt. Jättedaggkåpan är jag verkligen nöjd med och nu vill grannarna göra likadant vilket är ett bra täcken och jag tycker det hade blivit fint på gatan. Bara i går kom två grannar fram oberoende av varandra och frågade om dom kunde göra samma. Så klart! Bara roligt!

Klippt ner Fjärilsbuddlejan till 50 cm

En annan sak jag gjort är att klippt ner hela Fjärilsbuddlejan. Den kan vara känslig om det kommer fler frostnätter, men min Fjärilsbuddleja står dessutom väldigt skyddat runt orangeriet och en liten frostknäpp tål den om det skulle komma. Så nu har jag rensat hela rabatten runt oragneriet och lagt på ny jord och gödsel. Jag gödslar min Fjärilsbuddleja med kogödsel. En Fjärlisbuddleja går att vara hård emot. Det går även bra att klippa ner den till 30 cm om man vill förnya hela busken. Blommor kommer ändå så klart. Nu återstår jobbet att mala ner alla grenar i vår nya kompostkvarn och sedan använder jag det att lägga på delar av rabatter där jag vill hindra ogräs från att växa upp.

Min köksträdgård har fått ny jord och gödsel

Jag har även rensat hela mini-köksträdgården och jordförbättrat med ny jord och med kogödsel så nu är landen redo för plantering när jag så helst önskar.

Balkonglådor rensade och tömda

Jag har även tömt alla balkonglådor (7 st) längs staketet på min baksida. Där har jag satt nät över och en självbevattningsslag. Allt det har jag tagit ner och rensat klätternäten. Jag upptäckte att 3 lådor spruckit så innan jag sätter tillbaka alltsamma så måste jag inhandla nya!

Buxbom skall gödslas och få mer jord

I går rensade jag också bort det skyddande täcket av löv i hela min buxbomshäck. Det jag skall försöka hinna med i dag är att gödsla mina buxbom. Jag gödslar med både kogödsel och hönsgödsel som pelltes. Då får den både kort- och långtidsverkande gödsel. Jag har en otroligt fin buxbomshäck som är så grön och fin. Sedan gäller det att vattna ordentligt när man lagt på gödsel så att den kan ta åt sig lite näring och inte torkar av solens strålar.

Rosorna skall klippas när björkarna får musöron

Rosorna är jag på gång att klippa, men man skall gör detta när björken har musöron så jag försöker hålla mig lite till. Jag har så mycket att göra så jag kan gott vänta lite med det.

Fyllt på nya blomlådor med 1000 liter jord

Sedan har jag så klart både varit och köpt och fyllt på mina nya lådor på framsidan med jord. Jag har kvar att fylla dom i den lilla trappan. Det är ca 1000 liter jord totalt! Så det är klart att det känns lite i kroppen! Men roligt är det. Bara känslan att nu skall jag plantera roliga saker på framsidan också.

Det är vad jag har gjort och jag känner mig enormt nöjd med dagen. Nu här det pizza som gäller. Hemmagjord så klart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.