Hur mycket lägger ni på mat i månaden?


Jag gör veckoplanering och har även med mig min egen lunch och samtliga mellanmål till jobbet varje dag!

Härom dagen började jag räkna på hur mycket pengar det går åt och inser att jag sparar en hel del genom att faktiskt planera och faktiskt inte köpa lunch ute som kostar allt från 74 kr och uppåt per dag. Om jag skulle löpa lunch ute varje dag för 74 kr/ dag skulle det innebära, med i snitt 22 vardagar i månaden, en kostnad på 1628 kr.

IMG_1913

Jag tittade vad jag lagt på mat och jag lägger i genomsnitt 5000 kr/ månad men då ingår även toalettpapper och annat som man köper i mataffären. Skulle både jag och Stefan äta ute skulle alltså månadskostnaden för oss båda landa på 3256 kronor i månaden?? Det är 39072 kr alltså snudd på 40000 kr om året. Det skulle innebära att vi bara hade 1744 kr att handla mat för övrig tid om vi bara skulle spendera 5000 kr i månaden totalt. Det vill säga vår matkostnad har sjunkit drastiskt fast jag trodde det var tvärtom. KUL!!

Förstår ni hur mycket pengar man kan spara, plus det faktum att man vet exakt vad man stoppar i sig när man lagar all mat själv. Köper inga halvfabrikat och det har jag förresten sällan gjort innan heller.

Så för 5000 kr köper jag all mat till oss båda inklusive alla mellanmål som är 3 stycken om dagen. För Stefans del blir det även en del godis men jag känner mig väldigt nöjd med detta faktum. Trots att det inte var det som var orsaken till att jag började göra matscheman så finns det alltså flera positiva aspekter på detta.

Känner mig väldigt nöjd med den uträkningen. Jag tycker jag handlar väldigt mycket mat, men nu inser jag att det är ju för att nu handlar jag ju hem mat  som jag tidigare köpt på lunchen. Den bar jag annars inte hem så det är klart att det blir mycket mat när man väl handlar. Men det kändes gott att göra den uträkningen.

Jag köper också alltid färsk fisk i stället för färdigpackad fryst och så fryser jag ner själv i stället. Jag är definitivt en prisjagare och försöker köpa av det som är extrapris på just den veckan. Ja det bor en liten samlare i mig!! 🙂

Jag tyckte nämligen först att det lät mycket att jag handlade mat för 5000 kr i månaden, men nu inser jag att jag tidigare lagt mycket mycket mer. Jag köpte ofta tidigare mat på jobbet och många gånger har jag inte ens ätit upp den för att det inte varit gott. Verklig slöseri med både pengar och resurser.

Så nu behöver jag inte längre ha dåligt samvete för alla oändliga grönsaker jag köper och färska varor! De känns bra!!

Dessutom finns det ytterligare en positiv aspekt av matscheman. Nu slänger jag inte lika mycket som jag gjorde tidigare, för varje mål är noggrant planerat och jag handlar bara 1 ggr i veckan. Riktigt bra och verkligen något att rekommendera andra att göra.

Hej hopp!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.