Quiche Lorraine med godsaker, grönt och fröknäcke!


Vi håller på att jobba som bäst och förutom att jag gjorde lite fika och fyllt frysen med i går,  så har jag nu satt in en Quiche Lorraine i ungen med broccoli, soltorkade tomater, oliver, färsk lök från trädgården och lite färsk basilika.

Har även förberett en fröknäcke som man kan äta till pajen tänkte jag! Funderar även på att göra tekakor men vi får se hur långt jag kommer innan Stefan vill ha min hjälp!

Pajskal

4,5 dl mjöl

185 gram smör

6 msk vatten

Fyllning

400 gram broccoli-buketter

1 dl Kärnfria skivade gröna oliver

1/2-1 gul lök

1 dl Soltorkade tomater i olja

Äggstanning

4 ägg

2 dl mjölk

2 dl grädde

4 dl riven ost

Salt och peppar efter smak

Blanda alla ingredienser till en fin deg och sätt den i kylen under ca 1 timma. Tryck ut eller kavla degen till skalet för pajformen som är ca 30-35 cm i diameter, nagga hela pajskalet med en gaffel och sätt in den i kylen i 15-20 minuter. Därefter förgräddar du skalet i 15-20 minuter i 200 grader.

Under tiden kokar du broccoli-buketter i lättsaltat vatten (om de är frusna så koka max i 5 minuter så dom blir lite mjuka) häll av vattnet och låt dom stå i durkslaget och rinna av.

Låt det soltorkade tomaterna i olja rinna av och hacka dom i små bitar. Gör samma sak med de gröna och svarta oliverna. Skiva löken smått.

Förbered äggstanningen och vispa ihop ägg, mjölk, grädde och riven ost. Salta och peppra efter smak

När du förgräddat skalet så börjar du med att lägga i den avrunna broccolin, därefter lägger du i både gröna och svarta oliver, all lök och de hackade soltorkade tomaterna. Häll sedan över äggstanningen och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30-45 minuter. Lite beroende på hur djup form du har. Om den blir brun ovanpå innan den är riktigt klar så lägg bara över en bit folie.

Jag brukar alltid peta lite med en gaffel i äggstanningen så att det som ännu inte stelnat kommer upp till ytan!

Fröknäcke så blandar jag alla frön jag vill ha med en matsked fiberhusk. Tillsätter kokande vatten och rapsolja.

Fröknäcke

3 dl frön av olika sort

2,5 dl kokande vatten

1 msk fiberhusk

2 msk rapsolja

När jag blandat alla ingredienser så får det få svälla i ca 10 minuter. Sedan häller jag upp alltsammans på en plåt med bakblåtspapper och sedan tar jag ett annat bakplåtspapper och lägger ovanpå och trycker på så sätt ut smeten i den form och tjocklek jag vill ha. När halva tiden gått i ugnen så tar jag ut plåten och skär så som jag sedan vill bryta bödet då är det enkelt och blir snyggt!

Grädda brödet i 175 grader i 40 minuter men glöm som sagt inte att ta ut det efter halva tiden och skär skåror i det så det är lätt att bryta till snygga bröd.

Vi hann i alla fall äta lunch innan han behöver min hjälp. Han håller nämligen på att mäta in allting! Det är tacksamt att veta att det Stefan gör blir alltid perfekt, han lämnar aldrig något åt slumpen.

Så här blev vår lunch i dag!

Hoppas ni har en fin lördag. Nu skall jag baka en kaka till fikat! Man måste hålla dom som jobbar glada och nöjda, och genom att fixa med mat och fika och något läskande att dricka så brukar det bli bra!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.