Hur sätter man mål och vad skall man tänka på!


Man måste ha uppsatta mål med sin träning, att träna utan mål är som att gå omkring dagarna i ända utan att veta varför, vart du är på väg eller vad du vill. Det brukar sluta med att man inte får något resultat och då tröttnar man.

Hur gör man när man sätter sina egna träningsmål och varför ska man inte vara rädd att ändra målen längs vägen? Det är inte ett tecken på dålig planering eller fel mål. Man skall inte vara rädd för att bli kritiserad om man ändrar dina mål, och lägger sig på en lägre eller högre nivå än tidigare. Det betyder bara att du vågat utmana dig själv. Det finns ingen mening med att sätta upp mål som du redan vet att du klarar eller snart är där. Det är inte så man utvecklar sin träning.

träning4

Man kan se på sin träning lite som att driva ett företag, om jag sätter ett omsättningsmål på mitt företag och det visar sig att jag lätt uppnår mina satta mål så brukar man justera målen uppåt för att utmana sig lite och sin egen business för då har man kanske heller inte utmanat sig själv tillräckligt! Det kan naturligtvis också vara tvärtom. I dagens samhälle är så tabubelagt att misslyckas därför vågar många inte sätta allt för höga mål för att de då måste erkänna att de inte klarade det! Dumt tycker jag! Ett misslyckande behöver inte alls vara negativt, man lär sig massor på vägen!

Det är lite det träningsmål handlar om, att sätta mål så att man utmanar sig själv men samtidigt måste man känna att man kan nå målen och kan man inte nå målen så måste man fundera över om man inte ansträngt sig tillräckligt och kunde gjort något ytterligare eller om det helt enkelt var för högt satta mål. I början är det inte alltid så lätt men man lär sig på vägen.

När jag sätter mål så brukar jag alltid börja med att sätta det stora målet långt där framme och sedan brukar jag sätta delmålen och fundera på vad jag behöver nå och när för att klara det stora målet. Alltså lite som att driva ett företag.

Jag brukar allitd säga att träning skall man tänka på lite som ett jobb. För visst är det minst lika viktigt att vara hälsosam och få betalt i hälsa i stället för i pengar som man förhoppningsvis får när man går till sitt vanliga jobb. Jag brukar också ofta säga att ”inte stannar jag hemma från jobbet en dag bara för att jag inte känner för det” alltså lika lite som man struntar i träningen! Det där kan provocera några men trots allt är det ”jobbigt att jobba” och det är ”jobbigt att träna”. Man får inget gratis. Självklart skall man inte heller gå till jobbet med en influensa och smitta andra, lika lite som man skall gå och träna när man har ont i halsen eller känner sig krasslig.

träning12

Det finns också 4 hörnstenar i träning som alla är lika viktiga. Träning, kost, återhämtning och hur man tänker runt sin träning. Alla dessa fyra betyder lika mycket och det tror jag det är väldigt få människor som förstått. Ofta fokuserar folk i allmänhet på träning och tänker inte på vad vila egentligen är, eller hur viktigt där är med maten även de dagar vi inte tränar, eller att maten dagen innan träning påverkar nästan träningen mer än den dagen vi faktiskt tränar. Sova är också en otroligt viktig del, att man sover 8 timmar om dygnet och bestämmer man sig för att det inte är viktigt så kommer det också synas på resultatet. Sedan är det otroligt viktigt hur vi tänker omkring vår träning. Att vi försöker fokusera på det positiva och en dålig dag så kanske man istället går hem och funderar på att trots att det var en dålig dag ”3 saker som var bra med dagens träning”.

Jag justerar mina mål hela tide, utefter mina förutsättningar. T e x nu när jag skadat mig i armen så måste jag justera för jag kan inte göra armhävningar som jag förut satt upp ett mål på, så just nu får jag vila från den övningen. Men jag kommer igen…som alltid! 🙂

Mina mål ser för närvarande ut så här;

15 februari: Väga 74 kg. Springa 5 kilometer på 25 minuter. (nya löparskor)

1 mars: Väga 72 kg. Springa 10 kilometer på 50 minuter. (boka en vilo- och solresa)

1 april: Väga 70 kg Springa 10 kilometer på 50 minuter (ny bikini)

1 maj: Väga 68 kg. Springa 10 kilometer på 45 minuter (nytt vår-set vardagskläder för 5000 kr)

1 juni: Väga 66 kg. Springa 10 kilometer på 43 minuter. (En SPA Weekend)

1 juli: Väga 64 kg. Springa 10 kilometer på 42 minuter (nya träningskläder)

1 augusti: Väga 63 kg. Springa 10 kilometer på 41 minuter (Nya löparskor)

1 september: Väga 62 kr. Springa 10 kilometer på 40 minuter (Nya underkläder 2-set)

22 september: I bättre form än någonsin. Skall springa 10 kilometer igen på 39 minuter. Skall kunna göra 100 armhävningar i en följd. Skall kunna stå på händer. Skall väga 62 kg – FFF = inte fet ful och femtio! :)(När jag mitt slutmål så är det en träningsresa till PLAYITAS jag önskar mig)

Jag har också en egen liten belönings-skala som innebär att når jag målen vid den tidpunkt jag satt, så utgår belöning. Om jag inte lyckas fram till just det datumet så uteblir belöningen och jag får den i stället vid nästa uppsatta tidpunkt. En egen liten uppmuntrans-stege.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.