Plan att göra om mini-köksträdgården


Jag älskar nya planer och en sak som vi funderat på ett tag är att en plan att göra om mini-köksträdgården lite. När vi började göra om denna lilla del av tomten som i dag blad annat består av en liten köksträdgård så var det i princip bara sly! Vi rensade alltsammans men eftersom vi har berg överallt så var det i princip omöjligt att anlägga land för odling. Det var därför det fick bli pallkragar med lite större djup för att kunna odla.

Här ser ni en bild från när den var precis nyanlagd och vårt orangeri kommit på plats!

Plan att göra om mini-köksträdgården

Bygga om pallkragar till större lådor

Nu tycker vi att det dels är lite trångt mellan pallkragarna men också att vi sedan ett tag funderat på att lägga singel här i stället för gräs. Exakt hur vi skall göra är ännu inte klart. Vi har lite olika idéer. Jag har en idé om att göra två stora odlingslådor i stället för fyra pallkragar. Dels blir det lite mer utrymme och man tar bort det minimala utrymmet som är mellan pallkragarna som ändå är svårt att använda!

Om jag fick önska skulle jag även vilja ha en låda som gick längs med staketet så att jag kunde ta bort dom krukor jag har där idag! Men jag inser att det är svårt men man kan alltid få drömma sig bort lite. Hur som helst så skulle nya stora lådor göra sig väldigt fint.

Före- och efterbilder för byggnation av orangeri

Så här kommer en liten före och efter bild-kavalkad. Förändringen från hur det såg ut innan är så klart stor, men det är alltid lika roligt att göra det lite bättre!

Så här såg det ut innan vi ens påbörjat bygget av vår orangeri våren 2017 och köksträdgården var inte ens påtänkt ännu!

Det första vi gjorde var att röja marken och få pallkragar på plats. Sedan åkte vi land och rike runt och tittade på olika växthus. Som vi ville placera på bergsknallen som vi ändå inte kunde göra någonting med.

De första pallkragarna på plats

Vi hittade ett växthus hos Skånska Byggvaror som vi föll för och bestämde oss för att göra en isolerad grund så att vi kunde ha de uppvärmt det vill säga ett orangeri.

Grunden till orangeriet

Sommaren vi byggde köksträdgård och orangeri

Den sommaren byggde vi orangeri och gjorde precis alla delar själva. Grundmålade och målade i svart! Stefan gjorde en konstruktion så att vi till och med kunde få upp alla glasskivor på taket själva på det tre meter höga orangeriet! Vi hade så roligt hela sommaren att färdigställa det som i dag är det bästa vi någonsin gjort! Ett rum vi använder året om, alla säsonger!

Inte nog med det. Stefan gjorde det finaste staketet med en liten grind.

Att sätta upp vattenposter i trädgården

Det var så här det började. Den sommaren var verkligen helt underbar. Vi jobbade och slet med vår trädgård som har blivit så vacker och en riktig oas där vi tillbringar väldigt mycket tid.

Stefan byggde odlingslådor runt orangeriet som vi sedan planterade Fjärilsbuddleja i och som varje sommar blommar så vackert och full med fjärilar.

En av våra första middagar. Vi hittade en underbar kristallkrona med tillhörande lampetter som fortfarande i dag sitter i vårt orangeri. För att inte tala om det vackra runda betongbordet som vi hittade i Träslövs Trädgårdar i Varberg.

Det är alltid roligt att blicka tillbaka i bland. En sak är i alla fall säker. Detta är en av de allra bästa saker vi byggt. Orangeriet tillför så mycket till vårt hem och trädgård och jag verkligen älskar denna plats. Här är det varmt och skönt. När det blåser och är lite kyligt i luften är det sommar i orangeriet. Orangeriet gör också att jag har möjlighet att dra upp mängder av plantor på våren och det brukar bli mellan 400-600 plantor. Så himla roligt och härligt.

Än finns bara våra planer i huvudet och inte på papper, men tankeverksamheten har i alla fall startat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.