DIY – Hydroponisk odling! 21 kommentarer


Ni vet att jag älskar odling och jag blev väldigt nyfiken när jag fick höra talas om Hydroponisk odling d v s när man odlar utan jord och bara med vatten och näring!

Jag visste att blomsterlandet sålde färdiga lådor för detta, och åkte dit för att titta. Döm om min förvåning när jag insåg att en vanlig plastlåda med lock och utsågade hål kostade 599 kr!!!!!!! Jag vände och gick! Även om jag har pengarna så tycker jag inte om att betala för ingenting!

Så jag gick hem och tog min fiffiga Stefan till hjälp och hux flux så hade jag en hydroponisk låda för odling för ett betydligt bättre pris. Så här kommer tipset!

Efter lite undersökning så åkte vi till IKEA och köpte en plastlåda Stefan spanat in. Det är nämligen viktigt av vilken typ av plast lådan är tillverkad efter som man skall odla mat. Denna lådan är gjord av återvunna petflaskor och är därför perfekt. Locket ingår i priset! Så här nedan ser du lådan

Det finns några saker du behöver tänka på när du odlar hydroponiskt. Växterna du odlar behöver få sina behov tillgodosedda och dom behoven är ljus, värme, vatten och näring!

Det finns en stor skillnad mellan att odla ”som vanligt” och att odla hydroponiskt. Den första är att du inte använder jord så klart utan bara vatten och tillsätter flytande näring. du skall också lämna en luftspalt mellan plantan och vattnet, vilket gör att rotsystemet får tillräckligt med syre.

Vi köpte små korgar och tog rockwool att sätta fröna i. Sedan är det bara att starta!

Stefan borrade hål i locket och började förvandlingen! Så här ser den ut med korgarna i stoppade i de borrade hålen.

Så här ser det ut underifrån!

Här har vi stoppat i rockwool som vi skall odla i!

Nu fattas bara plantorna i lådorna också! Nu skall vi börja odlingen!

I dessa system så kan man framför allt odla sallat och kryddor. Det går så klart även odla tomater, paprika och andra fruktbärande växter men de kräver lite mer plats då de behöver bli större plantor för att kunna blomma och bära frukt. Därför har Stefan redan påbörjat nästa steg så att vi skall kunna ha grönsaker även under vinterhalvåret. Du får en stor skörd på liten yta, du slipper jord i inomhus och det är enkelt.

Nu börjar vi försöksperioden och plantorna skall växa snabbare på det här sättet eftersom de inte behöver leta efter näring och syre. En låda klar! Titta så fint det blir!

 

Så nu kör vi igång med tre lådor med plats för 6 plantor i varje låda! 🙂 Jippi, jippi yay! Självklart skall ni få följa hur det går och hur man gör fortsättningsvis. Tänk om vi äntligen löst problemet med färsk sallad året om! 🙂

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

21 tankar om “DIY – Hydroponisk odling!

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Anita,
   Ja detta skall bli spännande. Vi skall sätta frön nu i helgen och så skall ni få följa mina odlingar och hur det går och tips om detta. Tanken är att jag skall kunna ha egenodlad sallad även till vintern med belysning förstås! 🙂 Spännande skall det bli!
   //Berith

    • pretty Inläggsförfattare

     Hej Per,
     Dom små korgarna finns på Hydrogarden och du kan köpa på nätet, kostar några kronor styck! 🙂 Ja priser på de färdiga lösningarna kan man få mång lådor för när man gör dom själv! 🙂 🙂 Roligt att du gillar det!

     Ha en fin kväll och helg!
     //Berith

 • alwine mattsson

  Hej, du har möjligtvis inget namn på smarta lådan från IKEA.Köpte på Granngården svindyrt låda och lyse nästan 1300 kr.Tänkte nu eko sallad mm.hemgjort.Men priset svider. Bra att du var smart hihi.Ja mitt hydro-odling är nu 1 cm stora växter.Väntar, kollar varje dag. Har varit intresserad av Window Farming säkert 5-6 år.

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Alwine,
   Lådorna heter Kuggis och det ingår ett lock till varje låda när man köper dom och dom finns i ett antal storlekar. Den lådan jag köpt kostar 79 kr styck! 🙂 Dom är helt perfekta!
   Prova och låt mig veta hur det går! 🙂 🙂

   MVH
   Berith

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Pontus,
   De är igensatta med en standard ”kabelgenomföring” och i den har jag satt en slang till syrepumpen. Det behöver man inte ha men om man vill gå nästa steg så kan man göra så! 🙂
   Ha en fin dag!
   //Berith

 • ellen

  Hej, vad är det för vattenpumpsystem ni har använt, ser mycket praktiskt ut! berätta gärna vad ni har köpt och hur ni har gjort! tusen tack! MVH Ellen Holgresson

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Ellen,

   Vi har köpt en vanlig pump man egentligen har till akvarium och har gjort på samma sätt som man gör för att syresätta vatten till fiska i ett akvarium. Detta gör att växterna får bra syretillsättning och främjar tillväxten och gör att det växter maximal. Man klarar sig även utan men detta är om man verkligen vill gå ”all in”!
   //Berith

    • pretty Inläggsförfattare

     Hej Helene,
     Nej, jag har en pump men den har ett antal olika uttag. Sedan är det draget en slang till varje låda. Pupen förser alla lådor med syre och med en syresten i varje låda! Fråga igen om du inte förstår vad jag menar! 🙂

     Ha en fin kväll
     //Berith

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Ulrika,
   Klart du skall prova. Du kommer bli fast sedan! 🙂 Tänk att ha sin egen sallad och jag rekommenderar verkligen att sätta basilika, den blir fantastisk! Lådorna från Ikea heter KUGGIS!
   Stort lycka till, och låt mig gärna veta hur det går om du bestämmer dig! 🙂
   //Berith

 • Alf

  Hej, är det möjligen så att ni har ett bra tips på hålsåg att använda för de korgstorlekar ni har använt?

  Jag har köpt korgar i olika storlekar på Hydrogarden med, och märker att det är svårt att få till passformen med de hålsågar jag trodde skulle passa perfekt. Vilka och i vilka mått har ni använt?

 • Mats

  Hej, är det möjligen så att ni har ett bra tips på hålsåg att använda för de korgstorlekar ni har använt?

  Jag har köpt korgar i olika storlekar på Hydrogarden med, och märker att det är svårt att få till passformen med de hålsågar jag trodde skulle passa perfekt. Vilka och i vilka mått har ni använt?