Gardinsömnad steg för steg till matrummet!


I dag gick jag upp overkligt tidigt. Faktiskt redan klockan 05:00 för en liten vovve ville absolut gå upp då! Inte mig emot som ändå är morgonmänniska. Så jag studsade upp och drack lite kaffe. Började med att planera lite inför färdigställandet av gardinsömnad till matrummet. Tygerna är i skuren sammet och lite besvärligare att sy i men det kommer bli så vackert. Ser verkligen fram emot att få sätta upp dom.

Gardinsömnad till matrummet
Garinsömnad till matrummet

Sy gardiner till matummet!

Så min plan just i dag är att sy färdigt gardinerna som skall sitta i matrummet. Stefan skall montera upp samtliga gardinstänger och då är det alltid roligt om gardinerna är klara så klart! Det blir ännu en liten del som jag längtar efter att få se på plats.

Jag tänker därför ge er lite tips om hur man syr gardiner och vad man skall tänka på!

Gardinsömnad till matrummet
Gardiner i skuren sammet

Sy gardiner steg för steg

  1. Det första är så klart att mäta upp tyget. Normalt klipper man tyget 30 cm längre än vad den färdiga gardinen skall vara. Dessa 30 cm är till för gardinhuvud och fåll nertill. En annan extremt viktigt del när man syr gardiner och det är att om man har ett mönstrat tyg. Så måste man säkerställa att mönstret börjar på samma ställe på samtliga gardiner annars kommer det inte se bra ut.
  2. Tipset är därför att låta det ta tid att mäta upp och klippa. Jag brukar kontrollmäta minst 2 ggr.
  3. Därefter är det dags för att klippa bort stadkanten. Stadkanten är den som maskinerna ”håller i när tyget vävs”. Stadkanten är alltid lite tätare vävd och låter man den sitta kvar så blir kanten vågig vilket ser allt annat är proffisigt ut. Så klipp bort stadkanten.
  4. Nästa steg är att overlocka eller sy zikzak på alla råa kanter. Detta gör man för att tyget inte skall repa sig.
  5. Därefter är det dags att stryka kanten som skall viska sin. Jag gör kanterna 2 cm breda. Alltså vikar jag först in 2 cm och har hela tiden ett mätverktyg och mäter så det bli exakt. Sedan stryker jag kanten så den hålls på plats. När jag gjord det momentet så börjar jag om och viker in den 2 cm och stryker igen. Jag gör alltså detta i 2 moment för att det skall bli bra.
  6. Då har vi kommit till momentet när man skall sy raksöm på de kanter som vi nu strukit så att det skall bli lättare att sy. Om man är ovan så nålar man kanten. För mig som sytt 1000-tals gardiner så syr jag utan att nåla. Men det är helt och hållet en vanesak. Jag syr så nära kanten som bara går. Det blir snyggast. När man syr gardiner så gäller det att ta tid på sig och göra alla steg noggrannt.
  7. Nu kommer vi till steget att sy kanten som gardinbandet eller fingerkroksbandet skall sitta på. Jag gör samma sak som när jag syr kanterna. Stryker in 2 cm och sedan viker jag ned kanten så brett som gardinbandet kräver. Jag skall sätta gardienen på en stång i taket och för att gardienen skall dölja stången så syr jag ner gardinbandet 1,5 cm. Gardinbandet är exakt 7 cm. Alltså behöver kanten vara exakt 8,5 cm bred.
Gardinsömnad till matrummet

Detta var den första delen av gardinsömnad. Det kommer en del till. Tänk på att vara noga med underarbetet när ni syr gardiner. Det är det som kommer avgöra om dom blir snygga eller ej! ”The devil in the details”!

Härligt att börja sin första semesterdag med att sy underbara gardiner i skuren sammet från Designers Guild.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.