Varför välja Cavalier King Charles Spaniel när man väljer hund och vilken hundras passar familjen bäst 5 kommentarer


När jag valde att skaffa en hund så föll valet på en Cavalier King Charles Spaniel och det berodde främst på Cavalierens egenskaper. Valet av hundras när man skall köpa hund är verkligen viktigt eftersom detta skall bli en framtida famliljemedlem och den måste passa in i familjen i alla avseenden. Av den anledningen tänkte jag därför skriva ett inlägg om hur viktigt det är att tänkta igenom alla delar innan man skaffar hund, och varför valet för mig föll på just en Cavalier.

Här nedan ser ni ett foto på de två små Cavalierer jag har just nu! Humle och Dumle…eller Fonzen och Boss

Humle & Dumle….nä Boss och Fonzen! 🙂 Mina nuvarande två Cavalier King Charles Spaneiel i färgen Blenheim

Jag ville ha en glad liten hund som gillar att hitta på saker. En hund som var lättlärd och lyhörd och gillar när man tränar den. En hund som är behändig att ta med över allt. En hund som gillar alla, både barn och människor och andra hundar i allmänhet. En hund som älskar promenader men inte för den delen kräver milslånga promenader varje dag, men absolut kan hänga med på längre turer.

BAMBAM som valp. Världens sötaste vovve med det varmaste av hjärtan. Var min egen lilla guide till dom andra hundarna.

När jag valde hund så tänkte jag även på delar som pälsvård. Jag ville också har en hund med lättskött päls och inte en hund som skulle lämnas in för trimmning titt som tätt. Jag ville inte addera ytterligare måsten och tider att passa. Jag ville ha en hund som jag med lätthet kunde sköta helt själv och som outtröttligt ville följa med mig på alla mina upptåg. Jag ville kort och gott ha det man kallar för en sällskapshund.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC03422.jpg
Popcorn som valp i mitt sovrum! Min fina Popcorn.
Här ser ni Fonzen som valp. Hur bedårande söt?

Det jag föll för hos Cavalieren är att den är så himla glad, vänlig och tillgiven och bedårande söt. En Cavalier är alltid glad och som ras skall den aldrig ens ha tendenser av att vara agressiv eller ha en antydan till att bli arg på varken hundar eller människor. Den älskar ALLA och tror helt och fast på att ALLA älskar den tillbaka. Trevligare personlighet får man faktiskt leta efter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC02839.jpg
Har ni sett så fina dom är!

En annan sak som är väldigt viktig när man skaffar hund, förutom vilken ras man väljer, är att tänka igenom hur man lever sitt liv och hur hunden kommer passa in i din vardag. Man måste vara säker på att det första 6 veckorna så måste man ha möjlighet att vara hemma med hunden. Man måste säkerställa att hunden när den blir stor, aldrig behöver vara ensam i mer än MAX 4 timmar vilket innebär att man inte kan lämna den ensam en hel dag när man är på jobbet. Man måste vara säker på att man har tid att ägna sig åt hunden då den självklart vill ha mycket uppmärksamhet, som vilken familjemedlem som helst.

Glädejen i den här bilden ÄLSKAR jag. Längst bort till vänser är Morris, han var döv men jag lärde honom teckenspråk. Vilken glädje det blev i vovven, när han förstod vad jag ville!!

Man måste också ta ställning till om den ras man skaffar passar in i din vardag med avseende krav på motion. Alla hundar behöver motion men man måste förstå att en stor hund oftast behöver milslånga promenader varje dag men det finns även små hundar som behöver aktiveras mycket för att bli lugna och trygga. Så det är väldigt viktigt att man tittar på vad rasen man väljer har för karaktärsdrag.

Nybadade och tårtkalas på gång!

När man väljer hund så måste man också ta hänsyn till en mängd andra saker som kan avgöra vilken slags hundras man väljer. Det kan vara pälsvård, trimmning, försäkring för hunden, matkostnad med avseende på storlek.

