Mina morgonrutiner!


Varje morgon alldeles oavsett vad det är för dag så väger jag mig efter mitt första toalettbesök! Det är mitt sätt att fråga mig själv ”hur gick gårdagen” med avseende på mat och träning.

Vi har verktyg för allt, men just vågen verkar vara ett stort ständigt TABU, jag hävdar med den evises oförtrutliga energi, att vågen är din vän om du använder den rätt. Däremot att väga sig en gång i veckan eller en gång i månaden tjänar absolut ingen ting till därför att din vikt påverkas av så mycket! 

Jag ser vågen som en ”checkpoint” d v s ett mått som talar om i vilken status min kropp är. Det är ett mått som tillsammans med annat gör att jag får kontroll. Många är rädda att ställa sig på vågen och jag förstår inte varför, eller jo, jag kan förstå att om man ställer sig på vågen en gång i veckan eller ännu mer sällan, då vet man inte riktigt vad man skall vänta sig. Sedan jag kommit i klimakteriet har detta blivit ännu viktigare efter som min kropp just nu har svårt med just förbränning.

Att i stället väga sig varje morgon vid samma tidpunkt gör att jag får vetskap om att det jag åt och drack dagen innan var helt ok. Om det inte var det och jag gått upp ett kilo, ja då måste jag helt enkelt tänka på vad jag äter denna dagen och anpassa dig därefter. Låter inte det enkelt!? Du måste helt enkelt vilja veta hur det står till!

Om jag t e x inte hinner träna, ja då måste jag var ytterst försiktig med vad jag stoppar i mig. Allting handlar om att jag måste göra av med mer än det jag stoppat i dig under dagen och jag bränner ungefär 1300 kalorier om dagen om jag inte tränar. 1300 kalorier är inte mycket men det är min sanning sedan jag kom i klimakteriet och jag måste förhålla mig till det. Egentligen är det en superenkel ekvation, men inte alltid så lätta att hålla. Med vågens hjälp så blir det tydligare och för egen del så har jag skaffat mig en bra rutin. Med det sagt så kommer jag också in i svackor som oss alla, och då gäller det bara att se till att man kommer tillbaka på ”banan” igen för att hålla min vikt konstant.

Det vill jag också tillägga, ge inte upp bara för att du gjort något du inte borde, du kan aldrig ändra det förflutna men du har alla möjligheter att göra rätt i framtid. Så lägg ingen energi på om du kommit ur fas, koncentrera dig på att komma rätt igen!

Att gå upp/ner 1-2 kg hit eller dit, det spelar ingen roll. Jag har satt en gräns för när jag måste börja jobba mer med vikt och träning och en gräns som jag under inga omständigheter får gå över! På så sätt har jag något att förhålla mig till och det underlättar i min dagliga rutin.

Jag har en regel till. Aldrig äta något och tänka ”jag motionerar sedan” utan äter jag något utöver min dagliga nivå, då måste jag redan ha tränat, d v s det handlar om planering. Det är nämligen så enkelt och jag är säker på att ni känner igen er, att man tänker ”jag men jag skall träna i eftermiddag” och så kom något emellan som gör att det inte är möjligt! Så ALDRIG äta något som adderar kalorier som ni inte redan gjort av med. Det handlar om den där förmågan att säga NEJ, för sin egen skull!

Sedan är det faktiskt bättre att planera in något gott man älskar, än att ta en slentrianmässig fika på jobbet för att någon hade bullar med sig! Tacka NEJ! Det är dom där små ticksen som gör att man får i hop helheten och ändå kan äta lite av det man älskar!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.