Lite mer om våra hydroponiska odlingar! 2 kommentarer


Jag vet att intresset för att odla hydroponiskt är väldigt stort. Därför tänkte jag skriva lite mer om våra hydroponiska odlingar! Att odla hydroponiskt är att odla i vatten och man tillsätter flytande näring. Just nu har vi 5 stycken olika anläggningar samtidigt. Det är så enkelt och så roligt att se allting växa.

Hydroponisk anläggning av avloppsrör

Så här mycket växer det i vår anläggning vi gjort av avloppsrör.

Hydroponisk anläggning tillverkad av avloppsrör
Denna anläggningen är tillverkad av avloppsrör!

Här ser ni hur anläggningen såg ut innan det började växa! Ni förstår då vilken växtförmåga en hydroponisk olding har. Allt som behövs är vatten, näring och frön då förstås! Att tillverka anläggningarna själv är väldigt ekonomiskt och ger helt andra förutsättnigar! Det är bara fantasin som är begränsningen.

Tillverkad av avloppsrör!

Vill ni veta hur vi gjorde hydroponiska odlingar i lådan Kuggis från IKEA så hittar ni flera inlägg på min blogg. Bland annat detta HÄR. Men ni hittar flera inlägg HÄR

Odla tomater i hydroponsik odling

För några veckor sedan satte vi ner tomatplantor i våra IKEA lådor (kuggis) och dom plantorna har blivit så himla fina. Tänk att ha även egenodlade tomater att plocka när man skall förbereda maten. Cocktailtomater är något vi använder väldigt mycket i vårt hushåll. Detta är första gången vi odlar dom hydroponiskt!

Tomatplantan blir kompakt och fin i hydroponisk odling med belysning

Tomatplantorna är just nu ca 10 centimeter höga, och med syresatt vatten och belysning växer dom så fint och blir kompakta små plantor. Redan nu kan vi skönja att det finns blomknoppar på tomatplantorna även om dom är väldigt små!

Att ha egen sallad, basilika, och dill i februari-mars det är verkligen en härlig känsla. Det gör också att jag blir lite mer fri att odla andra saker i mina pallkragar till våren.

En enkel variat av hydroponisk odling i mjölkpaket

Vi prövar oss fram och nu har Stefan testat en lite enklare variant av barnkammare. Han gjorde två hål i ett vanligt 1 liters mjölkpaket. Perfekt för det går att tömma ut vatten och fylla på nytt där man annars häller ut mjölk. Nu växer två plantor med dill. Här har vi ingen pump och ni ser att det ändå fungerar fint! Så detta är något alla kan testa!

En barnkammare

Vi har också gjort en ”hydroponisk babykammare”. Det är en egen odling där vi driver upp plantorna för att sedan sätta i det lite större systemet när vi tar en plata för skörd. På det sättet så kan vi göra slut på en planta ur det stora systemet och bara sätta dit en ny som är mindre och under tiden den växer till sig så tar vi av dom andra plantorna.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Barnkammare-till-hydroponisk-odling-1024x685.jpg

Till våra odlingar har vi belysning och en pump som syresätter vattnet. I flera hydroponiska odlingar har vi en hink som förser odlingen med vatten och i hinken finns en dränkbar pump!

Den senaste anläggningen är en vagn från IKEA. På nedersta hyllan har vi lågan Kuggis från IKEA som fungerar som vattenbehållare med en dränkbar pump. På de andra två hyllorna har vi satt i gång nya odlingar!

Här växer för tillfället Pak Choi och lite annat! Vi gillar att testa vad man kan göra och denna kan man enklet rulla undan eftersom vagnen från IKEA har hjul. Det gör den perfekt i det lilla hushållet. Vi har sedan monterat belysning!

Det var lite om våra hydroponiska odlingar. Hoppas ni gillar mina tips!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Lite mer om våra hydroponiska odlingar!