Hur uppnår man balans i livet!


Jag har kämpat ganska mycket de senaste åren. Jobbat hårt, jobbat mycket för att jag har tyckt och tycker att det är roligt, så det är absolut inte synd om mig! En sak som alltid varit viktig för mig är att försöa att ha balans i livet. Det är viktigt för välmåendet men för att komma dit så måste man förstå innebörden och att det innefattar allt!

För snart 2 år sedan förstod jag att något var fel, och efter många och långa läkarbesök kom man fram till att min kropp kommit i klimakteriet fast fått en ”högre grad” av hormonsvängningar. Jag gick upp väldigt många kilo på väldigt kort tid. På sätt och vis så är jag tacksam för det för att jag fick ett uppvaknande att jag måste ändra på mitt sätt att se på kost, träning och att hitta balans, och på sätt och vis är jag tacksam för detta. Det fick mig att omvärdera ett och annat och jag fick ändra mitt sätt att förhålla mig till mat och träning, jag fick bildligt talat ”eld i röven”. Jag hamnade fullständigt ur balans.

Jag tänker inte här och nu berätta min historia, men är ni intresserade så hittar ni delar av den i min blogg. Dit jag vill komma är hur man hittar balans i livet! Jag vill prata om balans! Alla pratar om balans men det verkar som få vet vad det innebär. Jag läste skämtsamt en text med en rubrik som löd ”bloggare utan ätstörnignar sökes” och det var liksom upptakten till det jag själv funderar väldigt ofta på.

Varför hittar inte jag någon trovärdig bloggare som bloggar om just träning och häsa. Nästan alla träningsbloggare har någon gång gått in i väggen, haft ätstörningar och till och med flera gånger, och hur stora förebilder är dom då för att träna och äta rätt! Det betyder att dom rekommenderar något som varken är hälsosamt eller som dom inte ens själva hanterar. Det säger också att om din magkänsla säger att ”det där kan inte fungera” så stämmer det förmodligen.

För att skapa balans i livet så måste man först fundera på vad ordet faktiskt betyder. I Svenska Akademins ordlista står det att balans betyder JÄMVIKT och synonymer till ordet balans är t e x jämnviktstillstånd, jämvikt, styrsel, stadga, stabilitet, behärskning, harmoni, fattning. Sug på orden och skriv ner vad det betyder för just ditt liv.

Nu kanske ni tycker jag är löjlig som har någon form av ordlista och betydelse här på min blogg, men det jag vill åt är att ni skall känna på innebörden verkligen förstå vad balans betyder. Det handlar inte om en sak, utan det handlar om allt du gör i livet. Innan dess så blir det svårt att agera och balans handlar om så mycket mer än att äta rätt och om träning.

Om vi i stället omsätter ordet balans och tänker på vårt eget välbefinnande så finns det så mycket mer. Då handlar det självklart om balans med avseende på det vi äter, balans i förhållande till vikt, men även balans när det kommer till sömn och att vara uppe för länge på kvällarna! Balans när det kommer till att jobba för mycket. Balans i sitt kärleksliv eller parförhållande eller bristen på det samma. Balans till att dricka alkohol. Balans betyder att man har kontroll. Kontroll kan man bara ta själv.

Balans handlar helt enkelt om att inte göra NÅGOT för mycket eller för lite för den delen! Det är ok att träna hela veckan och på lördag äter vi en pizza och en påse godis. Konsten är att sätta stopp där, att hitta balansen. Att tillåta sig att t e x äta någon gott, men att också vara hård mot sig själv och säga, NEJ nu räcker det! Att inte träna järnet under några veckor eller månader och sedan frossa i godis och chips och god mat, och gå upp 10 kg igen, det är INTE balans. Om man vet med sig att man gjort det under många år, ja då har du svaret där. Du har inte balans i ditt liv.

Att träna och inse att efter 7 dagar i följd behöver kroppen få vila en dag! Det är balans.

Att inse att man inte kan vara uppe till klockan 01:00 varje natt och gå upp klockan 06:00 och jobba 7 dagar i veckan. Utan kanske max 1 ggr i månaden om ens alls! Att alltid tillse att du får minst 7 timmar sömn, det är balans.

Allt det där handlar balans om och en viktig synoym till balans är ordet fattning. Fattning är ett annat ord för sinneslugn, behärskning, sinnesnärvaro, besinning! Hur skapar man behärskning, hur behärskar man sig i olika situationer. Hur skaffar man sig sinnesnärvaro i alla situationer och hur besinnar man sig när man vet att det inte är balans att äta hamburgare för 3:e dagen i rad, eller ta ett glas vin till maten, men man ändå vill det! Man säger NEJ till sig själv!

Så om man inser att man har balans inom vissa områden men inte inom andra, ja då måste man jobba med dom områdena som man för tillfället inte har balans inom. För balans handlar om att balansera och ha sinnesnärvaro i allting man gör! Inte bara om enskilda delar i livet. Det är inte alltid enkelt men absolut inte omöjligt. Första steget är att vara medveten om vad det faktiskt betyder.

Att komma i balans handlar om ett inre lugn. Att man vet vad som väntar, man vet vad man skall ta för beslut, och när något oväntat kommer upp så har man en inriktning att gå efter, med avseende på sitt eget välmående och man gör det utifrån att man vill uppnå balans!

Är det enkelt, NEJ det är inte enkelt men första steget är förståelse för vart åt man bör sträva! I bland gör livet tvära kast som gör att vi hamnar ur balans, och har man då en riktning så blir det i alla fall väldigt mycket enklare!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.