Att sy en gardinlängd 1 kommentar


I dag blev jag inspirerad av en av mina läsare som gav mig feedback på min beskrivning av att sy en gardin så jag tänkte att detta var en bra repris eftersom det kanske finns många därute som vi sy något nytt inför jul. Så här kommer en sömnadsbeskrivning……

Här kommer en beskrivning på hur man enkelt och lätt syr gardinlängder. För oss som kan detta så verkar det självklart. Så är det är allting man kan själv. Har man aldrig gjort det så är det inte lika självklart. Jag hoppas att jag på detta sätt skall göra det enkelt för någon som aldrig tidigare sytt en gardinlängd.

När man skall sy gardinlängder så börjar man med att mäta upp hur mycket tyg det kommer gå åt. När man mäter sitt fönster där gardinen skall sitta så mäter man ovan gardinstång ända ner till golvet. Därefter så lägger man till 30 cm för sömsmån för varje längd, alltså den bit som går åt att göra en fåll där nere och för att sy ett gardinband där uppe som gardinkrokarna skall hänga i. Gardiner skall sitta så högt som möjligt för då uppfattas rummet som högre i tak och det är alltid fint med ett rum som upplevs som högt i tak och luftigt. Det är också viktigt att göra mätningen på båda sidor om fönstret för oavsett om man bor i ett gammalt eller nytt hus/lägenhet så kan det skilja flera centimeter.

Nästa steg är att klippa till tyget. Om man har ett enfärgat eller randigt tyg så är det enkelt men har man ett mönstrat tyg så måste man tänka på att alla längder börjar med samma mönsterrapport om man skall ha fler än en längd annars kommer det se konstigt ut. Så det är noggrann mätning som gäller. Mät om flera gånger och sätt en knappnål där ni skall klippa och mät båda sidor.

När man har ett mönstrat tyg så vill man dessutom att hela mönstret skall synas på gardinenen när den kommer upp och därför börjar man mäta ca 15-20 cm ovanför där själva mönstret börjar. När man sedan viker in tyget för att sy på gardinbandent (ca 15 cm) där uppe så finns det ytterligare en bit så att man tydligt ser mönstret när gardinen väl hänger uppe. Detta får man naturligtvis bedöma från fall till fall och beroende på vad det är för mönster, men om man tänker sig att de översta 15 cm går åt till sömnsmån så förstår ni hur ni kan göra den bedömningen. Är tyget däremot randigt eller enfärgat så slipper man tänka på den biten.

Innan man börjar mäta så är det viktigt att tyget är rakt! Om man lägger tyget på ett stort bord och ser till att ena långsidan ligger precis kant i kant med bordets långsida då ser du om kortändan är rak- eller sneklippt och då åtgärdar man det innan man börjar klippa till tyget för annars blir hela gardinen sned.

Sedan mäter man ut längden som man kommit fram till, mäter och sätter en nål, gör likadant på andra sidan och sedan skulle jag föreslå att man mäter ännu en gång så man inte gjort något tankefel.

Därefter så klipper man bort stadkanten, det måste man alltid göra oavsett vad man skall sy då stadkanten på ett tyg är hårdare vävd och tar man inte bort den så blir tyget rynkigt när man försöker fålla i snygga raka fållar. Alltså klipp bort stadkanten på båda sidor.

IMG_9925

Därefter börjar man arbetet med att fålla långsidorna. Man tar tyget och lägger avigsidan upp och stryker med ett strykjärn in 1,3 cm av långsidan hela vägen. När jag stryker använder jag en kort metall-linjal för att jag tycker att den är behändig men man kan använda en tumstock också så klart.

IMG_9928

Sedan gör man ytterligare en vikning av det man just strykit in och stryker även den och det resluterar i att du får en fåll om är exakt 1,5 cm bred. Som med allting så är det alltid viktigt med underarbetet, så låt det ta tid och slarva inte.

IMG_9929

Sedan nålar man hela vägen och sedan är det klart för sömnad. Tänk på att sätta nålarna åt rätt håll så det är enkelt att ta ur dem när ni sedan skall sy. Om det är linnetyg man skall fålla så är det viktigt att man inte har ett för varmt strykjärn för då utvidgas tyget. Så sätt strykjärnet på svag värme och stryk med ett mellanlägg mellan styrkjärnet och tyget. Det går bra med en ren kökshanduk i bomull. När det sedan är dags för att sy så skall ni sy så nära innerkanten som möjligt och det bästa är att använda en av riktlinjerna på pressarfoten på symaskinen.

På bilden har jag nålen i mitten och valde därför att använda de mellanrum som finns i pressarfoten som riktlinje. Jag syr själv så mycket och så ofta så jag behöver inte nåla men för någon som inte syr ofta är det en nödvändighet för att få ett bra jobb. När ni måste stanna maskinen under sömnadens gång för att mata tyg så är det viktigt att ni har nålen nere i tyget detta för att inte pressarfoten skall flytta sig och därmed blir sömmen sned.

IMG_9936

Om ni gör det som jag beskrivit ovan så kommer era fållade kanter att se ut så här. Öva gärna på en tygbit innan så ni vet var ni skall sätta nålen och vilket riktmärke på pressarfoten ni tycker är enklast att följa. Man kan även ställa nålen till höger eller vänster och ta en annan linje på pressarfoten.

IMG_9937

När långsidorna är gjorda så är det dags att sy fast gardinbandet. Samma sak här, du ser till att du lägger avigsidan upp och viker in 1,3 cm och stryker den, var noga med att det verkligen bara är 1,3 cm, sedan viker du tyget ytterligare 7-8 cm beroende på hur brett gardinbandet är som du har seden stryker du igen. När du strukit så lägger du dit gardinbandet och viker in det på kortsidorna mellan tygerna, nålar fast det kant i kant.

Mellan ovansidan på kantbandet och den över kanten skall det finnas 0,5 -1 cm utrymme mellan gardinband och kanten för att tyget skall täcka eventuella fästen när du hänger upp den. Var noga med att det blir exakt på milimetern för annars blir gardinen sned. Det är detta arbete som avgör hur fina gardierna ser ut när de kommer upp så det är värt att lägga lite tid på. Sedan syr man en söm längs med  den nedre kanten och om man är skicklig så syr man fast gardinbandet i samma söm. Även här så nära kanten man kan komma.

Då är det dags för att sy på gardinbandet. Du börjar sy den kanten som är längst ned och syr likadant som när du fållade så nära kanten som möjligt, när det är klar tar du den övere och sedan syr du även en söm längs kortsidorna på gardinbandet så långt ut i kanten som möjligt och så är gardinen klar att fålla nertill.

Har du möjlighet så hänger du upp gardinen och nålar upp den, det är det enklaste om man inte är van för risken att man mäter fel är annars för stor, när du mätt så viker du upp fåller 7+7 eller 8+8 cm. Helt enkelt så mycket som finns kvar men en fålla skall vara ungefär 7-8 cm bred.

Den lilla tygremsa som blev över när jag klippte till tyget på ca 15 cm bred och 1,40 lång. Sydde jag en tub av, vrängde den och trädde runt lampsladden. Fint va!

IMG_9946

Hoppas denna beskrivning var till hjälp! Kom i håg att inte ha bråttom, att underarbetet är det som är viktigt för att det skall bli fint, så ta gott om tid på dig så kommer det bli jättefint!

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Att sy en gardinlängd