Karma – Karma is bitch!


Detta uttryck hör man väldigt ofta i dag, man pratar om ”KARMA” och särskilt i sociala medier. Jag tycker själv företeelsen är ganska spännande. Karma är enkelt sagt en så kallad lag om orsak och verkan. Man hänvisar ofta till Karma och de allra flesta förstår betydelsen, men jag tänkte beskriva lite vad det kommer i från och den egentliga betydelsen av vad karma är, och vad det syftar till.

Karma är ett centralt begrepp inom österländsk religion och filosofi och är lagen om orsak och verkan och betyder att när en person agerar med tankar, känslor och handlingar så kommer det lämna spår i omgivningen. Det betyder enkelt sagt att det man gör mot andra slår tillbaka mot oss själva, man får helt enkelt skörda det man sår.  Karma är konsekvenser av det du själv satt i gång. Man kan inte förvänta sig något annat än att det man sått kommer upp och precis så fungerar Karma. Sår man elakheter, och tänker onda tankar och utnyttjar människor i sin omgivning så kan man vara ganska säker på att det kommer komma tillbaka i en eller annan skepnad, men man kan aldrig förutse vilken. Ofta får man som drabbad, inte själv reda på det och det som händer gör det av ett skäl och finns det en orsak varför man drabbas av vissa saker i livet.

Gör du däremot gott, behandlar människor med respekt, ger mycket av dig själv och ställer upp på andra och hjälper människor i din omgivning, kanske till och med med saker du inte alls förväntas hjälpa andra med. Hjälper helt enkelt andra som är in nöd eller sämre rustade i livet av ett eller annat skäl och aldrig av egoistiska skäl och det är här ”tankar” kommer in. Någonting kanske verkar som en fin gest, men det kanske finns en baktanke, som ingen annan känner till. På ett eller annat sätt så kommer det komma tillbaka i någon form. Onda som goda gärningar! Så när du reflekterar så är det inte bara över själv handlingar utan även över hur du agerat och tänkt i livet!

I filosofiskt/religiöst hänseende syftar karma till en så kallad lag om orsak och verkan. När en varelse agerar med tankar, känslor och handlingar lämnas ett spår både på omgivningen och i den egna organismen.

Karma kan liknas vid ett dominospel vilket betyder att den som lägger den första brickan är den som fäller den sista. D v s den som startar något får ofrånkomligen räkna med att det man startar upp kommer leda till ett specifikt slutmål, om du inte bestämmer dig för att  bryta den. Du kommer få tillbaka på något sätt och det är karma som bestämmer när och hur och även vad. Det handlar helt enkelt om att det vi sänder ut och ger till andra.

Så hur man agerar i en situation betyder alltså att man senare får igen i en eller annan skepnad. Skepnaden kan vara något helt annat, något man kanske inte förstår vid tillfället eller ens drar en parallell.

Så därmed sagt ”Karma is bitch”, ett ganska roligt uttryck men betydelsen har en grund.

Tror jag själv på den? Ja det gör jag men kanske i en lite annorlunda form än i en religös betydesle. Jag tror att det man gör mot andra alltid kommer komma tillbaka på ett eller annat sätt ”what comes around goes around” som det heter på engelska. Förr eller senare!

Hoppas ni får en underbar dag!

 

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.