Mitt liv i några frågor!


Vart är du född?

Jag är född och uppväxt i Mariestad ute på landet. Bodde granne med en bondgård där jag tillbringade den mesta tiden av min barndom. Fram tilll jag var 8 år ungeför. Skötte hästar, hoppade i hö och hjälpte boden att ta in skörden. Gossade med alla djur. Sen blev min pappa sjuk. Jag kommer dessvärre inte ihåg så mycket av min pappa mer än att han var väldigt snäll. Gungade mig, körde mig i skottkärra fort som tusan och var i största allmänhet väldigt snäll och jag kände att han tyckte väldigt mycket om mig.

Vad hade din pappa för sjukdom?

Han fick Alzeimers sjukdom vilket innebär att du tappar flera centran  i hjärnan ett efter ett. Det går ganska långsamt och är väldigt plågsamt. Vi vårdade honom hemma tills dess att han dog. Men då jag har äldre syskon som gick på högskola i Stockholm så blev det jag och min mamma som fick ta den tunga tiden mer eller mindre på egen hand men med hjälp av en hemhjälp.

När flyttade du till Göteborg?

Det gjorde jag 14 dagar efter att min far gick bort. Jag hade hjälpt min mamma att ta hand om honom sedan han insjuknade i Alzeimers sjukdom redan när jag var 8 år. När min far dog, ville jag förverkliga mina drömmar och en av dom var att flytta hemifrån och till en större stad. För mig blev det en befrielse. Jag vet att det kan låta hårt men jag måste vara ärlig. När en människa har styrt ens liv i så många år och personen som är sjukk inte själv kan uppfatta varken dagen, eller personer då är det en befrielse för alla.

Hur var det att ha en sjuk far när du var så ung?

Jag vet ingenting annat så jag kan inte riktigt relatera till något annat. Visst fanns det tillfällen när jag tyckte det var orättvist att andra hade pappor som kunde laga en punktering, men å andra sidan så hade jag en ”supermamma”. Det hade ingen annan. Det som kanske var tuffast var att jag hade ingen egen tid med kompisar för jag var tvungen att gå hem och ta hand om pappa. Varje dag. Så här i efterhand så är jag väldigt tacksam för min ganska tuffa/annorlunda uppväxt för den har format mig till den jag är. Jag brukar skoja genom att säga ”Don´t put baby in a corner”. För jag har redan som liten fått ta mycket ansvar och jag vet vad jag vill, och jag vet definitivt vad jag inte vill.Jag vill också gärna hjälpa alla i min omgivning om jag kan och är många gånger alldeles för snäll.

Hur såg din vardag ut som tonåring?

Jag gick i skolan som alla andra men när skolan var slut så kunde jag aldrig vara med kompisar för jag var tvungen att lösa av hemsamariten och ta hand om min pappa då min mamma jobbade kvällsskift. Det betydde att jag var tvungen att mata pappa. Duscha honom. Ge honom medicin och se till att han kom i säng. Till saken hör att han visste inte vem jag var, eller ens vad jag hette. Jag tyckte inte att det var så konstigt för jag visste som sagt inget annat, men det fanns en sak som jag hatade. Det var när pappa kom ur duschen med kalsongerna på huvudet. Han visste nämligen inte längre vad saker och ting var för något, så han satte kläder där det verkade logiskt att ha dom. Så varför inte kalsonger på huvudet. Så här i efterhand är det roligt att tänka på! 🙂 Då när jag kanske vid tillfället var 13 år var det inte lika lustigt. Jag var liksom chef över min pappa.

Var det svårt att komma till en ny stad när du var så ung?

De var bara roligt och befriande att inte veta någonting, utan behöva ta reda på allt? Jag hade en föreställning om att jag skulle ragga killar och ta med mig dom hem eftersom jag inte fått göra det innan. Första gången jag var ute på krogen så fick jag en jättesnygg kille på kroken och när han ville följa med mig hem var det inte roligt längre. Jag sa NEJ det får du inte! 🙂 🙂

Vad var ditt första jobb i Göteborg?

Jag jobbade på Mc Donld´s, Din Sko och Securitas. Jag behövde få in mycket pengar så jag kunde amortera av från mitt lån till min första bostadsrätt. Jag jobbade 14-16 timmmar om dagen och sov i ca 6 timmar. Resten var resor till och från arbeten.

När började du drömma om att bli inredare?

