Hur man sköter rabarberplantor för lång skörd


I dag tänke jag skriva lite om hur man sköter sina rabarberplantor för lång skörd hela sommaren med god tillväxt. Det finns ett måste när det kommer till rabarber. Det är att ge dom mycket gödsel, ko- eller hönsgödsel. En annan sak som är viktigare än något annat, om man vill kunna skörda under lång tid, är att ta bort alla blomknoppar. Blomknopparna skall man ta bort så fort dom visar sig.

Hur man sköter rabarberplantor för lång skörd
Hur man sköter rabarberplantor för lång skörd hela sommaren

Blomknoppar på rabarber måste bort genast

Om man inte tar bort blomknopparna genast så kommer rabarberplantan gå in i nästa skeda och blomma. Det i sin tur kommer göra att rabarberna blir träiga och inte längre lika goda för skörd. Det är helt enkelt för att då kommer plantan in i skede att tillverka frön. Det är egentligen inget konstigare än vanliga blommor. Många säger att rabarber inte går att äta längre in på sommaren och det stämmer inte alls. En rabarberplanta ger skörd långt in på hösten om du sköter den. Den blir heller inte träig om du har bort blommorna. Det betyder att du måste ta bort alla blomknoppar kontinuerligt så fort dom visar sig. När du skördar rabarber så tar du hela tiden bort dom tjockaste rabarberna som kommit längst. Det stimulerar plantan att bilda nya rabarber. Dom stora är lika goda som dom tunna.

Det är också ett missförstånd att kraftigare rabarber skulle vara träiga. Det är inte sant. Allt handlar om man låter rabarberplantan gå i blom, då blir rabarberna inte längre lika goda! Så tro inte allt du läser utan rabarber kan skördas hela sommaren.

Rabarber är perfekt att frysa in

Om du ser att rabarberplantan måste skördas, men inte vill göra någon paj eller annat så frys in dom. Jag skalar bort det tunna skalet och skivar den fint och fryser in med 1 dl strösocker. Strösocker förlänger lagringstiden avsevärt och de håller i frysen i minst ett år. Perfekt att ta fram en höst- eller vinterkväll och göra en stor rabarberpaj eller flera små portionspajer. Rabarberkräm är också helt ljuvligt. Den godaste kräm som finns.

Skörda kontinuerligt och skörda dom äldsta först

Genom att hela tiden skörda kontinuerligt så underhåller du plantan och kan få ut maximalt med rabarber under hela säsongen. Dom som säger att rabarber blir träig längre in på säsongen har helt enkelt inte förstått att knopparna som rabarbern sätter för att blomma måste tas bort så fort dom visar sig.

Det var mina små tips när det kommer till rabarberplantan. Något som jag inte kan vara utan. Ett rabarberstånd är ett måste. Själv har jag tre stycken i trädgården.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.