Att blogga och vara entreprenör!


Detta inlägg innehåller annonslänkar

Jag har sedan start bloggat på min egen domän. Det har jag gjort av flera skäl. Ett av de starkaste skälen var att jag ville själv bestämma vad som visades på min blogg och till vilket pris. Sedan är det så klart så att när man börjar blogga har man inga läsare och då är man inte så intressant för en portal.

Det finns självklart fördelar och nackdelar med att blogga på en egen domän, men den största fördelen med att göra det i egen regi är att jag kan själv bestämma allt, och nackdelen är troligtvis att jag skulle få mer läsare om jag ingick i ett sammanhang och att man måste göra all diskussion om annonsering själv.  Att bygga ett varumärke handlar väldigt mycket om att hitta sin egen lilla nicsh och hållas sig till den så gott det går.

Man måste också bestämma sig för vilken företagsform man vill ha. Ett aktiebolag är alltid att föredra i de flesta sammanhang för att driva en egen blogg handlar också om att driva ett eget företag och om man inte vet så mycket om just det så finns det ställen man kan ta reda på vad man bör tänka på och vilka bolagsformer som kan vara aktuella. Man måste sköta sin bokföring och man måste betala moms. Har man inte kunskpen själv så skall man ta hjälp.

Så hur kan man leva på sin blogg undrar ni kanske? Jo, det finns flera sätt, och det bästa är att om man bygger upp en läsarkrets och gärna med en inriktning då kan man lyckas upparbeta en bas så att det sedan finns många som vill annonsera på bloggen och det i sin tur ger en möjlighet att tjäna pengar! Det som är det viktigaste med att sälja reklam är att förstå ungefär hur man skall ta betalt. Det är det svåra, särskilt i början och jag tror att många säljer sig alldeles för billigt för att man helt enkelt inte vet hur man skall ta betalt.

Det där måste man fundera på och jag tror många gånger att man ändå har en känsla för vad saker och ting är värda, och man får helt enkelt sätta sig ner och fundera vad det är värt för mig att skriva ett inlägg. Hur lång tid tar det och skall det få ligga på bloggen för alltid? Jag som även driver ett företag vet hur dyrt det är att annonsera och det måste man sätta i realtion till vad annonsören får. Man måste också sätta i relation vad man vill få ut, och försöka göra en plan för hur man skall lyckas med det!

Ett sätt att få betalt för det man gör är att han många olika annonsörer så man inte är för beroende av en enda. Man måste vara beredd att lägga ner mycket jobb på just den biten för att hitta bra och pålitliga partners.  Sedan måste man också tala om när man har reklaminlägg och det är en del av vardagen i dag för en bloggare.

Tänk också på att på alla intäkter skall det betalas 25% moms, så att ni inte begär för lite i ersättning. En del företag som vill göra annonser betalar själva ingen moms för att de ligger i ett land som inte betalar moms i Sverige, men det undantar inte dig från momsplikt. Något att tänka på , så skriv alltid era priser med moms inkluderat så att ni inte blir snuvade på er förtjänst om det gäller utländska aktörer. När ett företaget då säger att dom inte betalar moms så meddelar ni bara att det måste ni göra så det sänker inte priset. Tyvärr är det många unga bloggare som inte står på sig för att dom inte har kunskapen och då tycker jag att ni skall ta hjälp utifrån så ni inte blir lurade.

Att bygga upp sitt eget varumärke är inte heller alltid lätt och det tar tid framför allt och är nog bland det svåraste man kan göra! Man måste vara konsekvent och ibland lockas man att skriva om saker som ens läsare kanske inte är intresserade av så det gäller att hitta balansen men man måste också lära sig att ”hålla sig till sin nisch” hur tråkigt det än låter. I sista ändan är det den som skriver som skall tycka att det är roligt och om läsarna tycker om det man skriver så är det ett plus så klart, men man kan inte alltid bara skriva om det som förväntas. Det kommer alltid finnas ämnen som vissa gillar och andra inte!

Det finns dock en sak som man inte kan strunta i och det är att man måste älska det man håller på med. Man kan inte driva en blogg eller en annan verksamhet bara för att tjäna pengar, man måste tro på det man gör och man måste älska det man jobbar med annars kommer det aldrig att gå, och i bland går det inte ändå!

Hoppas detta var en liten inblick i allt det arbete jag lägger ner för min blogg och jag verkligen älskar det jag gör!

 

 

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *