Hur kan man få flera skördar med potatis på en säsong!


I dag tänkte jag tipsa er om hur man kan se till att få flera skördar potatis från liten yta. Det tar ca 8 veckor från det att potatisen sätts i jorden tills dess att du har färdig potatis om du har för-groddat potatisen. Potatisen är färdig när den har blommat och då kan du med fördel gräva upp potatisen och förvara mörkt och svalt. Sedan kan du påbörja ny sådd med potatis.

De viktigaste när man gör flera skördar är att gödsla ordentligt så att jorden får tillräckligt med näring.

För att kunna göra en 2:a sådd så kan man precis som innan första sådden förbereda potatisen genom att grodda den. Det bästa är då att man redan 14 dagar innan man räknar med att första skörden skall bli klar sätter potatisar på groddning.

När man groddar potatis så lägger man potatisen i en äggkartong eller på ett tidningspapper, ljust och gärna svalt, och låter potatisen ligga där så den utvecklar groddar. Man kan även med fördel lägga dom i en jordbädd så dom även börjar utveckla rötter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC07973.jpg

När man sedan tagit upp sin första skörd så gräver man jorden ordentligt och gödslar rejält! Sedan sätter man potatisen man groddat och vattnar ordentligt och väntar på nästa skörd! Perfekt för alla men liten yta.

Jag brukar byta land där jag odlar potatis varje år för att inte. Baljväxter eller jordgubbar är perfekt att växla med! Så året efter så sätter jag något annat på samma plats.

Jag sätter ungefär 20 potatisar i en pallkrage, det kanske låter mycket men för mig blir det perfekt. När det är dags för kupning, d v s att säkerställa så att solen inte kommer åt potatisen så häller jag en säck jord över istället. Det får samma funktion.

Det finns inget godare än att hämta upp egen potatis! Då vet man att det inte finns någon besprutning utan de är helt ekologiskt odlade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.