Hur man odlar egna champinjoner


Nu har jag satt i gång min egen odling av championer! För att göra det har jag köpt svampmycel i ett kit för att starta i gång min svampodling. Jag tänkte beskriva för dig hur man odlar egna champinjoner. Att kunna odla det man vill äta är så himla roligt. Det är verkligen att vara miljömedvetan. Du kan inte odla mer närodlat än så här!

Hur man odlar egna champinjoner
Hur man odlar sina egna champinjoner

Att kunna plocka färska champinjoner från sin egen odling skall bli så spännande att uppleva. Det svåraste är alltid väntan på att det skall börja växa!

Hur gör man sin egen svamodling

Man börjar med att läggasvampmycel i en odlingslåda med genomskinligt plastlock som finns att köpa på alla handelsträdgårdar. Man sprider ut svampmycel jämt i botten så att den täcker lådan helt och fyller den hälften upp till kanten. Sedan sätter du på locket så att det behåller fukten, och låter den stå mörk och i rumstemperatur i 4 dagar.

Strö gödslad jord över svampmycel

Efter 4 dagar blöter du upp ca 1 liter fin gödslad jord med 2,5 liter vatten så att jorden får suga upp vattnet. Låt det stå i en hink i 30 minuter. Sedan sprider du den fuktiga jorden över svampmycel så att det precis täcker helt. Sätt på locket igen och låt den stå i mellan 20-25 grader. Om man har lägre temperatur så tar det lite lägre tid för svamparna att börja gro.

Låt jorden suga åt sig vattnet i en halvtimma
Strö den fuktiga jorden jämnt över svampmycel
Sätt på locket och låt den stå så ytterligare en dag

Du kan sedan säkerställa att jorden aldrig torkar ut genom att spraya den fuktig dagligen med en sprayflaska när du se att vattnet börjar avdunsta. Du får helt enkelt titta till den dagligen.

På dag 6 och 7 så skall du inte längre fukta jorden utan du avvaktar i två dagar.

Från dag 8-20 så ställer du lådan i en temperatur mellan 16-20 grader, alltså lite svalare. När jorden blir torr så fuktar du den med en sprayflaska igen.

Skörda din första svampar efter 14 dagar

Efter cirka 14 dagar börjar svamparna titta upp, och du kan fortsätta att odla champinjoner mellan 5-6 nya skördar med samma svampmycel efter att du skördat dina första svampar. När svamparna tittar upp och är cirka 1 cm i diameter så kan du fukta lite igen med en sprayflaska.

Man kan knappt tro det är sant att det är så enkelt att odla sin egen svamp och detta ger verkligen mersmak! Du måste helt enkelt testa detta! Att sedan laga mat med sin egen skörd av champinjoner är absolut oslagbart! Att äta sina egna champonjoner känns lite extra lyxigt.

Du vet väl att man kan frysa in färska champinjoner. Det bästa är att skiva dom så är dom klara att användas. Det passar utmärkt i grytor, soppor och stuvningar om man inte hinner använda alla champinjoner man får.

När du sedan vill börja om odlingen igen så fuktar då återigen bara jorden och gör oom samma procedur! Nu hoppas jag du blev sugen på att försöka odla egna champinjoner!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.