Odling – vad gör jag idag!


I dag håller jag på att omskola ett antal  mina plantor. Allting växer fantastiskt bra. Det jag är verkligen är mest nyfiken på är några av de blommor jag satt som jag aldrig tidigare försökt sätta från frö och som tidigare aldrig funnits. Har även satt en växt som jag letat efter på alla plantskolor och inte hitta, och i år hittade jag dom som frö. Spännande!

Pelargoner har jag satt, men det har jag även gjort innan. Skillnaden är att jag denna gång vet vad de verkligen behöver och de växer verkligen bra!

Annat jag har satt är bland annat flera olika sorters tomater, både bifftomat, vanlig tomat och coctailtomater i olika färger. En tomat har en rot som behöver djup, och man måste plantera om den när den växer. När man sår väldigt mycket som jag gör nu så behöver man otroligt mycket i kruk-väg. Jag försöker använda det jag kan, och därför har jag sparat alla mjölkkartonger som jag dels använder att skära upp sidan på och odla i, men jag har även sparat ett gäng för att kunna sätta bland annat tomatplantorna i när det är dags så dom frå plats med sin djupa rot.

Har gjort hål i botten på mjölkkartongerna med ett borr, 8 mm träborr! Perfekt! Som en kruka! Slipper jag att köpa för lättmjölk gör vi av med till kaffe och Stefan dricker. Något jag inte gör längre sedan jag lade om min kost men det blir ändå en hel del mjölkpaket.

Tomater sätter man lite djupare när man planterar om för på deras själk bildas rötter om du sätter ner den, och det är också ett sätta att få en bra och kraftig planta.

Potatisen har jag börjat förgro. Det är otroligt enkelt och man lägger bara ut dom ljust på ett tidningspapper och låter groddarna gro. Det tar ca 3 veckor innan groddarna blir lagom stora för att sticka ner i jorden. Det där med att sätta potatis det gör jag alltid så tidigt som möjligt och i år kommer jag att sätta dom i en förberedd odlingslåda som jag har lock på och dessutom värmt upp jorden lite extra med fiberduk. Det gör en stor skillnad.

Man behöver inte köpta särskild potatis, men detta år har jag gjort det. De potatisar som du har i kylen som har börjat gro kan du mycket väl använda. Det har jag gjort för det mesta och det blir precis lika bra! Varför man köper potatis som utsäde är för att man då tagit ut potatis utan eventuella skador som skall vara ”rent utsäde” det är den enda skillnaden och att man så klart kan välja sort!

Så du kan alltså göra precis samma sak med vilken potatis som helst!!

Jag räknade mina plantor som jag satt i enskilda krukor och kom fram till 320 stycken! 🙂 Roligt! Sedan har jag samplanteringar i möjlkpaket och i balkonglådor men de räknade jag inte med! Som ni förstår så har jag röjt varenda fönster utom i mitt sovrum här hemma. Varenda fönsterbräda är fullproppad med små plantor! Jag har det så perfekt att jag har element under vissa fönsterbrädor och inte under andra och det utnyttjar jag så klart för att få maximal effekt av de växter som behöver mer värme än andra!

Nu skall jag gå ut i trädgården och försöka göra i ordning en av mina fem odlingslådor!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.