Laxpaj till midsommarbordet 1 kommentar


På förmiddagen i dag så förberedde jag för att göra små portionspajer. I dag tog jag mina formar som ser ut som små mini-pajformar. Jag tycker det är så roligt att kunna ha fler typer av formar och välja för varje tillfälle men Stefan tycker att jag har för mycket porslin! Det tycker inte jag! Älskar mitt porslin och alla delar jag har som gör att jag kan välja och vraka! Det tar så klart mycket plats men det tycker jag spelar mindre roll för eftersom det är så fint så kan man också ha det synligt som jag har det!

Behöver jag tillägga att jag verkligen ÄLSKAR porslin. Jag har samlat sedan jag var tonåring! Detta porslinet köpte jag när Desigeners Guild kom med det till Sverige och då var jag väl runt 27 år! Allt som blev över när jag betalt hyran köpte jag porslin för i princip!

Jag har dessutom flera serviser då jag älskade samtliga färger!

Tyvärr finns inte porslinet längre i produktion och dom slutade med et för säkert 20 år sedan!

Jag har flera stora hyllsektioner där jag tapetserat bakom på väggen och satt upp glashyllor på konsoller! JAG älskar det!

NU var det inte det vi skulle prata om utan jag skulle ge er receptet på minlaxpaj!

I dag gjorde jag laxpaj så här!

Recept Laxpaj för 4 stycken portionspajer;

Pajskal

1,5 dl vetemjöl

75 gram smör

1 msk vatten

Fyllning

100-150 gram lax

3 stjälkar av lök (kan använda purjolök också)

Dillkvist eller hackad dill

Ägg stanning

1 ägg

1 dl grädde

0,5 dl mjölk

0,5 dl riven ost

Rör i hop ingredienserna till pajskalet så att det bli en deg och låt den ligga i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i pajskalen och. Förgrädda sedan pajskalen i 200 grader i ca 15 minuter eller tills dom fått lite färg

Till fyllningen skär man lax i mindre bitar, hackar ca 3 cm purjolök eller vanliga lökstjälkar om du har färsk lök, och finhacka 2 matskedar dill. Fördela lax och det hackade i de förgräddade skalen.

Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och krydda med vitpeppar och salt. Smaka av. Häll i äggstanningen över fyllningen i de förgräddade formarna.

Sista touchen! Hacka lökstjälkar och dekorera pajen när du hällt på äggstanningen och lägg en kvist med dill eller hackad dill! Grädda i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills de får fin färg och äggstanningen har stannat.

Sedan är det bara att duka bordet och sätta pajen på en tallrik eller låta dom stå som portioner i en liten buffé! Det kommer bli succee det lovar jag er!

Ha en underbar och fin dag och ta hand om varandra!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Laxpaj till midsommarbordet