Halv storm och dags för träningsmål…


Hur har ni det i ovädret! Här har det varit storm. Bland annat så flög locket av på vårt SPA mitt i natten, och det väger väldigt mycket, så just nu har vi låtit det stå utan lock över natten men det ligger i säkert förvar.

I dag skall vi fortsätta vår röjning på lagret. Vi kom ganska långt i går så det värsta är gjort och i morgon börjar arbetsveckan som vanligt igen och då gäller det att ha koll på det mesta och schemat är redan fullt.

DSC09339

Nu börjar också på allvar planen med träningsmålen, i går när det blåste som värst kunde jag inte sova så jag tog istället och tände lampan och började skissa på mina träningsmål på allvar! Dels mål med löpning men även andra delmål. Mina delmål kanske ser tuffa ut men trots allt så sprang jag förra året 10 kilometer på 39 minuter och därför vet jag att det inte är omöjligt men allt handlar om att man måste ställa in siktet och tro på sig själv och att det är möjligt. Jag vet inte hur många som sa till mig ”att det är omöjligt”. Så please lyssna inte på andra alltid, ta gärna råd men låt dem inte tro att du inte kan nå näst intill ouppnåeliga mål, för det är bara du själv som sätter gränsen. Ett mål skall vara näst intill ouppnåeligt men delmålen skall däremot vara högst nåbara så att man ser att man klarar sig på vägen dig. Nu har jag en fotskada att brottas med så därför börjar jag min plan ganska snällt d v s att alls kunna springa 2 kilometer och jag kan ännu inte sätta tid på målen förrän jag vet när jag lyckas springa 5 kilometer utan att känna av min fot så därför avvaktar jag med tidsättning, men målen är solklara.

Springa 2 km – detta får jag nog hålla på med ett par veckor att se hur långt jag kan springa.

Springa 3 km – har jag väl nått 2 km så skall jag nog kunna springa även 3 km.

Springa 5 km – här blir kontentan att lyckas jag med 3 km så skall 5 km inte vara långt borta.

Sedan måste jag känna att jag stabilt kan springa 5 kilometer innan jag börjar utöka så här kommer jag förmodligen få ligga ett tag, men det innebär inte att jag inte kan gå resten såklart. Detta mest för att det är nyttigt att känna hur långt 10 kilometer är.

Sen sätter jag igång med tidsättningar.

Springa 4 kilometer på 25 minutern (denna skall jag sätta utan problem med lite träning förstås)

Springa 5 kilometer på 25 minuter (denna skall jag sätta utan problem också den med lite träning förstås)

Innan jag börjar med att springa 10 kilometer så är det viktigt att kunna springa under ett visst antal minuter för att känna att man kan springa långt, säg minst 40 minuter men strunta i hur långt det är, utan det viktiga målet är ATT kunna springa i 40 minuter utan uppehåll. Sedan utökar man detta med ytterligare några minuter, man får känna efter från gång till annan. När man känner att man kan springa i 40-50 minuter så kan man försöka sig på milen, men gå ut försiktigt och spring långsamt och strunta i vilken tid ni får. Själva tillfredsställelsen att ha avverkat 1 mil kommer kännas som en seger! Den första gången ni ger er ut på en mil runda så stanna om ni behöver, det kommer snarare peppa er till nästa gång att försöska anpassa er hastighet så att ni orkar springa hela vägen.

Springa 10 kilometer oavsett tid (detta blir spännande och se när jag kan göra i tid för hit måste jag komma för att alls kunna träna mot 10 km slutmål)

Springa 4 kilometer på 20 minuter (lite tuffare men inte alls omöjligt dock helt omöjligt just nu)

Springa 5 kilometer på 23 minuter (tufft men inte omöjligt)

Springa 10 kilometer på 50 minuter (detta skall inte vara några problem)

Springa 4 kilometer på 18 minuter (tufft)

Springa 5 kilometer på 23 minuter

Springa 10 kilometer på 45 minuter (detta är inte alls omöjligt men tufft, bara jag har ett antal kilometer i benen)

Springa 4 kilometer på 16 minuter (tufft)

Springa 5 kilometer på 20 minuter (tufft)

Springa 10 kilometer på 40 minuter – detta är mitt absoluta mål men allt hänger på utvecklingen av min skada och vägen hit kommer vara många löppass. En bra dag som jag hade sist jag gjorde detta så kändes det som jag flög fram en otroligt härligt känsla som jag vill återuppleva igen, det var en så kallad formtopp så när jag gick ut så visste jag inte ens att det skulle gå så här bra! Jag kan fortfarande känna känslan av ruset när jag, som jag själv tyckte, bara tog jättekliv och det kändes inte ens….. det kändes som allting flög förbi och jag kände mig inte trött utan hade bara ett rus i kroppen som bara pumpade mig framåt! 🙂 Yes det vill jag känna igen.

Samtidigt skall jag kunna göra 50 armhävningar i en rad och kunna stå på händer utan problem och stå i plankan i 3 minuter. Mina mål innefattar mer än det jag skriver här, jag skall även bygga muskler på gymmet och träna där ett antal gånger i veckan och varva med min löpträning. Viktmål finns också med i bilden.

DSC00792 DSC00793

Så fort jag kan springa 3 kilometer på min fot så kommer jag att börja tidssätta målen, men de 3 kilometerns löpning är en förutsättning för hur lång tid jag tror det kommer ta innan jag når mitt mål. Kom ihåg att du måste tro på det själv för att lyckas!

Ja jag vet att jag sticker ut näsan med mina mål. Jag har lovat mig själv att när jag fyller 50 år så skall jag vara i bättre form än jag någonsin har varit, och det vill inte säga lite om ni visste min historia, men så är det och det är ett löfte till mig själv som jag tänker att hålla! Jag skall visa alla att det är inte alls omöjligt och på riktigt så är bara ålder en siffra på ett papper. Det handlar om vad du är beredd att lägga för insats, och jag är beredd! Jag har en lång väg att vandra men det kommer också bli roligt att se hur man kan komma i bra form också utan att gå på någon som helst diet också vid min ålder. Jag äter allt med med måtta och det kommer jag fortsätta med! Rom byggdes inte på en dag, men Rom skall var byggt innan jag fyller 50 år…hihi 🙂 Nu gäller det att hålla sig skadefri och då gäller det att inte gå för fort fram.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.