Hur jag sköter mina Jättedaggkåpa


Nu är vi i Augusti och eftersom Jättedaggkåpan liksom många andra perenner blommade senare i år har den precis vissnat ner hos mig. Jag tänkte skriva några rader om hur jag sköter mina Jättedaggkåpa.

Normalt så brukar dom vissna ner i slutet/ början på juni/ juli. Det finns fördelar och nackdelar med allt och fördelen detta år är att jag fått njuta av dessa vackra limegröna blommor i mina buketter längre än jag brukar kunna göra. Dock fick jag vänta på dom väldigt länge innan dom blommade.

Så här såg det ut i våras!

Hur jag sköter mina Jättedaggkåpa
Jättedaggkåpa på våren
Jättedaggkåpa på våren

Nedan ser ni den blommande Jättedaggkåpan. Så vackert mot allt det mörkgröna!

Trädgårdsbilder på framsidan på vårt hus!

När vi flyttade hit så var det ett stråk framför muren där det alltid växte ogräs som jag rensade ca 6-7 gånger på sommaren. Till jag fick nog och gjorde något vacker av det. Det finns nämligen många fördelar med Jättedaggkåpa.

Jättedaggkåpa

Jättedaggkåpan är en väldigt tacksam växt som inte kräver mycket skötsel. Det man bör göra är att rensa den på vår och sensommar och klippa bort blomställningarna när dom vissnat ner. Man behöver inte tillföra någon näring utan den klarar de flesta lägen och man kan möjligen fylla på med lite kompostjord.

Dags att klippa bort överblommande blomställningar

I dag var dagen när jag bestämde mig för att det är dags att klippa bort överblommande blomställningar. Det gör man enkelt genom att ta en sax eller en sekatör och slippa så långt ner som möjligt så bara de vackra mörkgröna bladen finns kvar. Klipp även bort de eventuella blad som är fula. Då blir det åter en vacker rabatt.

I mitt fall har jag Jättedaggkåpan planterad längs min stenmur och det blir en vacker kontrast till stenmuren. Har man tur så kommer det ytterligare några blomställningar. Nu klippte jag bort mina så sent så det är inte säkert det kommer några fler. Klipper man bort dom precis när dom vissnat så brukar det komma en andra omgång om än lite glesare.

För min del så får jag så mycket över att jag lägger allt i en säck och kör till återvinningen. Annars skulle jag fylla för stor del av min kompost.

Jag älskar mina Jättedaggkåpa och det är en av mina absoluta favoritväxter. Vad kan vara bättre än att den dessutom är lättskött och i princip inte behöver någon näring utan den växer på dom mest otroliga ställen. Så tips för dig som har en rabatt eller liten hörna där ingenting trivs. Prova Jättedaggkåpa den är otroligt tacksam att odla!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.