DIY – Hydroponisk odling! 23 kommentarer


Ni vet att jag älskar odling och jag blev väldigt nyfiken när jag fick höra talas om Hydroponisk odling d v s när man odlar utan jord och bara med vatten och näring!

Jag visste att blomsterlandet sålde färdiga lådor för detta, och åkte dit för att titta. Döm om min förvåning när jag insåg att en vanlig plastlåda med lock och utsågade hål kostade 599 kr!!!!!!! Jag vände och gick! Även om jag har pengarna så tycker jag inte om att betala för ingenting!

Så jag gick hem och tog min fiffiga Stefan till hjälp och hux flux så hade jag en hydroponisk låda för odling för ett betydligt bättre pris. Så här kommer tipset!

Efter lite undersökning så åkte vi till IKEA och köpte en plastlåda Stefan spanat in. Det är nämligen viktigt av vilken typ av plast lådan är tillverkad efter som man skall odla mat. Denna lådan är gjord av återvunna petflaskor och är därför perfekt. Locket ingår i priset! Så här nedan ser du lådan

Det finns några saker du behöver tänka på när du odlar hydroponiskt. Växterna du odlar behöver få sina behov tillgodosedda och dom behoven är ljus, värme, vatten och näring!

Det finns en stor skillnad mellan att odla ”som vanligt” och att odla hydroponiskt. Den första är att du inte använder jord så klart utan bara vatten och tillsätter flytande näring. du skall också lämna en luftspalt mellan plantan och vattnet, vilket gör att rotsystemet får tillräckligt med syre.

Vi köpte små korgar och tog rockwool att sätta fröna i. Sedan är det bara att starta!

Stefan borrade hål i locket och började förvandlingen! Så här ser den ut med korgarna i stoppade i de borrade hålen.

Så här ser det ut underifrån!

Här har vi stoppat i rockwool som vi skall odla i!

Nu fattas bara plantorna i lådorna också! Nu skall vi börja odlingen!

I dessa system så kan man framför allt odla sallat och kryddor. Det går så klart även odla tomater, paprika och andra fruktbärande växter men de kräver lite mer plats då de behöver bli större plantor för att kunna blomma och bära frukt. Därför har Stefan redan påbörjat nästa steg så att vi skall kunna ha grönsaker även under vinterhalvåret. Du får en stor skörd på liten yta, du slipper jord i inomhus och det är enkelt.

Nu börjar vi försöksperioden och plantorna skall växa snabbare på det här sättet eftersom de inte behöver leta efter näring och syre. En låda klar! Titta så fint det blir!

 

Så nu kör vi igång med tre lådor med plats för 6 plantor i varje låda! 🙂 Jippi, jippi yay! Självklart skall ni få följa hur det går och hur man gör fortsättningsvis. Tänk om vi äntligen löst problemet med färsk sallad året om! 🙂

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

23 tankar om “DIY – Hydroponisk odling!