Varför man inte får träna efter en operation!


I dag är det träningsuppföljnining precis som vanligt förutom den lilla detaljen att jag inte får träna. I går uppnådde jag ett mål. Jag var ute på min allra första promenad i solen sedan operationen den 11 februari. Stefan tog båda hundarna och jag gick bara långsamt efter i slow-motion-takt, en svår konst för mig!

Varför man inte skall göra pulshöjande aktiviteter efter en operation

I dag tänkte jag beskriva skälet till varför det är så extemt viktigt att inte göra pulshöjande aktiviteter efter en stor operation. Det har med läkningsprocessen att göra. Det som händer när man gör pulshöjande aktiviteter och har ett operationssår, är att blodgenomströmmningen i kroppen och i såret ökar. Det i sin tur kan orsaka svullnad. Det i sin tur gör att de olika ytorna som möts på ett operationssår läker olika efter som svullnad tillkommer. Det är hela skälet till att man skall undvika detta.

Man kan känna sig hur bra som helst, men det är inte det som är avgörande utan det är just blodgenomströmmning och svullnad som är det som man skall undvika. I fyra veckor skall man helt hålla sig borta från detta. Som ni vet kan en promenad vara pulshöjande om man går i raks takt. Det är alltså att bara ta det lugnt man skall göra. Fyra veckor utan träning är ingen fara alls.

Promenad i långsam takt

I dag har jag klarat av min allra första långsamma promenad efter operationen den 11 februari. Tre kilometer i ett långsamt tempo som för mig är svårt att hålla men bara att göra. Kändes nästan lite meditativt! Skönt för kropp och knopp!

Att hålla på och experimentera med denna period direkt efter operation är bara dumdristigt. Efter 4 veckor kan man starta att göra just pulshöjande aktiviteter igen om allt gått bra och såret läkt fint!

Anledningen till att jag skriver detta är att man inte alltid får orsaken beskriven för sig efter en operation. Man får veta vilka samtliga förhållningsoder är, men inte alltid varför. Jag anser att för att utföra saker korrekt så måste man förstå bakomliggande orsaker. Annars är chansen i detta fall att man tänker att man mår så bra att man ändå gör lite aktiviteter med pulshöjning. Orsak och verkan är alltid bra att känna till!

Med det sagt så har jag som omväxling ängnat mig lite åt att äta upp mig. Jag har fortfarande gått ner och även i centimeter men just nu är detta mindre viktigt. Denna period måste jag fokusera på det som är viktig nämligen läkning.

Varning för läskig bild!

Hoppas ni får en bra start på er måndag. För mig är det jobb som vanligt som gäller och på torsdag är det nytt besök hos läkaren för att förhoppningsvis ta bort resterade häftor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.