Frysa in amerikanska blåbär


I dag tänke jag tipsa er hur jag gör med mina amerikanska blåbär. Dom mognar nu på hösten och mina buskar är fulla med mogna blåbär. Skillnaden mellan vanliga blåbär som man plockar i svenska skogarna och blåbär som man odlar i trädgården som kallas amerikanska blåbär är flera. Dels så är amerikanska blåbär mycket sötare i smaken. Dom färgar heller inte av sig på samma sätt som vanliga blåbär gör. Man kan därför inte använda dom för att få den fina blåbärsfärgen som man kan med vanliga blåbär.

Amerikanska blåbär är perfekta för dekoration

Jag använder mina amerikanska blåbär framför allt för dekoration på bakverk och att äta direkt som dom är. Dom är så goda! Det man däremot kan göra med amerikanska blåbär till skillnad från svenska blåbär är att man kan frysa in dom i lådor och använda dom som dekoration. Fördelen är nämligen att dom fastnar inte i varandra när man fryser in dom. Man behöver dessutom inte sockra dom när man fryser in dom. Jag lägger dom på en stor bricka. I går lade jag dessutom hushållspapper under för att det regnade när jag plockade så jag ville att dom skulle torka först.

Lägg dom på en bricka och rensa från eventullt skräp

Frysa in amerikanska blåbär

När jag fryser in blåbär så lägger jag dom i en plast- eller glaslåda som tål frysen. Försluter med locket och öppnar bara när jag behöver för dekoration eller för att ha till något annat.

Detta året har mina buskar producerat hur mycket blåbär som helst och amerikanska blåbär är väldigt nyttiga för dom innehåller massor av C-vitamin och anioxidanter. Jag har plockat efter hand nu när dom börjar mogna från augusti och framåt men i dag plockade jag en större mängd för att lägga direkt i frysen. Jag vill nämligen inte missa möjligheten att ha egna amerikanska blåbär att dekorera med under höst- och vinter.

Nu har jag blåbär för dekoration för massor av blåbärscheesecake hela hösten och vintern!

Frysa in amerikanska blåbär
Frysa in amerikanska blåbär

Jag tar alltid bort eventuella skaft om dom sitter kvar och lägger ut dom på en bricka för att se så inget skräp är med. I dag regnade det och då låter jag dom torka lite på hushållspapper innan jag stopper in lådan med blåbär i frysen. Perfekt till hösten och vinterns alla blåbärscheesecakes.

Det är så härligt med egenodlat! Nu är det bara att öppna lådan och ta ut så många man behöver!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.