Redan som väldigt liten. Jag älskade att inreda och möblera om. Planera gardiner och inredning i största allmänhet. När jag fyllde 13 år så fick jag planera, tapetsera om och  köpa nya möbler till mitt rum. Det var min födelsedagspresent det året. Jag var i himmelriket.

När startade du ditt första företag?

Det startade jag 1993. Min mamma var tokigt arg på mig för hon var rädd att det inte skulle gå bra och att det skulle drabba mig på någotvis.

Vad hette ditt första företag?

Det hette samma som det heter idag Pretty Home. Jag startade det och sydde lampskärmar till exklusiva inredningsbutiker i Göteborg. Jag gick runt och frågade om dom ville ha min hjälp. Det ville dom och på den vägen var det. Jag fick efter hand sy Mulberrys alla lampskärmar i Sverige. Det var jag väldigt stolt över eftersom dom är ett välkänt exklusivt varumärke. 2005 öppnade jag min första butik med hela Designers Guild sortiment. Jag var först i Sverige med att våga göra detta, ingen trodde på färger och mönster! Jag visste att det fanns en plats för det men visste också att man var tvungen att skylta fint. Jag letade länge efter en butikslokal och hittade till slut en på 250 kvm med 8 gigantiska skyltfönster på Södra Vägen i centrala Göteborg. Kapitalet hade jag jobbat ihop med försäljningar av tidigare bostadsrätter.

Har du fler företag än Pretty Home?

Jag har några vilande bolag och lite planer på ytterligare företag, vad det blir får ni kanske se framöver.

Hur tycker du att ditt liv har blivit?

Jag tänker faktiskt väldigt ofta på det. Jag är så otroligt tacksam för mitt liv och allt som det gett mig. Det har många gånger varit tufft och arbetsamt. Jag har t e x jobbat 10 år utan någon semester, för det fanns inte utrymme för det. Jag tror inte människor förstår hur mycket man jobbar när man har eget företag. Fritid är näst intill obefintlig. Så när människor vill starta eget så borde dom först prata med någon som drivit företag under många år, så att dom förstår att det innebär massor av jobb. I det stora hela tycker jag verkligen att jag fått ett fantastiskt liv och ibland tänker jag på hur lyckligt lottad jag är, och hur bra det gått för mig.

Vad har du för planer fram över?

Jag hoppas kunna utveckla min blogg framöver och få den att växa. Jag skulle vilja skriva en bok. Jag har börjat skriva men den/dom är ännu bara i sin linda.

Vad önskar du dig för möbel om du fick välja fritt?

Det som står överst på min lista är Hans J Wegner´s ”Bamsestol” en orginal som jag skulle vilja klä om i Designers Guild tyg. På andra plats kommer Harry Bertoia stol ”Diamond Chair”. En sådan diamant skulle passa var som helst i mitt hem.

Vad är ditt nästa inredningsprojekt?

Om vi bortser från mina kunder så är nästa projekt att färdigställa showroom. Vi har av olika skäl inte kunnat färdigställa. Sjukdom har varit en del som kommit emellan, men nu skall vi göra en ansats och få det färdigt i höst. Sedan bygga ut huset och att så småningom göra om köket och sist men inte minst färdigställa gången mellan hus och showroom. Som ni ser finns det hela tiden planer. Men i vilken takt är inte fastställt. Fördelen när man jobbar som jag gör är att man kan göra det i sin egen takt.

Vad vill du ge andra för råd som vill starta eget?

Tänk efter först. Är du beredd att ägna all din tid i många år framöver och kanske ändå inte kunna ta ut motsvarande lön ur företaget eller ta ut semester. Se till att du har rätt underlag innan du startar, eller starta och ha kvar din anställning för att se om det bär eller inte. Sedan måste man räkna med att det alltid kommer ”dåliga tider”.

Att driva eget innebär många gånger att kunna ta ett misslyckande och komma igen men full styrka. Många tror att framgångsrika människor haft TUR. Sanningen är den att det finns väldigt få framgångsrika människor som inte gått igenom ett eller flera misslyckanden.

Det finns ett bra citat för det som är skrivet av Winston Churchill

Framgång är att gå från misslyckande till misslyckande utan att förlora entusiasm.” – Winston Churchill

Så vad har du uppnått detta året och vad är ditt mål i höst?

Det här året har har varit ett väldigt bra år där många saker har fallit på plats. I höst skall jag fokusera på att arbeta mer med det jag tycker är roligast, och det kommer innebära vissa förändringar. Exakt vad det är kommer jag tala om i ett senare skede när jag kommit så långt

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *