Hydroponisk odling!


I bland tror jag att jag skriver om saker för mycket och så blir jag påmind av någon läsare att dom vill veta mer! Därför tänkte jag att jag skulle skriva lite mer om mina hydroponiska odlingar och en del av er kanske knappt hört talas om det.

Hyrdoponisk odling är när man bara odlar i vatten och det enda man behöver tillsätta är näring någon gång i veckan och för ca ett år sedan så lanserades massa utrustning hos olika leverantörer där man kunde plantera dessa odlingar och som alltid är det jättedyrt och en låda som inte ser ut som något annat än en balkonglåda i plast med lock och kostar ca 600 kr! För mig som ville prova tycke jag att det var dyrt.

Jag bestämde mig då för att göra min egen och åkte ut till IKEA och hittade dom mest perfekta lådor som finns i ett antal storlekar som jag gjorde om för hydroponisk odling. Det man måste ha är en låda där inte ljuset kommet åt vattnet efter som det då gör att det bildas alger.

Vi köpte korgar för att lägga isolering inuti, och dom korgarna är korgar som du använder för t e x dammar för att ha plantor i. Sedan för-borrade vi dom löstagbara locken för att korgarna skulle passa och som man sedan lägger alla frön inuti. Om ni inte läst den första delen om hydroponisk odling då kan ni läsa den HÄR. Gjorde även gjort små ”glaskupor” av helt vanliga plastmuggar och borrat hål i botten för att det inte skall bli för mycket kondens. På undersidan har han satt möbeltassar så att lådorna inte skall glida på fönsterbrädan utan stå där stadigt.

På sidan av lådan har Stefan satt en  kabelgenomföring till en apparatlåda som sedan skall tillföra syre till vattnet så att man verkligen kan så i princip vad man vill.  Detta skall sedan drivas av en liten motor som kommer vara timer-styrd någon eller ett par timmar varje natt. Detta kanske man inte behöver utan är lite ”överkurs” men eftersom vi kan så gör vi så! Men detta är alltså inget man behöver göra för att så sallad och basilika!

Så här såg det ut när vi startade vår odling!

Glasen är egentligen för att simulera ett drivhus som man senare kan ta bort. Stefan har borrat hål i varje glas för att släppa in luft. Blir som ett litet miniväxthus

Detta var steg 1-2 i vår DIY och första inlägget hittar du HÄR om hur man bygger sin egen låda för att odla hydroponiskt. Hoppas ni gillar mitt inlägg och ni skall självklart få följa hur odlingen utvecklar sig. Nu skall vi så i morgon!

Hur har det då gått med odlingarna. Jag kan säga att det växer så mycket att man knappt hinner med att använda det. Basilika skulle jag säga är den mest perfekta växten för den älskar detta. Bladen blir stora om mina händer och jag använder basilika väldigt mycket i min matlagning och det har sparat många kronor kan jag lova eftersom jag annars kanske köper åtminstone en kruka basilika i veckan! Helt plötsligt har jag i överflöd och kan till och med göra egen pesto vintertid!

Så här ser det ut just nu. Vintersallad på tillväst på höger sida och basilika med blad som är större än min hand!

Jag har konstaterat att det som växer bäst och som jag hinner använda är ruccola, vintersallad eller machetesallad som det också heter och basilika. Det är det jag odlar nu för att hinna använda det! Men det är ett perfekt komplement till mina odlingar på utsidan!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.