I dag skall jag återigen tipsa er om mitt egna recept på denna underbara spenatpaj. Även om ni inte är spenatälskare, eller om ni har någon i familjen som inte gillar spenat! Här har ni receptet som kan omvända dom tvivlande! 🙂 Ni bara måste pröva!!!


Spenat är supernyttigt, det vet alla! Spenat måste kryddas väl med salt och peppar för att få den där underbara smaken! När jag var liten och var sjuk, då fick jag alltid önska vad jag ville ha för mat. Min önskan var alltid densamma, spenat med stekt falukorv!
I dag skall vi bjuda på spenatpaj och om ni dessutom gör den goda senapsdressingen till som jag tipsar om nedan och serverar den som ett tillbehör i en liten skål, då är ni hemma på vilken fin restaurang som helst! Gillas i de vuxnas värld! Jag lovar! Spenatpaj med senapsdressing

Spenatpaj med Senapsdressin
Pajskal
4,5 dl mjöl
185 gram smör
1 dl vatten
Fyllning
600 gram spenat (går utmärkt med fyst från Ica)
1 klyfta vitlök
1 gul lök
1 kryddmått vitpeppar eller efter smak
1,5 tsk salt eller efter smak
Äggstanning
4 ägg
1 dl mjölk
3 dl grädde
3 dl riven ost
Salt och peppar efter smak
Senapsdressing
2 msk senap (grå bra med vilken som helst som man gillar)
2 msk flytande honung
4,5 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja2 krm salt
1 krm svartpeppar
Börja med att göra pajdegen klar. Lägg in den i frysen i 15 minuter (eller kylen i 30 minuter) så blir det perfekt att trycka ut i pajskalet och sedan naggas och förgräddas i 20 minuter i 200 grader mitt i ugnen.

Tänk på att trycka degen lite över kanten för degen krymper alltid lite i ugnen.

Under tiden pajskalet står i ugnen hackar du gul lök och vitlöksklyfta. Fräser löken tillsammans i olivolja i en stekpanna. Lägg ner all spenat i stekpannan och låt det fräsa ihop. Salta och peppra.

Gör färdigt äggstanningen, lägg i alla ägg, mjölk och grädde, salt och peppar och vispa i hop och smaka av. Tänk på att det måste smaka ordentligt för att det skall bli smak på pajen så var inte för fega med kryddningen. Smaka av flera gånger. Lägg i 3 dl riven ost och vispa.
Tag ut det färdiggräddade pajskalet och lägg i spenatblandingen på botten i pajskalet. Häll över äggstanningen och sätt åter in i ugnen på 200 grader i ca 40-45 minuter. Stick en gaffel i pajen på några ställen då och då, så att äggstanningen kommer åt att stelna överallt. Om pajen blir brun på ovansidan innan den är klar, lägg bara över folie,

Du kan alltid spara lite ost och strö ovanpå det sista du gör innan du skjutsar in den i ugnen!

Under tiden som pajen står i ugnen kan du göra klart dressignen. Lägg alla ingredienser utom olivoljan i en hög bunke och blanda med en handmixer. Töm i olivoljan sista och se till att den blandar sig ordentligt genom att föra handmixern upp och ner några gånger.Voila! Servera dressingen i en liten skål för sig till varje person. Så kan man själv avgöra hur mycket eller lite man vill ha! Tanken med dressingen är att man skall ”doppa” en pajbit i den och sedan stoppa i munnen!
Pajen går utmärkt att frysa i bitar om man vill ha färdig mat i frysen!
Önskar er en härlig kväll! 🙂