Recension av Camilla Läckbergs nya bok – En bur av guld 2 kommentarer


Förra helgen köpte jag Camilla Läckbergs nya bok ”En Bur av Guld” och redan i måndagskväll innan läggdags så kunde jag inte hålla fingrarna borta trots att jag bestämt mig för att ”spara” den till påskhelgen.

Till saken hör att jag är ingen ”normal eller vanlig” Camilla Läckbergs läsare men jag blev otroligt nyfiken på denna bok som jag hört så mycket om, bland annat via sociala medier. Det tillsammans med den genre som denna bok den tillhör och som också den är ny för Camilla Läckberg så kunde jag helt enkelt inte motstå hypen runt den. Tur var väl det för den är verkligen riktigt bra!

Baksidan av boken ger följande;

DE TRODDE ATT HON VAR EN BESEGRAD MEN HON SKULLE VISA DEM ALLA

På ytan verkade Faye ha allt. En perfekt make, en älskad dotter och en lyxig lägenhet i den finare delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagade henne och hon känner sig alltmer so men fånga i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för sin man skull har hon gett upp allt.

När han sviker henne raseras hela Fays värld. Plätsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, sedan bestämmer hon sig för att g igen och börjar planera en gruvlig hämnd.

Huvudrollsinnehavaren Faye lever i skuggan av sin man, och ämnet känns mer aktuellt än någonsin och mycket tänkvärt. Faye är en klassisk hemmafru, som med sin intelligens lyckats få allt det där hon önskat av livet. Hon offrar allt och lite till för sin man och sätter sin familj´s lycka främst av allt enligt devisen att ”är dom lyckliga så är hon lycklig”.

Hur många kvinnor har inte varit i denna situation någon gång och igenkänningsfaktorn är stor. Efter att man läst halva boken så känns det verkligen att man inte vill lägga boken i från sig!

Faye känner redan från början av sin relation att hon är den starkare, utan att ge det någon större uppmärksamhet. Precis som vi kvinnor tenderar att göra i många situationer. Hon offrar saker för egen del för att hennes man skall känna sig lyckad. Även om just detta nästan förgör henne själv, så är hennes vilja att se dom lyckliga större än sin eget väl och ve. Hon lägger ner sin själ för att göra allt och lite till för sin man som hon sätter främst i alla lägen. Hon är säker på att hon skall få tillbaka all den energi och kraft hon lagt ner någon gång i framtiden, även om det kanske inte ser så ljus ut just nu. Men det finns allt en ursäkt och ett hopp om en nära framtid.

Faye gör precis det som vi kvinnor gärna tenderar att göra när vi vill visa att någon betyder mycket. Vi prioriterar bort oss själva och sätter alla andra före oss själva och precis det gör Faye! Men livet vill något annat för Faye!

Alla har vi nog någon gång varit där eller åtminstone snuddat vid det. Vändningen i boken är så spännande och lockande att man nästan själv börjar fundera på hur man själv skulle kunna skrida till verket i liknande situationer man varit med om tidigare i livet!

Hon använder en kvinnas list på ett sätt som gör att man som läsare och kvinna känner igen sig och inser att man har så mycket drivkraft inom sig, och att i dessa tidevarv nu är mer aktuellt än någonsin. Att inte fastna i gamla invanda mönster.

Otroligt bra! Boken blir bara bättre och bättre och när man kommit till halva boken, ja då går det inte längre att lägga den i från sig hur trött man än är eller hur tidigt man än skall upp dagen efter.

Jag kan varmt rekommendera denna bok! Jag hoppas det blir många fler böcker av denna sort! Jag ger boken 4 av 5 möjliga!


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Recension av Camilla Läckbergs nya bok – En bur av guld

 • Kerstin Nordin

  Mycket spännande bok.
  Camilla skriver mycket bra. Hon behandlar Svenska språket på ett härligt sätt. Personskildringarna är trovärdiga och händelseutvecklingen spännande.
  Bra skildring av hur makten kan förtrycka.
  Rekommenderar boken å det bästa.

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Kerstin,
   Tack, ja håller med dig i allt! En bok som man inte kunde släppa i från sig när man väl börjat läsa den!
   Ha en fortsatt underbar söndagkväll!
   //Berith