Hur man gör för att samla egna frön!


I dag hade jag tänkt skriva om hur man gör för att samla egna frön av blommor som man vill odla inför nästa år! Tidpunkten är perfekt nu när hösten har kommit i slutet av september och början av oktober!

Jag lägger små lappar för att skilja alla frön åt

Blommorna har i vissa fall hunnit vissna ner och det är nu man skall passa på att plocka frön från sina favoriter innan frökapslarna öppnas. I går plockade jag över 200 frön från en av mina favoritväxter nämligen Silvernjurvinda. För att köpa en påse frön med 10 frön till en Silvernjurvinda så kostar det 51,50 per påse. Jag brukar odla ca 40 stycken och det skulle alltså kosta 206 kr. Nu har jag samlat in frön för över 1000 kr! Det är det som är en del av det roliga. Sedan är det naturligtvis roligt att kunna plocka egna frön och vara självförsörjande!

I dag skall jag också köpa nya krukor till två av mina Hortensior där krukorna inte riktigt räcker till längre! Nu hoppas jag bara att krukorna finns kvar! Ni ser krukan till höger som är en urna som jag har två likadana av. Växterna behöver få mer utrymme och sedan kommer jag förmodligen sätta lökar i urnorna över hösten för att se vad jag gör när våren kommer!

Min krukträdgård där jag samlar fröer på hösten

Att samla egna frön

Frön jag plockar är framför allt Silvernjurvinda, Njurvida, Rosenskära, Petunior, Minipetunior! Jag sparar i alla fall en dryg tusenlapp på att samla in egna frön men också själva tillfredsställelsen att få samla in frön från egna blommor!

När jag plockar frön så samlar jag dom direkt i öppna skålar. Det är viktig att samla dom dirket i skålar för det är lätt att en frökapsel öppnar sig och då går alla frön förlorade. Nu på hösten är frökapslarna lite öppna men om man försiktigt bänder isär dom så ser man att det sitter frön i klungor och det är detta som måste få torka på insidan ordentligt. Skålarna får sedan stå framme i några veckor och torka inomhus ordentligt.

Under dessa veckor så rensar jag bort frökapslar ett antal gånger. Sedan när det bara är frön kvar som torkat så lägger jag dom i tomma fröpåsar och skriver vad det är för sort och vilket årtal. Det är viktigt att låta frön torka ordentligt så det inte blir mögel i fröpåsarna. Att sätta dit årtal är bra så att man har koll på så inte fröerna blir för gamla!

Jag brukar köpa tomma fröpåsar från Impecta men det finns säkert fler leverantörer!

Inför nästa år hoppas jag kunna göra om lite i min krukträdgård! Vi får se hur långt jag kommer! Jag hade tidigare två Lagerhägg på stam och dom var så otroligt vackra att jag gärna skulle vilja ha det igen just framför mitt showroom!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.