Debatten om LCHF-kost


Vad tycker ni om LCHF kost. Jag tror att den säkert är bra och fungerar om man på kort sikt vill gå ner i vikt och se ett resultat. Jag tror också att det fungerar att inte äta några kolhydrater som kroppen gör om till stärkelse och som vi alla tenderar att äta för mycket av särskilt om vi inte rör på oss. Jag tror också att det kan vara bra för de som är överviktiga för att få bukt med sina hungerkänslor när man skall gå ner i vikt, och på det sättet gå ner ett antal kilo! Fine! Bara man är medveten om riskerna.

Jag tror dock inte på LCHF långsiktigt. Jag tror inte på att skaffa sig matvanor som innebär att man äter mycket fett, grädde och smör. Långsiktigt tror jag inte det är bra för någon. Jag tror också att väldigt få klarar av att hålla sig till dieten över tid. Trots allt har vi växt upp med en viss sorts mat som bidrar till vad vi gillar för mat och vad vi fick när vi var små som sitter hårt kvar. Men det är samama sak vid vanlig viktnedgång. Allting handlar i sista ändan om att det man stoppar i sig måste man göra av med. Det handlar också om att skaffa sig en livsstil som man kan leva med långsiktigt. Men, jag dömer inte dom som lever efter detta. Vi fattar alla våra egna höst personliga beslut och jag förstår absolut tanken bakom. Jag hade definitivt inte kunnat leva enligt denna dieten sjäv.

Jag tror ochså LCHF bidrager till allmän förvirring vad som är bra och dåligt att äta, och jag tror att de finns en uppenbar risk att man inte är konsekvent och helt plötsligt ser smör, grädde och feta produkter som nyttiga och inte sätter det i sitt sammanhang. Risken är då uppenbar att man blir mer överviktig än man kanske var innan för att man inte konsekvent genomför sin diet!

Själv skulle jag må dåligt av tanken på att jag inte skulle kunna äta pasta som är det absolut bästa jag vet i livet!!!! Jag tror på att äta allting med måtta!! Inte utesluta något men heller inte överdriva något! Jag kan dessutom gärna följa något LCHF recept för att det är gott, men jag gör som med all annan mat jag äter, jag väger in det i vad jag för övrigt ätit den dagen! Det handlar hela tiden att göra av med det vi har stoppat i oss! Den ekvationen kan vi aldrig komma i från vad vi än kallar dieten!

Sen undrar jag hur man kan diskutera dieter utan att prata om träning? Den delen verkar ha tappats bort på vägen. Hur kan debatten handla om att äta sig smal? Om vi skall göra en livsstilsförändring så måste vi inte bara äta nyttigt vi måste även se till att skaffa oss muskler som håller våra kroppar uppe! Man får nämligen inga muskler av att laga mat med fettrikt innehåll, och man får heller inte muskler av att sitta i soffan och följa TV-serier även om man äter enligt LCHF metoden!

Jag tycker det står var och en fritt att äta och motionera hur dom vill! Jag lägger ingen värdering i det. Men jag väljer själv tack och lov hur jag vill göra. Jag vet dom som äter strikt enligt LCHF och är mycket konsekventa och dessutom tränar hårt och det funkar bra. Fine! Vad det kommer leda till långsiktigt återstår att se då det finns inga eller få undersökningar gjorda. Men den uppenbara risken som jag tror är att gemene man tror att det nu är fritt fram att äta feta produkter och att det till och med är nyttigt och man blir smal på kuppen. Det som försvinner i denna debatt är vikten av träning, när de flesta av oss har jobb som är stillasittande eller som innebär en belastning som kan leda till skador på sikt om vi inte tränar. Så vår utmaning är inte bara vad vi äter utan hur vi får in träning på schemat i vår redan stressade vardag!

Detta är som sagt mina högt personliga tankar. Jag tycker att det är roligt och givande och lyssna och läsa vad andra tycker, och i många fall är det också en nödvändig infallsvinkel till att lära sig något nytt i ett ämne eller en fråga och för att kanske sedan omvärdera sina åsikter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.