Man behöver också fundera på om man vill gå på brukshundsskola eller träna den på annat sätt. För en hund behöver träning oavsett storlek.

Att få vara med och träffa andra djur.

Nästan alla hundar har en funktion eller är så kallade brukshundar och det innebär att hundarna är framavlade för någon typ av funktion och den måste man också ta hänsyn till. Hur kan du som hundägare tillfredsställa hundens behov.

Hur söt! Popcorn!

Det första valet av hundras fick jag göra när jag var liten. Jag älskade hundar och min mamma lovade mig en hund om jag läste på ordentligt om vad det innbar! Hon bad mig också välja ras utifrån fakta och tog mig till biblioteket för att sedan basera mitt val på just detta. Där fick jag välja ut vilka hundraser jag ville läsa om.

Jo då, vi firar jul också!

Vid detta tillfälle så kunde jag alla hundraser utantill mer eller mindre. Jag hade fått en bok om hundraser som jag hade läst 100-tal gånger. Jag var därför ganska säker på vad jag ville låna för böcker.

Vi firar även vovvarna födelsedagar!

Det blev ett antal om just Cavalier King Chales Spaniel som stod på min topplista, då jag tyckte att denna hund var så otroligt söt.

Fonzen som valp. Hur söt! I soffan med tyg från Designers Guild passar han bra!

Eftersom min mamma sagt att jag var tuvngen att basera mitt val på fakta så faktan så jag staplade ner faktan;

 1. En hund som älskar alla
 2. En hund som älskar barn (jag var ett barn)
 3. En tillgiven hund som helst av allt vill vara med sin familj
 4. En hund som är lättlärd (jag ville träna med hunden)
 5. En hund som gillar att vara aktiv och röra på sig. (jag var alltid på språng)
 6. En hund som är SÖT hela livet och inte bara som hundvalp.
 7. Minimal pälsvård
 8. Lagom stor

Med detta som grund lade jag fram mitt val till mamma ca 10 år gammal. Hon tyckte jag hade gjort ett bra jobb och vi bestämde oss för att skaffa en Cavalier King Charles Spaniel och det blev Tussen Hund Vovve, jo jag döpte honom till det. Tussen Hund Vovve var en Cavalier i färgen Blenheim och vi hämtade honom någonstans i Mellerud minns jag! Det blev min första hund som jag älskade den över allt annat. Tussen Hund Vovve följde mig var jag än gick, och jag tränade honom outtröttligt till all jordens konster. Vi gjorde egna hinderbanor i skorgen och plockade blommor. Den enda min mamma inte gillade var att Tussen Hund Vovve fick gå lös, det löste jag genom att sätta på honom kopplet när vi gick hemifrån, och när vi kom utom synhåll för mamma så släppte jag honom. Det var vår hemliga överenskommelse. 😉

Sovar i hög för det mesta! Alltid tillsammans. Här Popcorn och Lufsen.

Hundens utseende var inte helt oviktigt för mig. Alla hundar är söta när dom är valpar och jag ville ha en hund som var lika fin när den växte upp till en vuxen hund. Det hade jag kontrollerat noga. Även storleken var viktig. Jag ville ha en hund i lagom storlek och som man lätt kan ta med överallt och man skall också tänka på allt det kommer en årstid när det är regn och rusk på utsidan och då kommer hunden in med det!

Detta var mina killar som jag skaffade när jag flyttat hemifrån BAMBAM (Black & Tan), Lufsen (Tricolor), Morris (Ruby) och Alfons (Blenheim). Världens goaste hundar! En i varje färg av Cavalierens godkända färger enligt rasstandard!
Fonzen som vilar sig!

