Klimakteriet och träning!


Hur förändras kroppen när man kommer i klimakteriet, för vissa inte alls och för andra som jag själv så skedde en drastisk förändring. Från att ha varit vältränad och normalviktigt så  stannade min kropp helt plötsligt upp, som om jag kom i ett vakum. Först trodde jag att jag hade diabetes för jag var törstig, fick yrsel och hade ingen ork i kroppen. På sjukhuset så trodde dom att jag hade fått något fel på sköldkörtelproduktion, men alla värden visade sig vara jättefina. Jag var hos tre av varandra oberoende doktorer.

Jag gick upp 1 kg i veckan efter att ha stått helt still ett tag. Under tiden jag stod still så kände jag att något var fel, jag kände mig svag och yr. Efter perioden med att känna mig svag så började jag plötsligt gå upp kraftigt. Det skulle senare resultera i 16 kg på tre månader. Jag fick fullständig panik och det var faktiskt min mamma som sa, ”men Berith du är ju i klimakteriet förstår du väl”. Efter det så bestämde jag mig för att jag skulle ner igen oavsett vad det skulle innebära.

Det innebar att jag under ett antal veckor i princip bara åt sallad med protein och drack kranvatten! Jag stod inte ut med att inte känna mig som mig själv. Jag trodde inte ens själv att jag skulle klara en sådan strikt diet och ovanpå det så tog jag varje dag minst 1-timmas promenader för det var allt min kropp klarade. Jag kände mig svag och yrslig (inte beroende av maten utan det var mitt allmäntillstånd) och jag fick ha telefonen med mig för att ringa Stefan i fall jag inte klarade mig när jag var ute och gick.

Tack vare omlagd kost och några kosttillskott så tog det ca 2 veckor så började jag känna mig mycket bättre, kilona börade rasa av mig och jag kände mig plötsligt som en ny människa igen!

Vad vill jag säga med detta!? Jo, själv trodde jag att det där med klimakteriet var bara ett påhitt för att acceptera att man går upp i vikt när man blir äldre men jag fick verkligen uppleva det på egen hand vad det innebär. Sedan dess har jag fått omvärdera det mesta som jag tidigare trott på och lägga om min kost helt för att kunna anpassa mig till mitt nya äldre jag!

Hur jag såg ut när jag gick upp alla de där kilona. Jo den bilden har jag sparat och tar fram i bland för att påminna mig hur det kan gå! På bilden till vänster är det slutet på april månad och på bild nummer två är 12 veckor senare!

 

Jag är så tacksam att jag lyckades ta mig vidare och jag kan förstå dom som sitter kvar och inte vet vad dom skall göra. Jag bestämde mig bara och mitt mål var att satsa i 4 veckor för att se vilket resultat jag kunde uppnå och som ni ser gick det väldigt bra. Så för dig som sitter fast i samma fälla så är mitt råd att ge dig själv en tid, säg 4 veckor. Där du bestämmer dig för att du får bara dricka kranvatten (inte ramlösa efter som det är salt som binder vatten i kroppen) att du bara får äta sallad och protein. Inga kolhydrater eller i varje fall i väldigt liten mängd.

Bestäm dig, det är vad som krävs. Kan jag så kan banne mig vem som helst. Jag har varit van att kunna äta i princip vad som helst i hela mitt liv, och att jag skulle hamna där trodde jag inte var möjligt. Men jag kanske behövde lära mig en läxa, vad vet jag!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.