Hur man gör för att sterilisera jord och slippa sorgmyggor!


I går var dagen D för att sätta i gång andra omgången av sådder som skall sås i början på februari. Jag började därför morgonen med min löpning för att sedan ta tag i att sterilisera jord inför sådd. Så jag tänkte berätta för er hur jag gör för att sterilisera jord för att slippa sorgmyggor.

Hur man steriliserar jord

Sterilisera jord i ugnen

Det är faktiskt väldigt enkelt men så klart ett extra steg när man skall så. Dock värt varje minut för att slippa sorgmyggor. Har man en gång haft sorgmyggor så vet man att göra allt för att slippa detta. De är nästan omöjliga att får bort och äter upp rötter på fina plantor.

Det finns även ett medel att köpa på plantskolor som heter Nematoder. Det är en gele-liknande massa som man blandar med vatten och vattnar plantorna med. Men en påse kostar ca 100 kr och räcker till 2 liter vatten. Med mängden av plantor jag har så skulle det bli en väldigt dyr åtgärd och då hade det varit billigare att köpa plantor, så det vill jag helst undvika.

Så här gör man

Sätt ugnen på 130 grader. Bred ut ett jämt lager jord i en långpanna och sätt in i ugnen i 45 minuter. Därefter tar man ut den och låter den svalna lite innan man fyller krukor med jord och slutligen frön!

Jag har nu inte bara sått nya plantor utan även planterat om 15 stycken fina plantor av Jätteverbena som har kommit fint! Jag hoppas mycket på dessa skönheter till vår och sommar.

När man är klar med jorden så är det bara att diska plåtarna noggrant.

Nu väntar jag på plantor som skall komma upp. Detta med odling är verkligen ett utmärkt sätt att få våren att komma lite tidigare.

Hoppas ni får en härlig söndag. Här ligger fortfarande snön och det ser ut att bli ännu en härlig dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.