I dag tänkte att jag skulle ger er mitt favoritrecept på spenatpaj. Spenat är super nyttigt och spenat är bland det bästa jag vet! När jag var liten och om jag var sjuk, då fick man alltid önska sig vad man ville ha att äta. Min önskan var alltid densamma, spenat och falukorv…mmmm, mums!
Därför tänkte jag ger er ett recept på en fantastisk spenatpaj som ni kan bjuda vem som helst på. Om ni dessutom gör den goda dressingen till och serverar den som ett tillbehör i en liten skål, så är ni hemma på vilken fin restaurang som helst och även gillas i de vuxnas värld! Jag lovar!
Spenatpaj med senapsdressing
Pajskal
4,5 dl mjöl
185 gram smör
1 dl vatten
Fyllning
600 gram spenat (går utmärkt med fyst från Ica)
1 klyfta vitlök
1 gul lök
1 kryddmått vitpeppar eller efter smak
1,5 tsk salt eller efter smak
Äggstanning
4 ägg
1 dl mjölk
3 dl grädde
3 dl riven ost
Salt och peppar efter smak
Senapsdressing
2 msk senap (grå bra med vilken som helst som man gillar)
2 msk flytande honung
4,5 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Börja med att göra pajdegen klar. Lägg in den i frysen i 15 minuter så blir det perfekt att trycka ut i pajskalet och sedan naggas och förgräddas i 20 minuter i 200 grader mitt i ugnen.
Tänk på att trycka degen lite över kanten för degen krymper alltid lite i ugnen.
Under tiden pajskalet står i ugnen hackar du gul lök och vitlöksklyfta. Fräser löken tillsammans i olivolja i en stekanna och lägger sedan ner all spenat samtidigt och låter fräsa ihop. Salta och peppra.
Gör färdigt äggstanningen, lägg i alla ägg, mjölk och grädde, salta och peppar och vispa i hop och smaka av. Tänk på att det måste smaka ordentligt för att det skall bli smak på pajen så var inte för fega med kryddningen. Smaka av flera gånger. Lägg i 3 dl riven ost och vispa om.
Tag ut det färdiggräddade pajskalet och lägg i spenatblandingen på botten i pajskalet. Häll över äggstanningen och sätt åter in i ugnen på 200 grader i ca 40-45 minuter. Stick en gaffel i pajen på några ställen då och då, så att äggstanningen kommer åt att stelna överallt. Om pajen blir brun på ovansidan innan den är klar, lägg bara över lite folie,
Du kan alltid spara lite ost och strö ovanpå det sista du gör innan du skjutsar in den i ugnen!
Under tiden som pajen står i ugnen kan du göra klart dressignen. Lägg alla ingredienser utom olivoljan i en hög bunke och blanda med en handmixer. Töm i olivoljan sista och se till att den blandar sig ordentligt genom att föra handmixern upp och ner några gånger.
Voila! Servera dressingen i en liten skål för sig till varje person. Så kan man själv avgöra hur mycket eller lite man vill ha! Tanken med dressingen är att man skall ”doppa” en pajbit i den och sedan stoppa i munnen!
Jag lovar att ni kommer att bli populära! ?