Tre olika sätt att frysa in färsk dill!


Det är inte varje år man kan skörda färsk dill i mitten av mars! I dag skall jag tipsa er om tre olika sätt att frysa in färsk dill. Dillen växte till och med bättre än vi kunde ana i vår hydroponsika odling. Så därför bestämde vi oss för i dag att skörda och frysa in lite dill. Därefter satte vi ny dill igen för att säkerställa att vi alltid har färsk dill att tillgå!

3 olika sätt att frysa in dill
Dillen i vår hyrdoponiska odling växer fantastiskt!

3 sätt att frysa in dill

Dill är en krydda som man använder året om. Pefekt att ha i grytor och soppor, men också gott på en smörgås. När jag fryser in dill så gör jag på olika sätt beroende på vad jag skall ha dillen till och här kommer mina tips.

Frysa in hackad dill i glasburkar

Klipp av dillen och klipp bort kvistar och hacka dillvipporna fint. Lägg sedan dillen i lager i en väl rengjord glasburk med smörpapper i mellan lagren så att man lätt kan ta ett lager i taget. Perfekt när man behöver lite dill i en grya eller i en fisksoppa.

Hacka dillvipporna fint
Jag klipper smörpapper som mellanlägg mellan lagom portioner med dill
Dill i glasburk i frysen
Perfekt med hackad dill i lager i en glasburk i frysen

Frysa in dillkvistar

Tag dillkvistar och vira in in plastfolie i portionsstorlekar. Anledningen till att man virar i det i plastfolie är av två skäl. Dels för att det skall bli så lufttätt som möjligt så att dillen håller sig bra och dels för doften. Så att inte andra produkter i frysen tar åt sig i smak. Lägg sedan dessa i en plastpåse och suga ur all luft ut platspåsen och sedan kan du lägga den i frysen.

Jag virar om gladpacken tight om dillkvistarna i lagom portioner, och trycker ut all luft. Sedan in i en fryspåse och suger ut luften innan jag sätter igen påsen!

Frysa in i iskuber

Tredje metoden är att hacka dillen fint och fyll upp en behållare för iskuber med hackad dill. Häll sedan på lite vatten så det blir iskuber med dill. Dessa går sedan perfekt att använda just när man gör soppor och grytor. Perfekt att bara ta en iskub med dill och lägga i. Sedan när iskuberna frusit kan man lägga dom i en stor glasburk i frysen eller i en tjock fryspåse, och förvara kuberna i frysen. På det sättet så har man användning för behållaren för iskuber om och om igen. När man behöver en dill-iskub så tar man bara så många man behöver.

Det var mina små fixartips för dagen! Nu skall vi snart laga middag! Då kommer vi få användning för vår ruccola som växer så det står härliga till i vår hydroponiska odling!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.