I dag efter jobbet gick jag ut och skördade lite rabarber från mina tre rabarberstånd för att göra en rabarberpaj med knäckigt täcke! Tänkte att den skall avnjutas i solen med en god kopp kaffe nu när solen visar sig från sin bästa sida. Den fick full pott av min provsmakare!
Här kommer mitt recept på rabarberpaj med knäckigt täcker
Rabarber (beror på storlek men normal form kräver 7 rabarber)
0,5 dl Strösocker
2 msk
Pajskal
150 gram smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
Gör så här
Skala rabarberna och skär dom i mindre bitar. Smöra en pajform och fyll den med rabarberbitar. Strö över strösocker och potatismjöl.
Blanda därefter smör, socker, sirap och grädde i en kastrull tillräckligt stor för att också rymma överiga ingredienser när smöret smält och man blandat allt är det dags att tillsätta torrvarorna. Mät upp mjöl, havregryn, salt och bakpulver i en skål och rör om. Rör sedan ner detta i kastrullen till en jämn smet som du brer över rabarberna.
Sätt in i ungen på 200 grader i ca 30 minuter. Mot slutet så lägg folie ovanpå så du inte bränner det knäckiga täcket men lite färg skall så att den blir gyllenbrun. Det är då den blir så knäckig och god.
Serveras med vaniljsås och nybryggt kaffe. En härlig måndag kväll helt enkelt.