Som avslutning vill jag säga att om ni väljer att skaffa er en Cavalier King Charelse Spaniel kommer ni få en trofast vän, som inte viker från er sida! Som vill vara med på allt oavsett om det regnar, snöar eller om det handlar om att se på TV i soffan! Bara Cavalieren får vara med DIG så kommer den vara nöjd! 🙂

Ha en fin dag!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 tankar om “Varför välja Cavalier King Charles Spaniel när man väljer hund och vilken hundras passar familjen bäst

 • Maryam

  Hej! Tack för en bra beskrivning av rasen. Jag letar efter en sällskapshund och har i fen tidigare vana av hund. Jag har fastnat för cavaliern. Jag undrar lite hur den är med ensamträning? Klarar den att vara hemma själv efter en tid några timmar. Jag tänker när man ska iväg på ärenden eller liknande.

  Med vänlig hälsning,
  Maryam

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Maryam,

   Roligt att du skriver till mig och att du hittat hit. En Cavalier är en fantastisk ras och en perfekt första hund. Ja Cavalieren klarar ensamträning utan några som helst problem. Det viktiga är att man börjar redan när dom är små. Att man stänger in dom i ett begränsat utrymme med vatten och en skön liggplats och stänger dörren i 5 minuter högst första gången. Gärna när den redan är trött. Sedan utökar man bara detta.
   Jag har alltid gett mina hundar en godis när jag skall lämna dom och den får dom i det utrymme där de skall vara. Det har sedan blivit något positivt att jag skall lämna dom. Så dom hoppar dit och är superglada! Så det behöver du inte oroa dig för. Det viktiga att komma ihåg är att allt måste tränas på. De första veckorna låg säga 6 veckorna kan du bara träna med vovven jättekorta stunder som du utökar dag för dag och finns till hands på utsidan. Sedan när man tränar hunden att vara ensam så skall man alltid öppna innan dom hinner tröttna så dom inte lägger sig till med något dåligt beteende. Hoppas det var svar på din fråga och låt mig veta om du har fler.

   MVH
   //Berith

 • Tilda

  Hej! Frågan som kommer kanske är lite känslig så jag ber om ursäkt på förhand, men jag känner att det är viktigt att veta då jag har hört cavalier king charles spaniel är en ganska sjukdomsbenägen ras. Hur har det sett och ut med sjukdomar och dödsorsaker för dina hundar?

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Tilda,
   Ingen känslig fråga utan bra att det kommer upp. Jag har som sagt haft 8 Cavalierer. Den enda som blivit sjuk är min 2:a Cavalier och då av en helt annan orsak. Han fick ett fästigbett och fick borrelia. Det i sin tur gjorde att han fick epieptiska anfall och medicinerades hela sitt liv från den dagen. Så han gick bort 10 år gammal och en av anledningarna var den. Det har alltså inte med Cavalierer´s sjukdommar att göra utan kan hända vilken hund som helst.
   På senare år har det blivit hårdare regeler och jag skulle säga att hos seriösa uppfödare behöver man inte vara orolig, eftersom en registrerad kennel i Cavaliersällskapet måste följa uppsatta regler om kontroller.
   Anlednigen till att jag är förskonad tror jag beror på att jag har inte köpt mina Cavalierer på blocket utan jag har köpt dom via seriösa Cavalier King Charles uppfödare där jag kontrollerat noggrant föräldrar. Det finns något som heter Cavalier Sällskapet som är kopplade till kennelklubben. Dom jobbar aktivt med att säkerställa att regler runt seriösa uppfödare. Är man en seriös uppfödare så ligger det i ens intresse att föda upp friska hundar får ett långt liv.
   Köper man en hund på blocket så gör dom allt för att föröka visa upp fin sida, dom försöker ofta dölja att hundarna är importerade med allehanda trix. Så jag rekommenderar starkt att ALDRIG ens överväga detta. Så nej inga sjukdommar på mina 8 Cavalerier. Jag tycker inte det är en känslig fråga utan snarare tvärt om det är viktigt att prata om för seriösa uppfödare måste följa regler. De måste t e x kontrollera hjärta årligen och innan avel vid varje tillfälle och det gäller både hon- och hanhund.
   Låt mig veta om du har fler frågor.
   Ha en fin dag
   //Berith