Att komma i form… 2 kommentarer


Ni som följt mig ett tag vet att jag har som mål att inte bli vad jag själv kallar de tre FFF:n som står för Fet, Ful och Femtio. Det är naturligtvis lite skämtsamt sagt. Nu är det lite mer än en månad kvar tills jag fyller 49 år och detta året har jag drabbats av den ena skadan efter den andra och i julas så vrickade jag olyckligtvis båda fötterna när jag hoppade nerför en trappa och fick hoppa på kryckor en dryg månad.

Nu känner jag att jag måste lägga in en högväxel för att klara mitt mål då det snart bara är 1 år kvar, och ska jag komma i bättre form än någonsin ja då har jag en hel del att jobba på eftersom jag tränat mer eller mindre hela mitt vuxna liv och just nu är jag i sämre form än jag någonsin varit.

Då får man bli lite street-smart för nu har jag inte ”råd” att drabbas av någon skada och jag inledde därför min träning efter sommaren att följa någon annans program. Dels för att jag vet att jag är ganska tuff och kan pressa mig ganska mycket, men just nu behöver jag motsatsen.

träning10

Att komma i form handlar om många olika ingredienser, framför allt att inte gå för tufft fram och under en period så tänker jag bara springa och inte träna styrketräning som är min favoritsysselsättning och har alltid varit! Jag har bestämt mig för att komma ner i mina forna löptider som betyder 4 minuter per kilometer, och glöm nu snacket om att ”man blir äldre och det går inte” för det är klart det inte går om man har den inställningen! Allt går om man vill, sen är det möjligtvis så att visst är det tufft och visst är det svårare än när man är 25, men å andra sidan har man en annan inställning nu med sin ålder.

Med inställning så menar jag att det är som när man skall springa. Ställer man in sig på att springa intervaller med 4 minuter snabb löpning och 2 minuter snabb gång…ja då känns de där 4 minuterna som en envighet, fast man brukar springa i kanske 50 minuter….hjärnan kan därför spela dig spratt så du måste förprogrammera den. Därför är det bra att just varva med olika tider för att lura hjärnan på det sättet utvecklar man inte bara sin lungkapacitet utan man får också upp ögonen för hur enkelt/svårt det är att lura hjärnan. Så enkelt sagt är det så att intalar man sig själv att man inte klarar något, då gör man heller inte det! Det gäller ALLT! Inte bara träning. Gör man tvärtom så fixar man det! Jag vill med detta ge er lite pepp, det sitter i hjärnan. Gör en plan och följ den. I bland är det de små detaljerna som gör skillnaden som i så mycket annat.

träning

Jag bestämde mig för att följa VIKT-klubb och Shirins löparskola och då det programmet som kallas TUFFT. Jag är nu på vecka nr 2 och kör på enligt hennes program. Kul att följa någon annans program och lite frigörande då jag slipper att tänka själv. Jag gör detta mer för att träna på olika sätt än för att kunna springa 10 kilometer för det kan jag redan. Det är nyttigt att träna på olika distans och för mig är det nyttigt att ta en promenad för jag tenderar till att tänka att ”det är ingen ide att byta om, om jag inte springer minst 10 kilometer” och jag måste få mig själv att komma bort från det.

Om jag talar om hur många kilo jag skall gå ner så kommer ni att hissna. Jag fattar det inte själv. Fördelen eller nackdelen beroende på hur man ser det är att när jag läggger på mig så lägger jag ett litet lager runt om överallt så det syns inte så mycket, och det har förstås både fördelar och nackdelar. För min del tycker jag att det är en stor nackdel. Så nu berättar jag det. Jag skall ner minst 14 kilo. Jag kan tala om för er att just nu har jag ett BMI på 27 som betyder övervikt (skall ligga som högst på 25), inte bra alls och faktiskt inte hälsosamt! Att jag skulle ha 14 kilos övervikt (om inte min våg fått ett spratt och visar helt fel) är för mig själv en gåta, men nu vet jag att det är så. Hur jag skall nå dit vet jag inte riktigt men det kanske löser sig under vägens gång. Nu är jag så pass gammal att jag inte riktigt oroar mig, jag vet att jag har en tuff match.

