Så här fin är min förodlade sättlök!


För ca 2 veckor sedan satte jag min sättlök i små krukor med planteringsjord. Så här fin ser är min förodlade sättlök i dag! I går satte jag ut dom i orangeriet nu när dom har kommit upp så fint. I orangeriet är det minst 5 grader för tillfället! Där får dom också tillgång till bättre ljus. Det är viktig att löken inte exponeras för minusgrader för det gör att dom kan gå i blom tidigare och då utvecklas som inte som dom ska.

Förodlad sättlök
Förodlad sättlök i böran på mars

Tanken är att så fort jorden reder sig så skall jag plantera ut lökarna och täcka med fiberduk. Så här gör jag varje år med min sättlök. Det hindrar inte att man kan sätta ytterligare en skörd i jorden lite senare för att få ytterligare en skörd. Dessa sättlökar som jag sår nu kommer jag att kunna skörda i juli då är dom klara för upptag! Om jag gör en skörd till så kommer jag att kunna skörda dom lökarna i september!

Vi brukar ha väldigt mild höst så jag skulle säga att en tredje skörd också skulle fungera bra.

Hur vet man när löken är klar

Man vet när löken är klar för då vissnar blasten ner. När blasten vissnat är det dag att ta upp dom och låta dom ligga på gräset och torka lite eller om man har någon bra plats under tak. Sedan är det dags för slutlig förvaring! Det är något visst med egen lök, man känner sig rik

Sättlök
I orangeriet är det vår

Just nu har alla butiker fått in sättlök och det är inte på något sätt försent att förodla löken nu. Det gör att du får i alla fall en månads försprång! Själv letar jag sättlök så tidigt som möjligt för att just kunna göra en tidig skörd. Sedan köper jag en omgång till.

Så det får bli dagens tips att förodla sättlök!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.