Att göra egna enkla lampskärmar!


I dag tänkte jag visa er första steget hur man på ett enkelt sätt kan göra egna raka lampskärmar! Det man behöver för att göra en lampskärm är pergament. Pergament kan man köpa på vanliga hobbyaffärer eller sybehörsbutiker. Man behöver också textillim och fyra stycken gem.

Utöver det så behöver man en lampskärm som bas för att göra sin första mall. Den lampskärm jag tänkt göra idag är alltså en skärm som du sätter ovanpå en annan. På det sättet kan du variera dig med skärmar på samma sätt som med kuddar. Du byter enkelt ut utan att du behöver stommar till samtliga skärmar. Dessa hänger du bara över den befintliga.

Att göra en mall

Jag har köpt ett par billiga vita skärmar i rätt storlek. Skärmarna har jag tänkt använda till mina lampetter jag köpt på loppis. Skärmen jag köpt använder jag för att tillverka en mall. När man skall göra en mall från en befintlig lampskärm så utgår man från skarven på skärmen och rullar den över pergamenten. Samtidigt som du rullar skärmen, så ritar du med en blyertspenna. Det är viktigt att man är noggrann som med allt underarbete.

Mallen skall sedan göras exakt 1 cm längre än själva skärmen. Detta för att man måste limma ihop den när man klätt den med tyg! Man gör också mallen 0,5 cm högre än orginalet för att det inte skall synas något när man hänger på sin färdiga skärm. Höjden justerar man när man ritat klart mallen och fått den perfekt.

Jag gör mallen i pergament och sparar sedan den tills nästa tillfälle när jag vill gör en ny lampskärm!

Mallen sparar jag för nästa skärm jag vill göra!

Dags att välja tyg

När man gjort mallen är det dags att välja tyg. Du börjar du med att stryka tyget noggrant så att det är helt slätt och fint! Därefter lägger man tyget med avigsidan upp. Börja med att dra av filmen i ena ändan på pergamentet och försiktigt ta centimeter för centimeter så att tyget som fastnar på pergamentet verkligen blir slätt. Här är det viktigt att vara långsam och metodisk. Vänd därefter rätsidan upp och se till att släta ut eventuella luftbubblor eller likande som uppstått. Detta är viktigt att du gör omedelbart innan limmet satt sig ordentligt.

Jag har en hel låda med stuvbitar från sidentyger!

Till dessa första skärmar valde jag ett tyg i svart/vitt och silver. Det andra tyget är i limgrönt och turkost med gulddetaljer. Jag vill nämligen inte ha likadana skärmar på de båda lampetterna. Lampetterna skall sitta bredvid varandra, förmodligen på olika höjd och ha olika skärmar! Jag har också massor av helt underbara band som jag har tänkt att sätta på. Det går åt mer band än man tror till en liten lampskärm och dom är inte billiga!

Skärmar i sidentyg blir extra fina och lyxiga!

Viktigt att man har avigsidan upp när man skall fästa pergementet på tyget! Titta hur det blir på framsidan innan du slutligen drar av pappret och limmar fast tyget.

Här passar jag in pergamentet på tyget för att sedan fästa!

Klipp så du har en centimeter tyg runt om pergamentet

När du kommit så långt så att du fäst pergamentet på tyget så klipper du tyget så att du har exakt 1 cm tyg runt om själva pergamentet. Du overlockar kanterna (eller använder zik-zak.

Därefter tar du textillimmet och lägger försiktigt på lim lägs tyget på långsidorna först och låter dom torka i ca 30 minuter. När du limmar kortsidorna är det viktigt att du ser till att vika in tyget perfekt så inga flikar sticker ut. Här kan du behöva gem för att få ändarna att fästa som består av flera lager tyg.

Du låter skärmen sedan torka i minst 1 timma. Därefter limmar du ihop skärmen med 1 cm överlapp så att skärmen sitter ihop. Sätt sedan ett gem som håller i hop skärmen under torkningstiden. Låt skärmen torka i ytterligare cirka 1 timma.

Kantband som fin detalj

Nu är skärmen klar om det inte är så att du även vill limma på ett fint kantband! Det har jag tänkte göra på mina skärmar. Älskar dessa extra detaljer som bli som smycken!

Ni skall få se det färdiga resultatet när jag är helt färdig med mina skärmar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.