Ett liv med hundar!


I dag tänkte jag skriva lite om hur det är att ha hund och hur det fungerar hemma hos oss! Jag kan själv inte tänka mig ett liv utan hundar jag har haft hund i hela mitt liv med ett kortare uppehåll när jag flyttade hemmifrån. År 1999 så skaffade jag min första helt egna vovve, Alfons, och exakt ett år senare så köpte jag en vovve till som fick heta Morris och sedan dess har jag aldrig varit utan hund. Det är det absolut bästa jag någonsin gjort.

Visst det är en stor sorg när en hund går bort, det går inte att komma i från, det är en bästa kompis, men om valet står melllan att man inte skaffar hund eller lever med vetskapen om att dom troligen (man vet aldrig jag kan blir sjuk) inte kommer överleva mig, då är valet enkelt för en hund ger så mycket och är så himla rolig!

För mig blev det nog allra roligast när jag skaffade min hund nummer två, Morris, och insåg vilket fantastiskt utbyte vovvarna hade av varandra. Hur mycket de älskade varandra och lekte och busade ihop. Jag har som mest haft fyra hundar samtidigt och det enda jobbiga med fyra hundar är när man skall bada dom. I alla fall om man har badkar som jag har och får stå dubbelböjd i 2 timmar och bada hundar på löpande band! 🙂 I övrigt är det bara en fröjd!

Nu har jag så klart varit noga med det val av ras jag har. Förutsättnignen för att det skall bli bra, är att man inte bara väljer hund för utseende eller storlek, utan för vad de har för egenskaper och för instinkt. Du bör t e x inte välja en kamp-, vall- jakt- eller vakthund om du vill ha en familjehund. I så fall måste du ersätta jakten, kampen eller vallningen eller vakt med någont annat för instinkten kommer alltid finnas kvar. Om du inte gör det så kommer du garanterat få problem. Du måsta alltid tänka på att hunden alltid kommer ha sin instinkt även dom du kan träna bort en delar av den så kan du aldrig få bort den helt.

Brukshundar är precis som namnet låter en arbetande hund som faktiskt vill göra det den är avsedd för. Du måste också tänka på hur långt du är beredd att promenera varje dag med hunden, för ut måste den oavsett hur du tycker att vädret utanför är. Har du då en vall- eller jakthund så behöver den mycket mer motion. Får inte hunden det som den är avseddd för så kommer den bli stressad och det kan yttra sig på en mängd olika sätt.

Sedan måste man vara medveten om att en hund inte får, eller kan vara ensam mer än max 4 timmar. Om man inte kan lösa det då skall man heller inte fundera på att skaffa hund.

Det jag tycker är absolut roligast med hund är att lära dom konster. Dom älskar när man håller på och dessa lekar leder också till att man får en väldigt bra kontakt med dom! Kontakt är det som är avgörande i relationen med en hund. Har du en bra kontakt med din hund så går de flesta situationer att lösa.

Mina hundar är med i princip överallt. Nu för tiden får man till och med lov att ta med sig hunden till Plantagen och Hornbach något jag tycker är roligt för jag gillar att ha med dom när man skall uträtta något litet ärende! Mina hundar älskar att åka bil, man behöver bara säga ordet ”åka bil” och öppna dörren så går dom och ställer sig vid bildörren! 🙂 🙂

I dag har jag två hundar, Fonzen som är min lilla sagohund. Det är vovven som egenligen inte skulle överleva som bara vägde 100 gram när han föddes och fick matas av sin uppfödare som vakade över honom natt som dag. Han är den snällaste som finns och har ögon som glaspärlor som nallarna hade när man var liten och man kan drunkna i hans ögon! Han är min ögonsten!

Boss är nytillskottet med en dubbel personlighet, bus och mys! Han är faktiskt väldigt mysig med dom två ytterligheterna.

Så här mysiga är dom efter en första utgång och frukost på morgonen och dom älskar sina rutiner!

Boss han lyssnar alltid uppmärksamt. Han är nu snart 6 månader och är ganska stor för att vara en Cavalier och har en väldigt ståtlig hållning så han påminner mycket om min älskade Popcorn som inte längre finns med oss! Han är lite busig, han tar saker som han sedan vill byta mot godis…en smart liten vovve det där! Fast väldigt rolig!

Boss gillar att ligga med frambenen som hänger ut och med bakbenen som en groda! 🙂

Fonzen han är jordens största MYS-vovve!

Mitt senaste trick jag lärt dom är att rulla runt. Väldigt roligt. Dom lägger sig först ner och sedan säger jag ”rulla runt” och då rullar dom runt ett helt varv på ryggen! Sötnosar. Fonzen kan det jättebra och Boss är också duktig men fortfarande lite energisk!!! Men det får man vara när man är valp! Vi nöter in det sakta men säkert!

När man haft så många hundar som jag haft så får man en viss rutin på vissa saker. Jag har t e x alltid ögonsalva i kylskåpet för när man har flera hundar är det lätt att någon sätter en klo i ögat eller liknande. Jag har också alltid smärtstillande tabletter för även vovvar kan sträcka sig och få ont. Man behöver inte alltid rusa till en veterinär och jag har världens bästa veterinär som jag bara kan ringa.

Jag har alltid hundgodis hemma och vi gör alltid konster flera gånger om dagen. Det är en del av vår rutin. Det man gör i hemma miljö är så klart aldrig samma sak som när du gör det ute ”i det fria” där det finns mycket mer och andra saker som lockar, men det underlättar så klart att man har den goda kontakten med sin hund.

Våra hundar är med oss alla timmar på dygnet. Dom sover i våra sängar, dom ligger i soffan på kvällen och dom äter när vi äter! Dom är fullvärdiga medlemmar i hemmet och har tillgång till alla utrymmen och får sova i soffan om dom vill!

Jag kan faktiskt inte tänka mig att vara utan hundar. Jag har ”hundkläder” för att alltid vara lagom varm när man går promenad. Man måste ha bekväma skor för att gå promenader är ett måste. Så att ha hund ställer en del krav på utrustning man behöver och jag brukar alltid gå på hundskola med mina hundar. Det har jag gjort sedan vi skaffade hund när jag var barn och jag kommer aldrig hoppa över det med någon valp för det är inte bara för mig utan både mig och hunden det är bra för.

Hundar vill ha rutiner, det är då dom trivs bäst. Det är också kul att lära dom ord! Mina hundar kan massor av ord och vet exakt vad de betyder och visar också att dom förstår! Jag älskar att skaffa en ny liten valp, men just nu har vi en så det får nog vänta ett slag! 🙂 🙂 eller…

Hoppas ni får en fortsatt skön söndag. Nu skall jag gå och rösta! 🙂

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.