Träning och hur man får resultat!


För första gången i mitt liv befinner jag mig på en punkt när jag känner att jag har gått upp alldeles för mycket i vikt. Jag har låtit jobbet ta över min tillvaro och inte brytt mig om mig själv, och detta är vad jag får betala. Jag får inte på mig mina egna kläder men min taktik är att jag vägrar köpa nya i en större storlek. Skulle aldrig falla mig in! Har jag tagit mig hit får jag skylla mig själv och så får jag ta mig hela vägen tillbaka. Det var också så jag resonerade när jag lade ut mina bilder igår på mig själv i bikini i gårdagens inlägg här på bloggen. På ett sätt skäms jag för att jag inte har tagit hand om mig själv, för att jag har varit för stressad, när jag annars är duktigast i världen på att inte blir stressad. Denna gången så blev det för mycket helt enkelt och jag lyckades helt enkelt inte. Ja det är ett misslyckande i mina ögon. Samtidigt kan jag se att hade jag inte haft en bakgrund med mycket träning så hade jag sett mycket värre ut. Min häck sitter fortfarande på rätt ställe efter många års träning, men med mer fett än tidigare, mina ben är muskulösa men med ett ordentligt lager fett som skall bort. Magen, ja den skall vi inte ens tala om jag har ju inte ens någon midja…..men samtidigt är jag stolt över mig själv som vågar visa hur jag verkligen ser ut.

IMG_0848

Nu när jag har satt i gång på allvar så vill jag ge er tips där ute. Självklart gör man det som passar en själv bäst men jag kan bara ge er de tips som jag vet funkar och sedan får var en och bedöma själv om det kan vara något även för er själva. De allra flesta av er vet det redan men med tanke på vad tidningar och sociala medier pumpar ut, så säger jag det ändå. Det går inte att punktförbränna fett som många tycks tro!!

Ett område man är missnöjd med handlar oftast om en kombination av att det lagt sig oönskat fett just där i kombination med att man har väldigt lite muskler på samma ställe. Låt oss ta rumpan som ett bra exempel som de flesta har en relation till. I tidningar och sociala medier hadlar det oftast om att göra squats på massor av olika sätt, och det gör i sin tur att man sliter väldigt mycket i onödan på knä, ligament och leder. Det är mycket bättre att göra få övningar med bra utförande och hög vikt, och öka vikten efter hand på ett kontrollerat sätt, än att öka antalet repetitioner och göra samma övningar dag efter dag. Den som råder någon att göra det vet inte vad dom håller på med.

IMG_0848

Om man istället börjar med att träna alla stora muskelgrupper så bygger man muskler på hela kroppen och det kommer i förlängningen att hjälpa till att bränna fett på hela kroppen och även där ni vill, för kroppen är smart och alla muskler i kroppen hjälper till att bränna det överskott av fett som finns på hela kroppen. Just därför skall man träna hela kroppen och alla muskelgrupper och inte bara de man vill skall bli snyggare.

De som tror att man kan göra sit-ups eller squats och få bort fett på magen/ rumpan, vet inte vad de pratar om. Utan det är med konditionsträning och uppbyggnad av muskler som man bränner fett på hela kroppen. Muskler är dessutom en färskvara så tränar man inte kontinuerligt så försvinner musklerna. Så bara för att man har starka armar när man tränar, så försvinner det ganska fort om du inte underhåller det hela tiden.

Nästa del i mitt program kommer bestå av att man istället tränar igenom hela kroppen på två dagar en så kallad 2-split. Det innebär att man fortfarande lägger 1 timmas styrketräning per pass, men nu med mer än en övning per muskelgrupp och vissa mer koncentrerade än andra övningar. Detta för att man på ett kontrollerat sätt skall bygga muskler på kroppen och bränna fett samtidigt och man kan på detta sätt träna 2 dagar i rad då man inte tränar samma muskelgrupper och därmed kan man succesivt öka sin träningsdos. Men än så länge har jag 2 veckor kvar till det programmet så just nu kör jag på enligt BAS programmet jag gjort som ni hittar i mitt inlägg i måndags. Ni som är nybörjare skall dessutom köra det i 8-10 veckor.

Vad det gäller alla dessa challenges som hittas på så tror jag att de som vill komma i form där ute bara blir förvirrade av allt som skrivs, ena dagen LCHF, sedan 5:2, sedan skall man göra små lätta övning hemma utan vikter och med gummiband och andra dagen är det löpning som gäller. Hur skall någon utan träningsvana kunna skilja de bra från det dåliga. Självklart är det bättre att göra något än inget, men om jag får ge ett råd är det bättre att lägga de stunderna på konditionsträning och träning av hela kroppen än att göra punkinsatser som tar tid och sliter på ett specifikt område. Det människor i allmänhet söker är genvägar och det finns inga sådana, att komma i form är ett hårt slit och man måste bestämma sig.

En annan sak som tjejer fått för sig att man skall ha lätta vikter och göra många repetitioner. Jo det är klart att om man vill träna mycket utan att se något vidar resultat av sin träning så skall man fortsätta med det. Gör man det för man hört och är rädd att man skall bli ett muskelberg för att man lyfter tunga vikter så glöm det. Det krävs så mycket mer för att bygga en kropp som en bodybuilder och det är inte många som skulle klara av det om dom försökte aldrig så. Så glöm den myten också.

När man tränar styrketräning så är det absolut viktigaste att utföra övningarna på rätt sätt och har man inte erfarenheten så gör man det enklast genom att ta en instruktör till hjälp som går igenom övningarna om man aldrig tidigare tränat. När man sen kan övningen så lägger man på vikter så att man klarar 8-10 repetitioner men det skall vara på gränsen. När man kommer till det stadiet när man känner att man klarar antalet repetitioner, ja då är det dags att ta en lite tyngre vikt så att man hela tiden utmanar sina muskler och på så sätt bygger man upp sin kropp och i förlängningen kommer ni märka att ni bränner fett. När ni upptäcker det och kommer dit så kommer ni älska styrketräning. I början måste jag understyrka är det dock viktigast att fokusera på att göra övningen rätt innan man lastar på så mycket man klarar.

Så den bästa kombinationen är att köra konditionsträning innan styrketräning och ni kommer snart att se resultat. De dagar som ni inte tränar på gymmet, ta en promenad och se till att ni gör av med lite extra kalorier. Strunta i alla som säger att ni skall träna innan frukost, alla har inte de förutsättningarna med jobb och annat. Det är inte det som avgör om ni kommer i form eller ej, utan det är om ni tränar eller ej!

Jag kör på! I dag är det gymmet som gäller och för min del minst 45 minuters konditionsträning innan. Man börjar i den takt man klarar, men man kör minst 15 minuters uppvärmning på löpband, cykel, crosstrainer, eller roddmaskin innan styrketräning och sedan utökar man den tiden alltefter som man klarar mer. I början kör man powerwalk…efter hand springer man….Ni klarar det ni också!.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.