Varför vill jag gå ner i vikt. Jo för att bli snygg. Jag tänker inte säga som alla andra att det är för att jag vill bli stark för då ljuger jag. Jag vill bli snygg och vältränad och ha deffade muskler och komma i mina kläder så JAG tycker jag ser snygg ut, vad andra tycker om mig det bryr jag mig inte om, utan jag själv är min största kritiker. Att det sedan är en konsekvens av att man tränar att man också blir stark, det är något helt annat och man blir faktiskt inte bara stark rent fysiskt utan man mår också bättre rent psykiskt. Så självklart finns det många fördelar med att träna, men att säga till någon som inte tränar att ”du kommer bli stark och må så mycket bättre” jag vet inte hur peppande ni själva tycker att det är att höra! Jag tror att det är först när man kommer dit som man uppskattar just det.

Jag skall göra mitt bästa för att dela med mig dels av mina framsteg men också hur jag går tillväga och vad jag äter. I kväll kanske jag tar en ”före” bild! Så man kan se mina framsteg på vägen.

Nog om detta. Nya mål, nya utmaningar. Det måste man hela tiden ha! Jag tävlar hela tiden med mig själv och det är bland det roligaste jag vet på riktigt! Så nu med mina 48 år mot mitt 49:e är mitt mål att komma ner i 4 minuter/ kilometer när jag springer milen. På kortare rundor ännu bättre tid per kilometer! Ja jag vet jag har tuffa mål, men jag är också en tuff tjej!  🙂 🙂

Har ni råd och pepp på vägen är ni hjärtligt välkomna att skriva dom här!

Ha en mysig kväll!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Att komma i form…

  • Pernilla

    Hej! Du är verkligen jätteduktig måste jag säga. Ja det viktigaste är alltid att man är nöjd med sig själv och då är det bäst att aldrig snegla åt någon annans håll för alla har sina egna mål med sin kropp. Måste iallafall säga att du redan nu är fin.
    Är själv mitt i min egen viktminskningsresa men jag följer Viktväktarna. Har lite egna maskiner hemma såsom en crosstrainer, löpband, motionscykel och boxningssäck. Försöker även varva med powerwalks ute men min övervikt är väldigt stor så jag har en del kvar att jobba på men 50 kilo är redan borta och det finns ändå mer kvar att gå ner.
    Lycka till med din träning!!!

    Kram
    Pernilla

    • pretty Inläggsförfattare

      Hej Pernilla,
      Vad snäll och gullig du är!! Helt sant det är ens egna mål som är intressanta.
      Så fantastiskt duktig du är, vad enormt imponerad jag blir!! Wow!! Viktväktarna är superbra, jag försöker så ofta jag kan att kommentera att man skall äta av allt. Jag tror att om ett antal år så kommer vi få se konsekvenser av vad alla dessa dieter ställer till med. Dessutom är ju hjärnan en smart liten manick och det är mycket bättre att vänja kroppen vid sunda vanor och rätt mängd mat och saker vi gillar. Ekvationen är enkel, man måste göra av med mer än man stoppar i sig så du gör ju helt rätt och följer Viktväktarna om du frågar mig!! Alltså du är grym Pernilla, det är ju precis så man skall göra. Bra att du har dina egna grejer så du har det lätt tillgängligt. Det är inte många som skulle klara det du har gjort hitills. Du är ju fantastisk Pernilla!! 50 kg! Väldigt imponerad!! Lycka till med din träning också. Skulle gärna vilja höra mer för det du har gjort är verkligen enormt duktigt och vilken viljestyrka!!
      Stor Kram
      Berith