DIY – Sätta tulpaner i krukor!


I går bestämde jag mig för att åka och köpa ytterligare massor med tulpanlökar men inte för att stoppa ner i rabatterna den här gången utan för att plantera i ett antal krukor jag har. Sedan blir det förhoppningsvis en glad överraskning till våren när dom tittar upp!

Hittade massor av fina varianter så det tog ett tag för mig att bestämma mig! Jag längtar verkligen till februari! Det är en av de absolut positiva sakerna med att driva upp egna frön, det är att våren kommer liksom tidigare. Februari är väl annars en av de mest trista månaderna ur vädersynvinkel här i Göteborg, men med alla odlingar så blir det en av de bästa!

Älskar att spendera kvällar i tvättstugan och plantera hundratals frön medans mörkret lägger sig på utsidan och som sedan sakta växer upp till underbara plantor som jag kan sätta i alla rabatter och krukor och de kostar mig en bråkdel, och själva skapandet är fantastiskt!

Men åter till tulpansättning!

Dessa underbaringar blev det! På framsidan i rabatterna har jag satt massor av lökar redan tidigare, men de går bara i vitt. Jag vill att dom skall komplettera min framsida så som jag tänkt, medans i krukorna vill jag har härlig färg!

Så jag skall ha en kruka med varje. Dessa dubbla i rosa och lila blir en kruka…

Nästa kruka blir papegojatulpaner i vitt och lime!

Ytterligare en blir papegojatulpaner i rosa, vitt och lime!

En annan blir kallrosa vanliga underbara tulpaner!

Sist men inte minst massor av hyacinter i blandade färger!

Det viktiga när man sätter tulpanlökar i krukor är att man sätter dom tätt utan att dom nuddar varandra. Man sätter dom också en liten bit från krukans kanter så att de får jord på alla sidor. Man kan sätta tulpanlökar så länge det inte finns någon tjäle i jorden och det enda som händer om man sätter dom väldigt sent (låt säga i januari om ingen tjäle finns) är att dom blommar senare första året. Tulpanlökar tål kyla och minusgrader och det är till och med så att dom skall ha en sådan period för att kunna bli vackra tulpaner.

När man planterar tulpanlökar är det bra att gödsla med benmjöl det gör att dom blir mer motståndskraftiga för sjukdomar och dom blir kraftigare och finare, om man dessutom tillför lite blodmjöl på våren innan blomning, så är det ett utmärkt sätt att tillse att dom dessutom bildar nya lökar, vilket annars inte kraften räcker till. Man sätter alltid en tulpanlök på ett djup som motsvarar lökens höjd x 2. Det är en bra riktlinje för alla lökar.

Det finns massor av regler runt att sätta tulpaner i kruka men egentligen är det inte svårare än plantera dom i en rabatt. I en rabatt så sätter man dom så att tjälen definitivt fryser dom på vintern, och är det regnigt och fuktigt så blir även lökarna det. Så jag vet inte varför reglerna runt att sätta tulpanlökar i kruka är så annorlunda jämfört med att sätta dom i en rabatt. Jag försöker förmedla enkelhet, och det är det jag vill även här!

I vanliga fall när man sätter tulpanlökar så sätter man dom på en plats där det finns bra dränering, man gödslar med benmjöl i den ofattning som står på paketen och gräver ner det från ytan. Sätter lökarna så dom inte nuddar varandra och fyller på med jord, och man gör precis likadant när man sätter i kruka. Det viktigaste att tänka på är att krukan har dränering så det inte står vatten i krukan!

Krukorna som jag skall fylla med tulpaner ser ut så här!

Den viktigaste delen för en tulpanlök är att när den blommat och börjar vissna ner så måste bladen få vissna helt innan man klipper ner dom. Annars bildas inte tulpanlöken tillbaka. Därför är det bra om man i en rabatt sätter tulpaner där anndra växter växer upp som döljer detta, men i en kruka blir det annorlunda. Då kan man med fördel ta upp lökarna och sätta dom på en undanskymdplats och låta bladen vissna ner innan man klipper bort dom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.